Στο πένθος έχει βυθιστεί η Αιθιοπία ύστερα από την είδηση ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Meles Zenawi, άφησε την τελευταία του πνοή, το βράδυ της Δευτέρας, σε νοσοκομείο των Βρυξελλών.
Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, η σορός του 57χρονου πολιτικού, ο οποίος πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα στο εσωτερικό της αφρικανικής χώρας, έφθασε αργά το βράδυ της Τρίτης, στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Παρά την καταρρακτώδη βροχή, χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί από το απόγευμα στον περιβάλλοντα χώρο προκειμένου να είναι παρόντες την ώρα που θα προσγειωνόταν το αεροσκάφος από το Βέλγιο.
Κρατώντας ομπρέλες και κεριά στα χέρια, δε σταματούσαν να εκφράζουν τη λύπη τους για τον χαμό του αγαπημένου τους ηγέτη, την ίδια στιγμή που κορυφαίοι αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονταν μπροστά στο σημείο όπου θα προσγειωνόταν το αεροπλάνο προκειμένου να σηκώσουν το φέρετρο και να το τοποθετήσουν μέσα στη νεκροφόρα.
Ακολούθησε μεγάλη αυτοκινητοπομπή, η οποία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της Αντίς Αμπέμπα, συνοδεία ισχυρών δυνάμεων της Αστυνομίας, με τους πολίτες να περιμένουν καρτερικά αριστερά και δεξιά αυτών τη διέλευση των οχημάτων.
Δείτε τα video…
Οι Αρχές έχουν κηρύξει περίοδο εθνικού πένθους, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Hailemariam Desalegn, να αναλαμβάνει την εξουσία μέχρι τις εκλογές του 2015.
Ο Meles Zenawi απεβίωσε ύστερα από μακροχρόνια μάχη με άγνωστη ασθένεια. Παρά τις έντονες επικρίσεις που είχε δεχτεί για τη στάση του απέναντι στην προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ώστε η Αιθιοπία να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, γνωστή ως «Κέρας της Αφρικής».
Ένθερμος υποστηρικτής της Αφρικανικής Ένωσης (AU) και πολέμιος των ένοπλων οργανώσεων που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό των αφρικανικών κρατών, πρωτοστάτησε στον αγώνα για τον περιορισμό της ισλαμικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ στη Σομαλία.
Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε δημόσια ήταν τον περασμένο Ιούνιο στη Σύνοδο των G20, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό.
Δείτε το video…
Ανησυχία για την «επόμενη» ημέρα
Έχοντας κυριαρχήσει για περισσότερα από 20 χρόνια στην πολιτική ζωή της Αιθιοπίας, ο θάνατός του προκάλεσε έντονη ανησυχία για την «επόμενη» ημέρα τόσο στις κυβερνήσεις των γειτονικών κρατών όσο κυρίως στη Δύση. Ο Meles Zenawi θεωρούταν ένας από τους στενότερους συμμάχους των Η.Π.Α. και της Βρετανίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στο βόρειο τμήμα της Αφρικής.
Ο πρωθυπουργός της Κένυας, Raila Odinga, ήταν ένας από τους ηγέτες που εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο θάνατος του 57χρονου πολιτικού θα δημιουργήσει ένα «δυσαναπλήρωτο κενό», το οποίο θα συνοδευτεί από μια περίοδο αστάθειας εντός των συνόρων του αφρικανικού κράτους. Τον Οκτώβριο του 2011, το Ναϊρόμπι είχε δώσει εντολή σε δυνάμεις του στρατού να περάσουν τα σύνορα με τη Σομαλία προκειμένου να κυνηγήσουν μέλη της Αλ Σαμπάμπ, ύστερα από τις απαγωγές μελών ανθρωπιστικής οργάνωσης σε προσφυγικό καταυλισμό.
Στη συνέχεια, οι δυνάμεις αυτές συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της AU και του κυβερνητικού στρατού της Σομαλίας κατά μαχητών της ένοπλης οργάνωσης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της Κένυας και τις Αρχές να κατηγορούν την Αλ Σαμπάμπ ότι βρίσκεται πίσω από αυτές.
«Η κατάσταση στην Αιθιοπία είναι πολύ εύθραυστη και δεν είμαι σίγουρος αν η χώρα είναι προετοιμασμένη για τη διάδοχη κατάσταση», σημείωσε σε δηλώσεις του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Olivier Bailly, ευχήθηκε η Αιθιοπία να συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο του εκδημοκρατισμού, της ευημερίας και της προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ενδεικτικό του ηγετικού ρόλου που είχε ο Meles Zenawi στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της Αλ Σαμπάμπ μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του. Με ανακοίνωσή της μέσω του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ανέφερε ότι «η Αιθιοπία είναι βέβαιο πλέον πως θα καταρρεύσει». Ωστόσο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Hailemariam Desalegn, διαθέτει όλα τα προσόντα για να ηγηθεί της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι έχει ήδη αναλάβει τα καθήκοντά του.
«Δεν θα διεξαχθεί καμία εκλογική διαδικασία όσο το Σύνταγμα μας δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας στον αναπληρωτή πρωθυπουργό», πρόσθεσε.
«Αναγεννησιακός ηγέτης»
Το 2009 ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α., Bill Clinton, είχε αποκαλέσει τον Meles Zenawi «Αναγεννησιακό ηγέτη», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εξάρει τις πολιτικές του ικανότητες.
Με βασική του αρχή ότι η «σιδηρά πυγμή» μπορεί να δίνει λύση στα προβλήματα που προκύπτουν κατά καιρούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, δε δίσταζε να αξιοποιεί τον καλά εκπαιδευμένο στρατό προκειμένου να ενισχύει την εικόνα ενός ισχυρού και αποφασιστικού κράτους. Η υπόθεση με τις καταδίκες Σουηδών δημοσιογράφων για τρομοκρατία (Δεκέμβριος 2011) και η σύλληψη ανταποκριτή της «Voice of America» (Μάιος 2012) είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή για τις πρακτικές που χρησιμοποιούσε ο Meles Zenawi προκειμένου να διατηρεί τον έλεγχο εντός των συνόρων.
Ακτιβιστικές οργανώσεις τον είχαν επανειλημμένα κατηγορήσει ότι καταπιέζει τις μειονότητες ενώ με τον αμφιλεγόμενο νόμο κατά της τρομοκρατίας (2009) αυξήθηκαν θεαματικά οι φωνές που έκαναν λόγο για κατάφορη παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.
Από την άλλη πλευρά όμως, ο Meles Zenawi πιστώνεται τη θεαματική βελτίωση των οικονομικών δεικτών του κράτους, καθώς από το 3,8% τη δεκαετία του ’90, ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε το 10% το 2010.
Σε απόρρητα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. τα οποία διέρρευσαν στον Τύπο το 2009, Αμερικανοί αξιωματούχοι τον χαρακτηρίζουν ως «έναν πράο άνθρωπο με έντονο ενδιαφέρον στην ανάγνωση και πολύ εσωστρεφή». Σε αντίθεση με άλλους ηγέτες αφρικανικών κρατών δε συνέδεσε ποτέ το όνομά του με την επίδειξη πλούτου. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ηγήθηκε των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός ενιαίου αφρικανικού μετώπου στις συζητήσεις γύρω από τις κλιματικές αλλαγές.
Δείτε το video…
Διαβάστε επίσης:
Απεβίωσε ξαφνικά ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012, 08:27
Αίσιο τέλος στην περιπέτεια δημοσιογράφου της «Voice of America», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Μαΐου 2012, 07:26
Ένοχοι δύο Σουηδοί δημοσιογράφοι στην Αιθιοπία, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011, 05:57
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας