Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πως ίσως οι εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ δεν θα είναι αρκετές προκειμένου να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Ο Πούτιν και ο Κιμ διεξήγαγαν συνομιλίες στο νησί Ρούσκι ανοικτά της πόλης Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό δύο μήνες αφότου η συνάντηση κορυφής του Κιμ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε σε αποτυχία μειώνοντας τις ελπίδες για μια σημαντική πρόοδο στην πυρηνική αντιπαράθεση που διαρκεί αρκετές δεκαετίες.

 

Ο Πούτιν, που φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει τη συνάντησή του με τον Κιμ προκειμένου να αναβαθμίσει τα διπλωματικά διαπιστευτήρια της Ρωσίας ως παγκόσμιου παίκτη, είπε πως πιστεύει πως οποιεσδήποτε εγγυήσεις των ΗΠΑ μπορεί να χρειάζεται να υποστηριχθούν από άλλα κράτη που συμμετείχαν στις πρώην εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό θέμα.

Αυτό θα σήμαινε την εμπλοκή της Ρωσίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας, σε ένα μακροχρόνιο σχήμα που έχει παραγκωνιστεί από τις μονομερείς προσπάθειες των ΗΠΑ να επιτύχουν μια συμφωνία.

«(Οι Βορειοκορεάτες) χρειάζονται μόνο εγγυήσεις για την ασφάλειά τους. Αυτό είναι. Όλοι μας από κοινού πρέπει να το σκεφθούμε», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους μετά τις πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες του με τον Κιμ.

«…. Είμαι βαθιά πεπεισμένος πως, αν φθάσουμε σε μια κατάσταση όπου κάποιου είδους εγγυήσεις ασφαλείας χρειάζονται από ένα μέρος, σε αυτή την περίπτωση για τη Βόρεια Κορέα, δεν θα είναι δυνατό να τα καταφέρουμε χωρίς διεθνείς εγγυήσεις. Δεν είναι πιθανό οποιεσδήποτε συμφωνίες μεταξύ δύο χωρών να είναι αρκετές».

Οι εγγυήσεις αυτές θα πρέπει να είναι διεθνείς, νομικά δεσμευτικές και να στηρίζουν την κυριαρχία της Βόρειας Κορέας, είπε ο Πούτιν.

«Το πιο σημαντικό είναι να αποκατασταθεί (…) η ισχύς του διεθνούς δικαίου και να επανέλθουμε σε μια κατάσταση όπου το διεθνές δίκαιο, και όχι πλέον το δίκαιο του ισχυρότερου, καθορίζει την πορεία των υποθέσεων στον κόσμο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η πρώτη σύνοδος ανάμεσα στον Πούτιν και τον Κιμ, που περιελάμβανε συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με παρόντες ελάχιστους συμβούλους, κράτησε διπλάσιο χρόνο από τα 50 λεπτά που είχαν αρχικά προγραμματισθεί.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τον Κιμ «πολύ ανοικτό» καθώς και «εμπεριστατωμένο» και «ενδιαφέροντα».

Υποσχόμενος να ενημερώσει τις ηγεσίες της Κίνας και των ΗΠΑ για τις συνομιλίες του, ο Πούτιν είπε πως πιστεύει ότι μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ είναι δυνατή και πως ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μια κίνηση βήμα-βήμα προς τα εμπρός προκειμένου να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη.

Ο Κιμ, που έφθασε στο Βλαδιβοστόκ χθες Τετάρτη με θωρακισμένο τρένο, είπε πως η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο είναι «ένα θέμα για το οποίο ο κόσμος έχει μεγάλο ενδιαφέρον».

Ο Κιμ δεν μίλησε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, αλλά αντάλλαξε χειραψία με τον Πούτιν προτού απομακρυνθεί με τη λιμουζίνα του.

Οι δύο ηγέτες είχαν παρακαθίσει νωρίτερα σε ένα γεύμα όπου έκαναν αμοιβαίες προπόσεις και παρακολούθησαν παραδοσιακά μουσικά κομμάτια και χορούς από Ρώσους καλλιτέχνες.

Η μουσική περιελάμβανε το ρωσικό κλασικό τραγούδι «Μαύρα Μάτια» και ένα κορεατικό τραγούδι που αποκαλείται «Ο Μεγάλος Αρχηγός», σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ.

Με τις συνομιλίες Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ να έχουν βαλτώσει, η συνάντηση κορυφής στο Βλαδιβοστόκ έδωσε στην Πιονγκγιάνγκ μια ευκαιρία να επιδιώξει ρωσική υποστήριξη και ενδεχόμενη ελάφρυνση των κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία της.

Για το Κρεμλίνο, η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να δείξει ότι παραμένει ένας σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών να απομονώσουν τη Ρωσία.

Όμως με τη Μόσχα να έχει δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει τις διεθνείς κυρώσεις μέχρις ότου η Βόρεια Κορέα διαλύσει το πυρηνικό πρόγραμμά της, τα περιθώρια της Ρωσίας για ελιγμούς, πέρα από την επίδειξη μιας συντροφικότητας, είναι περιορισμένα.

Ο Πούτιν συνηθίζει να αφήνει τους παγκόσμιους ηγέτες να τον περιμένουν, ωστόσο σήμερα ο Ρώσος ηγέτης έφθασε στον χώρο της συνάντησης περίπου μισή ώρα προτού εμφανιστεί ο Κιμ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρισκόταν στο σημείο.

Η τελευταία συνάντηση του Πούτιν με Βορειοκορεάτη ηγέτη ήταν το 2002, όταν απέναντί του είχε τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα και προκάτοχο του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ συναντήθηκε επίσης το 2011 με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που ήταν τότε πρόεδρος της Ρωσίας και σήμερα είναι πρωθυπουργός της χώρας.

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιούπολη του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Άπω Ανατολής, ένα συγκρότημα το οποίο το 2012 είχε φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.