Η πολιτική της χορήγησης ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενοποιηθεί και να ενισχυθεί και οι πρόσφυγες να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο μεταξύ των χωρών, γράφουν σήμερα σε άρθρο τους ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο σοσιαλδημοκράτης συνάδελφός του, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.
¨Η αντίδραση που υπήρξε μέχρι τώρα δεν ήταν στο ύψος των απαιτήσεων που η Ευρώπη πρέπει να έχει απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό”, γράφουν οι δύο ισχυροί άνδρες του κόμματος SPD στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).
Κάνοντας λόγο για ένα “χρέος γενεών”, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ εκτιμούν πως “μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη είναι απαραίτητη”. Η Γερμανία εμφανίζεται να πλημμυρίζει από την άφιξη στη χώρα ενός χωρίς προηγούμενο αριθμού προσφύγων, καθώς τα αιτήματα ασύλου προβλέπεται να φθάσουν τις 800.000 το 2015, καταγράφοντας νέο ρεκόρ.
Όταν, στις 19 Αυγούστου, αποκαλύφθηκε αυτή η πρόβλεψη, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε την ΕΕ ότι “αποτυγχάνει αξιοθρήνητα”, ενώ ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να “ενεργήσει εναντίον των χωρών-μελών που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους”.
“Μια κατάσταση στην οποία, όπως είναι η περίπτωση σήμερα, μόνο ορισμένες χώρες-μέλη φέρουν την πλήρη ευθύνη είναι εξίσου μη διαχειρίσιμη με ένα σύστημα που θα επιβάρυνε μονόπλευρα εκείνες τις χώρες που από τύχη αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, επέμειναν εκ νέου σήμερα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.
Οι δύο υπουργοί ζητούν να δημιουργηθεί ένας “ευρωπαϊκός κώδικας ασύλου”, που θα εγγυάται το ίδιο καθεστώς ασύλου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα αυτό “καινούρια και πιο φιλόδοξη”.
Ενώ η Γερμανία δέχεται έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων από τις χώρες των Βαλκανίων, που θεωρούνται στο εξής πιο σίγουρες, οι δύο υπουργοί επιθυμούν επίσης όσοι δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι δικαιούνται άσυλο “να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους”, από τις οποίες απαιτούν μεγαλύτερη συνεργασία.