Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται στις 8 Νοεμβρίου να προτείνει τροπολογίες στην νομοθεσία της Ε.Ε., με αφορμή την κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2, οι οποίες μπορεί να μεταβάλλουν ριζικά την κατάσταση που διαμορφώνεται σε σχέση με την αντιμετώπιση του εν λόγω αγωγού, γράφει η DW επικαλούμενη δικές πηγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η διαμάχη στους κόλπους της Ε.Ε. για τον αγωγό Nord Stream-2 αναμένεται να ενταθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Προς το παρόν συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των χωρών που τάσσονται υπέρ της κατασκευής του αγωγού και των χωρών που είναι κατά. Με τη σειρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες που αφορούν την κατασκευή του αγωγού, μέσω του οποίου το ρωσικό φυσικό αέριο θα φθάνει στην Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου σχετική πρόταση που αφορά αλλαγές στη νομοθεσία της Ε.Ε., δήλωσαν στην DW δύο πηγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κεντρικός αγωγός Nord Stream-2, θα φθάσει από την Ρωσία στην Γερμανία υποθαλάσσια μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής. Εξαιτίας της όδευσης αυτής που ακολουθεί, ο αγωγός εμπίπτει στην ισχύ τόσο της γερμανικής όσο και της διεθνούς νομοθεσίας. Αντιστοίχως, αποφασιστική σημασία έχει η στάση του Βερολίνου, η οποία συνίσταται στο ότι το έργο αυτό είναι ένα έργο την κατασκευή του οποίου αναλαμβάνουν αποκλειστικά ιδιωτικές εταιρείες. Μία τέτοια προσέγγιση ανοίγει στην πραγματικότητα την προοπτική της απρόσκοπτης κατασκευής του αγωγού Nord Stream-2
Παράλληλα επειδή ο αγωγός θα καταλήξει υποθαλάσσια μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής απευθείας από την Ρωσία στην Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επηρεάσει την πορεία της κατασκευής του. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Βαρσοβία, η οποία θεωρεί τον αγωγό Nord Stream-2 ως απειλή, έχει διαφορετική γνώμη. Στην νομικό πόρισμα που κατέθεσε η Πολωνία, το οποίο έχει στην διάθεση της η DW, επισημαίνεται ότι οι κανόνες της ΕΕ «αφορούν ευθέως το θαλάσσιο τμήμα του Nord Stream-2 που βρίσκεται σε ύδατα, οικονομική ζώνη ή υφαλοκρηπίδα των χωρών της ΕΕ»
Η θέση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής διαφέρει από τις δύο ανωτέρω θέσεις. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αγωγός Nord Stream-2 όσον αφορά τους κανόνες της Ε.Ε. βρίσκεται σε «νομικό κενό» . Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιθυμεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες που αφορούν τον εν λόγω αγωγό. Ο λόγος που θέλει να το κάνει είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το έργο αυτό δεν συμβάλλει στους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. και αφορούν την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών επειδή «μπορεί να δώσει την δυνατότητα σ’ έναν προμηθευτή να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις θέσεις του στην αγορά φυσικού αερίου στην Ε.Ε.». Ως προμηθευτής υπονοείται προφανώς η Ρωσία.
Εάν παρόλα αυτά ο αγωγός Nord Stream-2 κατασκευαστεί, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Μάρος Σεφτσόβιτς, θα επιθυμούσε, τουλάχιστον, να ασχοληθεί με το θέμα, ώστε η εκμετάλλευση του να είναι διαφανής και να ανταποκρίνεται στους βασικούς κανόνες της ενεργειακής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: Deutche Welle (ρωσική υπηρεσία)