Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να εφαρμόζει τα αμερικανικής έμπνευσης οικονομικά αντίποινα εναντίον της Ρωσίας, πρόσφατη δημοσκόπηση αποκαλύπτει: Η πλειοψηφία των Βρετανών, Γερμανών, Γάλλων και Πολωνών επιθυμεί καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα.

Το γαλλικό Ινστιτούτο Δημόσιας Άποψης (Ifop) διεξήγαγε δημοσκόπηση για τις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας, έπειτα από παραγγελία του ρωσικού πρακτορείου «Sputnik».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα πήρε στροφή «επί τα χείρω» το 2014 λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, με τον κύκλο των οικονομικών αντιποίνων που υποχρεώθηκαν από τις Βρυξέλλες να ακολουθήσουν οι χώρες-μέλη.

Το ινστιτούτο Ifop υπέβαλε σε συνολικά 3.228 πολίτες άνω των 18 ετών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία ένα και μόνο ερώτημα: «Αποτέλεσμα των οικονομικών αντιποίνων ήταν ότι οι οικονομικές αλλά και πολιτικές σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. εξακολουθούν να χειροτερεύουν. Θα θέλατε οι σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία να βελτιωθούν στο κοντινό μέλλον;».

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξέφρασε την επιθυμία να βελτιωθούν οι σχέσεις Βρυξελλών-Μόσχας, με το 87% των Γερμανών, το 85% των Πολωνών, το 79% των Γάλλων και το 68% των Βρετανών να απαντούν «ΝΑΙ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό πως οι οικονομίες των τεσσάρων αυτών χωρών έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τα οικονομικά αντίποινα στη Ρωσία.

Στη Γερμανία, όπου έχουν χαθεί δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και περίπου 60.000 θέσεις εργασίας, λόγω των αντιρωσικών οικονομικών αντιποίνων, το 90% των ανδρών που ρωτήθηκαν απάντησε ότι η χώρα του θα πρέπει να προχωρήσει στη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι απώλειες υπολογίζονται σε €2,1 δισεκατομμύρια και €3,1 δισ. από μειώσεις στις εξαγωγές, αντίστοιχα το 82% και το 71% των ανδρών εκφράστηκαν υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων Ε.Ε.-Μόσχας.

Οι σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας χειροτέρευσαν μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία, έπειτα από το δημοψήφισμα που έγινε τον Μάρτιο του 2014.

Οι χώρες της Δύσης δεν αναγνώρισαν τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος ξεκινώντας την επιβολή οικονομικών αντιποίνων εναντίον της Ρωσίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε προηγηθεί με εντολή του ρωσο-γερμανικού Επιμελητήριου Διεθνών Σχέσεων, η συντριπτική πλειονότητα των γερμανικών επιχειρήσεων (97%) που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία αντιτίθεται στα οικονομικά αντίποινα που επέβαλαν στη Μόσχα αρχικά οι ΗΠΑ και εν συνεχεία η Ε.Ε.

Πληροφορίες από Sputnik
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης