Ο ένας μετά τον άλλο, οι λαοί της Ευρώπης φαίνεται πως κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους με αφορμή κυρίως τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώνουν οι κατά τόπου κυβερνήσεις, οι οποίες παλεύουν να μην πνιγούν στα απόνερα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μεγάλες κινητοποιήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ετοιμάζουν ήδη τα εργατικά συνδικάτα δεκάδων χωρών για τις 29 Σεπτεμβρίου. Δείτε μερικές σημαντικές λεπτομέρειες αναφορικά με τις μεγαλύτερες πρόσφατες και επικείμενες κινητοποιήσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γαλλία

24 Ιουνίου: Τα γαλλικά συνδικάτα πραγματοποίησαν εθνικές απεργίες, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν ενάντια στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, «υποχρεώνοντας» τον Νικολά Σαρκοζί να κάνει, έστω και προσωρινά, πίσω στις αλλαγές αυτές.

7 Σεπτεμβρίου: Τα συνδικάτα της χώρας πραγματοποίησαν ευρείας κλίμακας δυναμικές διαδηλώσεις στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων, ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης μέχρι το 2018από τα 60 στα 62 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

22-23 Σεπτεμβρίου: Σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων στο σιδηροδρομικό και αεροπορικό δίκτυο, πάντα με αφορμή το συνταξιοδοτικό.

Ισπανία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

8 Ιουνίου: Απεργία σε πανεθνικό επίπεδο. Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας ανακοίνωσαν ότι το 75% των 2,3 εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων δεν πήγαν στις δουλειές τους.

22 Ιουνίου: Η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Jose Luis Rodriguez Zapatero πέρασε στο κοινοβούλιο μεγάλο πακέτο μεταρρυθμίσεων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απέχουν της ψηφοφορίας.

30 Ιουνίου: Οι υπάλληλοι του μετρό απείχαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα από τις δουλειές τους, προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα στη Μαδρίτη και επηρεάζοντας περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους.

29 Σεπτεμβρίου: Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της Ισπανίας, τα οποία παραδοσιακά υποστηρίζουν τους Σοσιαλιστές, καλούν σε γενική απεργία σε πανεθνικό επίπεδο ενάντια στα μέτρα λιτότητας, σε συνεργασία και συντονισμό με άλλα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Τα συνδικάτα ζήτησαν στις 20 Σεπτεμβρίου άδεια να ακυρωθούν όλες οι διεθνείς πτήσεις στις 29 Σεπτεμβρίου καθώς και να ακινητοποιηθούν όλα τα τρένα που εκτελούν δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων.

Ιταλία

12 Ιουνίου: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ρώμη ενάντια στα μέτρα λιτότητας, όπως η μείωση της χρηματοδότησης των τοπικών αυτοδιοικήσεων και το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα.

25 Ιουνίου: Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Ιταλίας (CGIL), που αριθμεί έξι εκατομμύρια μέλη, οργανώνει ογκώδεις διαδηλώσεις στη Ρώμη, το Μιλάνο και άλλες πόλεις, πιέζοντας την κυβέρνηση να αποσύρει το πακέτο των νέων μέτρων λιτότητας.

Οκτώβριος: Τα ιταλικά συνδικάτα σχεδιάζουν πανεθνική κινητοποίηση στις αρχές του Οκτωβρίου ζητώντας μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και μέτρα για οικονομική ανάπτυξη.

Γερμανία

12 Ιουνίου: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στο μεγαλύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων λιτότητας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά από την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ για τη συγκέντρωση περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω φορολογικών αυξήσεων και μείωσης των δαπανών για περίοδο τεσσάρων ετών.

20 Σεπτεμβρίου: Οι Γερμανοί εργάτες στην βιομηχανία της σιδήρου και του χάλυβα ανακοινώνουν στους εργοδότες τους ότι θα προχωρήσουν σε περιορισμένες, αρχικά τουλάχιστον- στάσεις εργασίας. Η κίνηση αποσκοπεί στην πίεση προς την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα και τους 85.000 εργάτες της βιομηχανίας, οι οποίοι ζητούν αυξήσεις στους μισθούς, σχετικά με τη φερόμενη έξαρση της ανεργίας και της οικονομικής ύφεσης στον τομέα.

Τσεχία

21 Σεπτεμβρίου: Περίπου 40.000 νοσοκόμες, αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι διαδηλώνουν στην Πράγα ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για περικοπές στους μισθούς του δημοσίου τομέα, αλλά η κυβέρνηση δεν υποχωρεί. Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι το πρώτο μεγάλο τεστ της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης που θέλει να μειώσει το έλλειμμα στο 4,6% του ΑΕΠ της χώρας μέσα στο 2011 από το 5,3% που είναι το 2010.

Πορτογαλία

29 Μαΐου: Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στη Λισαβόνα ενάντια στα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 13 Μαΐου, περιλαμβανομένων αυξήσεων στη φορολογία και μείωση των μισθών και των δαπανών.

29 Σεπτεμβρίου: Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, CGTP, αναμένεται να κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς, σε συνεργασία με άλλα μεγάλα συνδικάτα από όλη την Ευρώπη.

Μεγάλη Βρετανία

7 Σεπτεμβρίου: Εκατομμύρια άνθρωποι ταλαιπωρούνται από την μεγάλη 24ωρη απεργία στο μετρό του Λονδίνου. Η κινητοποίηση αυτή ήταν η απάντηση στην απόλυση 800 εργαζομένων στο μετρό εξαιτίας των νέων μέτρων λιτότητας. Οι υπάλληλοι του μετρό προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις για τις 3 Οκτωβρίου, 2 και 28 Νοεμβρίου.

29 Σεπτεμβρίου: το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, Unison, αναμένεται να οργανώσει ευρείας κλίμακας απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.

Σλοβενία

Σεπτέμβριος: Τα εργατικά συνδικάτα προειδοποιούν την κυβέρνηση για μεγάλες κινητοποιήσεις στις 27 του μήνα, αν προχωρήσει το σχέδιο παγώματος των μισθών στο δημόσιο μέχρι το 2011 και το σχέδιο αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 έτη από τα 57 για τις γυναίκες και τα 58 για τους άντρες αυτήν τη στιγμή.

Λιθουανία

29 Σεπτεμβρίου: Η Ένωση των Εργατικών Συνδικάτων της χώρας που αριθμεί 26 συνδικάτα, σχεδιάζει να συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών συνδικάτων σε όλη την ήπειρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης