Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, οι ευρωεκλογές και η μάχη για την προεδρία της Κομισιόν αλλά και οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο, τα θέματα της επισκόπησης του ευρωπαϊκού Τύπου.

Την έκβαση της Συνόδου Κορυφής και τη διαμάχη για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζ. Μ. Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν σχολιάζει η γαλλική Le Monde: «Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήλπιζε να λάβει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την εντολή προκειμένου να σχηματίσει μια ευρεία πλειοψηφία μεταξύ των αριστερών και των δεξιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τώρα όμως ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου πρέπει να επιδείξει υπομονή. Εντούτοις θα πρέπει να φοβάται ότι η συζήτηση για τις προτεραιότητες της ΕΕ και η εξουσιοδότηση που δόθηκε στον Ρομπέι (να διεξάγει τις συνομιλίες για τη διαδοχή Μπαρόζο) είναι απλώς ελιγμοί, προκειμένου να του κλείσουν το δρόμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H EE και το ίματζ του μπαμπούλα

Η ισπανική El Mundo: «Προφανώς έγινε σαφές στους πολιτικούς ηγέτες στην Ευρώπη ότι η ΕΕ χρειάζεται αλλαγή πορείας. Οι πολίτες θα πρέπει να εμπιστευτούν και πάλι την ΕΕ και να βλέπουν τις Βρυξέλλες με διαφορετικά μάτια. Πέντε χρόνια οικονομικής κρίσης με περικοπές, επιχειρήσεις διάσωσης και γενικευμένης φτώχειας κλόνισαν την εμπιστοσύνη. Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για εκείνους τους πολιτικούς που θέλουν να δικαιολογήσουν αντιδημοφιλή μέτρα στις χώρες τους. Θα πρέπει επίσης να απαλλαγεί από το ίματζ του μπαμπούλα που έχει σε πολλές χώρες».

Στην κατάσταση που επικρατεί στο γαλλικό συντηρητικό κόμμα UMP μετά τις ευρωεκλογές, αναφέρεται σήμερα η Libération: «Κατά βάθος, το ψυχόδραμα των τελευταίων ημερών απλώς ολοκλήρωσε τη μακρά πτώση του κόμματος. Στους συντηρητικούς επικρατεί εδώ και καιρό διάσταση απόψεων, κυρίως όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική. Ο πρώην πρόεδρος Σαρκοζί είναι το σύμβολο αυτής της πολιτικής και ηθικής παρακμής. Αυτός ήταν που είχε ανοίξει τη συζήτηση για την εθνική ταυτότητα, διεξάγοντας τον προεκλογικό του αγώνα του 2012 με θέματα των ακροδεξιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δηλητηριώδεις ιδέες»

Στην εκλογική επιτυχία των ευρωσκεπτικιστών κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές αναφέρεται και σήμερα ο γερμανικός τύπος, ενώ ο ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε σε άρθρο του προτείνει αναδιοργάνωση της Κομισιόν γύρω από «υπερεπιτρόπους».

«Δηλητηριώδεις ιδέες» είναι ο τίτλος σχολίου στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου που παρατηρεί: «Οι συνταγές των δεξιών λαϊκιστών βρίσκουν θετικό αντίκτυπο σε εποχές κρίσης. Αντλούν οφέλη από την νοσταλγία για ένα καλύτερο παρελθόν, που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ποτέ. Ωστόσο οι συνταγές αυτές είναι σκέτο δηλητήριο για την ανταγωνιστικότητα. Σε περίπτωση εφαρμογής τους θα χαθούν θέσεις εργασίας και η ευημερία», επισημαίνει η εφημερίδα και καταλήγει: «Ένας πρωθυπουργός που έχει συναίσθηση της ευθύνης του αντιδρά στους λαϊκιστές, εξηγώντας στους πολίτες τις πραγματικές συναρτήσεις. Αντιμετωπίζει τα κακώς κείμενα. Αντίθετα, ένας άτολμος πρωθυπουργός υιοθετεί τα σλόγκαν των εκμαυλιστών και προσέυχεται οι ψηφοφόροι τους να προτιμήσουν το αντίγραφο. Ας ελπίσουμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί με συναίσθηση ευθύνης».

Κάποιοι θέλουν αδύναμο πρόεδρο της Κομισιόν

Η ΤΑΖ επικρίνει τη στάση του Ντέιβιντ Κάμερον και άλλων συντηρητικών πρωθυπουργών, οι οποίοι «αγνοούν τη βούληση των ψηφοφόρων και επιμένουν στο παρασκήνιο». Την διελκυστίνδα για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν σχολιάζει η Die Presse της Βιέννης, διακρίνοντας μια «μάχη εξουσίας» στις σχετικές μεθοδεύσεις. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «ρωμαϊκό» τον τρόπο που διεξέγεται το παιγνίδι, επισημαίνοντας: «Πριν από τις ευρωεκλογές το ΕΛΚ και οι Σοσιαλδημοκράτες δεσμεύθηκαν ότι πρόεδρος της Κομισιόν θα γίνει εκείνος που θα έχει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι πρωθυπουργοί του ΕΛΚ έδωσαν δημόσια το χρίσμα στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τώρα κάποιοι από αυτούς θέλουν να αθετήσουν την υπόσχεσή τους.

Ζητούμενο για αυτούς είναι να ενισχύσουν τη θέση τους και να διασφαλίσουν ισχυρά πόστα στην Κομισιόν και παράλληλα να μην επιτρέψουν να γίνει ισχυρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν», καταλήγει η εφημερίδα. Για το ίδιο θέμα, η γερμανική Tageszeitung επικρίνει τη στάση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και άλλων συντηρητικών πρωθυπουργών, οι οποίοι «αγνοούν τη βούληση των ψηφοφόρων και επιμένουν στο παρασκήνιο».

Ωστόσο, παρατηρεί η εφημερίδα, «αυτή η οπισθοδρομική προσπάθεια εξέγερσης δεν έχει προοπτικές επιτυχίας». Ενδιαφέρον έχει το πώς θα συμπεριφερθεί η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ εκτιμά η εφημερίδα και επισημαίνει: «Εάν στηρίξει η Μέρκελ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Γιούνκερ, θα μπορούσε να λανσαριστεί ως υπέρμαχος περισσότερης δημοκρατίας, μολονότι ειδικά εκείνη έδωσε μάχες ενάντια σε αυτή τη διαδικασία».

Αναδιάρθρωση της Κομισιόν γύρω από υπερεπιτρόπους

Σε άρθρο του στην συντηρητική εφημερίδα Die Welt, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει την αναδιοργάνωση των ευρωπαϊκών θεσμών. Το Eurogroup θα μπορούσε να γίνει πιο «ετοιμοπόλεμο» και η Κομισιόν «αποτελεσματικότερη», γράφει ο γερμανός πολιτικός και διευκρινίζει: «Θα πρέπει επί παραδείγματι να σκεφθούμε να προσδώσουμε ειδικές αρμοδιότητες σε έναν περιορισμένο αριθμό αντιπροέδρων της Κομισιόν, στους οποίους να υπάγονται από πλευράς αρμοδιότητας οι υπόλοιποι επίτροποι», λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας πως μολονότι ενισχύθηκε τα προηγούμενα χρόνια η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, «αυτό δεν φτάνει».

Για τις εκλογές στην Αίγυπτο

Τις προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο σχολιάζει σήμερα η αυστριακή Neue Zürcher Presse: «Οι προεδρικές εκλογές δεν πρόκειται να αποτελέσουν ορόσημο στην ιστορία της αραβικής δημοκρατίας. Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι κρατούνται χωρίς να έχουν καταδικαστεί, τα ΜΜΕ έχουν φιμωθεί, δημόσιες διαμαρτυρίες καταστέλλονται, πολλά πολιτικά κόμματα και ομάδες έχουν απαγορευτεί. Από τους δύο υποψηφίους, ο ένας είχε τη στήριξη των κρατικών θεσμών και σχεδόν όλων των μέσων ενημέρωσης. Μετά από ένα μικρό ιντερμέτζο, η Αίγυπτος επανήλθε εκεί όπου βρισκόταν το 2011: το αποτέλεσμα έχει κριθεί πριν καν οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες».

Για το ίδιο θέμα το σχόλιο της ολλανδικής Telegraaf: «Η συμμετοχή είναι τόσο χαμηλή, που η εκλογική επιτροπή δίνει στους Αιγύπτιους τη δυνατότητα να ψηφίσουν ακόμη και σήμερα. Με εξαίρεση τους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που μποϊκοτάρουν τις εκλογές, πολλοί δεν προσέρχονται στις κάλπες επειδή ο νικητής θεωρείται ήδη βέβαιος. Μακριά από τις κάλπες παρέμειναν και οι απογοητευμένοι επαναστάτες οι οποίοι ανέτρεψαν πριν από τρία χρόνια τον Μουμπάρακ. Τα ιδανικά τους ξεχάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Η χώρα βρίσκεται και πάλι στο μηδέν».

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης