Σενάρια του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μετά το 2020, χωρίς τη συνεισφορά πλέον της Βρετανίας, παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν όψει της άτυπης Συνόδου των ηγετών στις 23 Φεβρουαρίου και καθώς τους προσεχείς μήνες η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει την επίσημη πρότασή της για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ .

«Πρώτα πρέπει να συζητήσουμε τι είδους Ευρώπη θέλουμε. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέσουν τα χρήματα που απαιτούνται για τους φιλόδοξους στόχους τους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για να προσθέσει δίνοντας το μέγεθος της αναγκαιότητας και της δυσκολίας: «πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο και να συμφωνήσουμε σε έναν προϋπολογισμό, από τον οποίο όλοι θα είναι κερδισμένοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σύνοδό τους στις 23 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θ’ αρχίσουν να «μπαίνουν στα βαθιά», για το πώς μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι προτεραιότητες που έθεσαν για την Ένωση στην Μπρατισλάβα – στις 16 Σεπτεμβρίου 2016- και στη Ρώμη -στις 25 Μαρτίου 2017- θα χρηματοδοτηθούν επαρκώς ώστε να γίνουν πράξη.

Η Επιτροπή συμβάλλει σ’ αυτή τη σημαντική συζήτηση, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, αφ’ ενός καταρτίζοντας σενάρια που αποτυπώνουν τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των διαφόρων, πιθανών πολιτικών επιλογών, αφ’ ετέρου προειδοποιώντας για τις συνέπειες που θα είχε η καθυστερημένη έγκριση του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ.

Για παράδειγμα, πώς αποτυπώνονται δημοσιονομικά οι φιλοδοξίες της ΕΕ για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη στήριξη μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής συνοχής και της γεωργικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν πρόκειται για προτάσεις της Επιτροπής, αλλά για παραδείγματα βασισμένα σε ιδέες που συχνά διατυπώνονται σε δημόσιες συζητήσεις.

Για παράδειγμα, εάν οι ηγέτες συμφωνήσουν να τηρήσουν τη δέσμευση που ακούγεται συχνά, για βελτίωση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αυτό θα κοστίσει από 20 έως 25 δισ. ευρώ σε διάστημα επτά ετών και έως 150 δισ. Ευρώ, εάν θεσπιστεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των συνόρων της ΕΕ.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης δυνατότητες ενίσχυσης του δεσμού – που συχνά αναφέρεται ως «αιρεσιμότητα» – ανάμεσα στη χρηματοδότηση της ΕΕ και στο σεβασμό των θεμελιωδών αξιών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι είναι σημαντικό «να επιτευχθεί γρήγορα πολιτική συμφωνία», ενώ ο Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους Γκίντερ Έτινγκερ προειδοποίησε για τις συνέπειες τυχόν καθυστερήσεων .

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η ατυχής εμπειρία του 2013, όταν ο τρέχων προϋπολογισμός της ΕΕ εγκρίθηκε με σημαντική καθυστέρηση. Εάν επαναληφθεί μια τέτοια καθυστέρηση, περισσότερα από 100.000 έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ – σε σημαντικούς τομείς, όπως η στήριξη επιχειρήσεων, η ενεργειακή απόδοση, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η κοινωνική ένταξη – δεν θα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν εγκαίρως, και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι δεν θα μπορέσουν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα ανταλλαγών του Erasmus+ το 2021». είπε ο Επίτροπος.

Στους επόμενους μήνες, το αργότερο στις αρχές Μαΐου του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την επίσημη πρότασή της για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης