Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να αναπτύξουν το αεροσκάφος επόμενης γενιάς που είναι πλήρως ανεξάρτητο από τις ΗΠΑ. Ενώ η επιθυμία είναι κατανοητή, πολλοί αμφισβητούν την ικανότητά τους να το πραγματοποιήσουν.
Αυτή τη βδομάδα, η Γερμανία και η Γαλλία παρουσίασαν την μακέτα ενός επερχόμενου από κοινού αναπτυγμένου αεριωθούμενου αεροσκάφους 6ης γενιάς κατά τη διάρκεια του Air Show στο Παρίσι, ενώ η Ισπανία ανακοίνωσε ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου.
Το πρόγραμμα για τη δημιουργία του αεροσκάφους, που ονομάστηκε New Fighter (Νέο Μαητικό- NGF), ξεκίνησε το 2017 και η μηχανή βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο ανάπτυξης.
Η ολοκλήρωσή του όμως, υπολογίζεται να χρειαστεί πάρα πολλά χρόνια.
Η πρώτη πτήση αναμένεται να συμβεί στα τέλη του 2020. Πάντως, το νέο αεροσκάφος δεν αναμένεται να εισαχθεί στις ευρωπαϊκές αεροπορίες πριν το 2040.
Ο NGF δεν είναι ο μόνος μαχητής της 6ης γενιάς γενικού τύπου που αναπτύσσεται από τις ευρωπαϊκές χώρες. Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε τα σχέδιο του δικού του, Tempest της BAE Systems.
Η έναρξη του βρετανικού προγράμματος ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διαιρέσεων στην Ευρώπη με το Brexit και το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετείχε στο κοινό γαλλο-γερμανικό πρόγραμμα.
Ενώ το Tempest ανήκει στο ίδιο μακρινό μέλλον με τον NGF, η Γαλλία και η Γερμανία δεν είναι πολύ ευχαριστημένες από τον ανταγωνισμό και δεν προσπαθούν καν να το κρύψουν. «Ο ανταγωνισμός μεταξύ των Ευρωπαίων όταν μας εξασθενεί εναντίον των Αμερικανών, των Κινέζων, είναι γελοίος», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν σε δημοσιογράφους ενώ παρουσίασε το σχέδιο του NGF.
Τι ακριβώς είναι το μαχητικό της 6ης γενιάς;
Προς το παρόν, τα αεριωθούμενα της 6ης γενιάς δεν συνιστούν καθαρά εννοιοποιημένη κατηγορία. Διότι δεν υπάρχουν πραγματικά αεροπλάνα αυτού του τύπου και αρκετές μηχανές που αναμένεται να είναι σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται σε πολύ πρώιμα στάδια ανάπτυξης.
Επιπλέον, οι μαχητές της 5ης γενιάς εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστοι – η Ρωσία και η Κίνα έχουν παραγάγει έναν περιορισμένο αριθμό Su-57s και J20 αντίστοιχα- και το μόνο κράτος που παράγει παρόμοιες μηχανές σε σημαντικό αριθμό είναι οι ΗΠΑ.
“Δεν υπάρχει συναίνεση για το τι ακριβώς θα είναι το μαχητικό της 6ης γενιάς και πώς θα διαφέρει από της 5ης,” δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του πολέμου των drone Denis Fedutdinov στην RT.
Οι δυνατότητες του αεροσκάφους 6ης γενιάς, που περιγράφονται αόριστα από τους προγραμματιστές, χωρίς πραγματικά χαρακτηριστικά δείχνουν απλές προθέσεις.
Πληροφορίες από RT.com
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης