Λίγες ώρες πριν οι Έλληνες «κόψουν» το τσιγάρο στους κλειστούς δημόσιους χώρους, η υπόλοιπη Ευρώπη άραγε πού βρίσκεται σε αυτό το θέμα; Ας δούμε πού βρίσκονται οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι σε αυτό το θέμα.

Ιταλία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 1975 απαγορεύεται το κάπνισμα σε λεωφορεία, νοσοκομεία, σχολεία, σταθμούς τρένων και σινεμά. Το 1995 απαγορεύτηκε σε όλα τα δημόσια κτίρια και υπηρεσίες. Από το 2004 απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους (εστιατόρια, καφέ, χώρους εργασίας και γυμναστήρια).

Στο νόμο «για την προστασία των μη καπνιστών» προβλέπεται και η δημιουργία χώρων για καπνίζοντες σε όσα μαγαζιά το επιθυμούν, αλλά είναι τόσο αυστηροί οι κανόνες και οι περιορισμοί, που μόνο το 1% των εστιατορίων και των μπαρ έχουν τέτοιους χώρους, λόγω κλίματος βέβαια στα μαγαζιά με εξωτερικούς χώρους το κάπνισμα επιτρέπεται κανονικά. Με τον ίδιο νόμο ξεκίνησε και η αντικαπνιστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας με την αναγραφή μηνυμάτων πάνω στα προϊόντα καπνού.

Γερμανία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Γερμανία δεν ισχύει κάποιος ομοσπονδιακός νόμος για το κάπνισμα, οπότε οι τοπικές Βουλές των κρατιδίων ψηφίζουν ξεχωριστούς νόμους. Οι πιο σκληροί νόμοι κατά του καπνίσματος είχαν θεσπιστεί στην Βαυαρία, πράγμα που το πλήρωσε η κυβέρνηση (CSU) στις εκλογές του 2008, αποτέλεσμα των χαμηλών ποσοστών της κυβέρνησης ήταν να ψηφίσει νέο νόμο επιτρέποντας σε περισσότερα μπαρ και εστιατόρια να «ανέχονται» το κάπνισμα.

Σύμφωνα με μεγάλη εφημερίδα της Γερμανίας, κάνοντας απολογισμό για την εφαρμογή των νόμων περί καπνίσματος, διαπίστωσε πως οι Αρχές δείχνουν χαλαρότητα όσον αφορά την τήρηση του συγκεκριμένου νόμου και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα μαγαζιά δεν ελέγχονται ποτέ.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφάρμοσε αντικαπνιστικό νόμο για όλους τους κλειστούς χώρους στις 29 Μαρτίου 2004 με μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο. Το πρώτο εξάμηνο μετά την εφαρμογή του νόμου οι πωλήσεις τσιγάρων έπεσαν 7,5%, ενώ το μέτρο εξαπλώθηκε ακόμα και στα ανοιχτά γήπεδα ποδοσφαίρου της χώρας.

Γαλλία

Τον Φεβρουάριο του 2007 η Γαλλία έκοψε το κάπνισμα σε όλα τα δημόσια κτίρια, με μόνη εξαίρεση τα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα μπαρ, που μπορούν να έχουν έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για καπνίζοντες, ο οποίος δεν θα ξεπερνά το 20% του συνολικού εμβαδού της επιχείρησης ή τα 35 τετραγωνικά.

Οι χώροι καπνιζόντων πρέπει να έχουν ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού που θα ανακυκλώνει το 100% της ατμόσφαιρας δέκα φορές κάθε ώρα, αυτόματες πόρτες για να μην φεύγει ο καπνός έξω από τον χώρο αλλά και αναγκαστικό «self service», αφού απαγορεύεται η εξυπηρέτηση των πελατών από τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων.

Ισπανία

Από την 1η Ιανουαρίου 2006, απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε μαγαζιά, σχολεία, νοσοκομεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα εστιατόρια και τα μπαρ άνω των 100 τετραγωνικών μπορούν να διαμορφώσουν έναν ξεχωριστό χώρο για τους καπνιστές που θα καλύπτει έως και το 30% της συνολικής επιφάνειας του μαγαζιού.

Τα μαγαζιά κάτω των 100 τετραγωνικών μπορούν να διαλέξουν αν θα επιτρέπουν το κάπνισμα και η μεγάλη πλειοψηφία τους το επιτρέπει. Σήμερα, τέσσερις περιφέρειες της Ισπανίας έχουν ξεκινήσει μποϋκοτάζ του αντικαπνιστικού νόμου με στόχο την «ελαστικοποίησή» του, ανάμεσα σε αυτές είναι η περιφέρεια της Μαδρίτης και της Βαλένθια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης