Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ανέφερε ότι η διχοτόμηση του Κοσόβου είναι η αμεσότερη, η καλύτερη και η πλέον δίκαιη λύση, που είναι αποδεκτή και από τους Σέρβους και από τους Αλβανούς, επειδή συμβαδίζει με τα έννομα συμφέροντά τους, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για την προσωπική του άποψη και θέση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ντέλο» της Λιουμπλιάνα, ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι η σερβική κυβέρνηση υποστηρίζει μία ειρηνική λύση κι ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο οποίος θα εστιάζει τόσο σε πολιτικά όσο και σε τεχνικά ζητήματα.

«Θέλουμε ο διάλογος να συνεχιστεί στο υψηλότερο δυνατό πολιτικά επίπεδο και η κυβέρνηση θα χαράξει την εθνική πολιτική από κοινού με τον πρόεδρο σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του Κοσόβου» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει πρώτα να καθορίσει τα θέματα του διαλόγου, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του Κοσόβου το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάτσιτς, τρία είναι τα προβλήματα στο Κόσοβο σε ό,τι αφορά στους Σέρβους της περιοχής. Το πρώτο αφορά στο Βόρειο Κόσοβο, όπου οι Σέρβοι ζουν σ’ ένα σύνολο, το δεύτερο αφορά στους Σέρβους που ζουν στο υπόλοιπο τμήμα του Κοσόβου και το τρίτο στα ιστορικά και θρησκευτικά σερβικά μνημεία. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν κι όχι μόνο αυτό του Βορείου Κοσόβου, υπογράμμισε.

Επανέλαβε, δε, ότι το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της Σερβίας και πως κάθε συζήτηση για το καθεστώς του Κοσόβου θα πρέπει να διεξάγεται με τη συναίνεση της χώρας, ενώ ερωτηθείς εάν ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο συνιστά ρεαλιστική επιλογή απάντησε πως υπάρχει ευκαιρία να διεξαχθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθώς και η Ε.Ε. βλέπει το διάλογο υπό αυτό το πρίσμα.

«Ωστόσο, εάν μόνη πρόθεση είναι να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους ανώτατους εκπροσώπους της κυβέρνησης του Κοσόβου και να δώσουμε, κατ’ αυτόν τον τρόπο, νομιμοποίηση στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, τότε ο διάλογος υψηλού επιπέδου δεν είναι αποδεκτός για τη Σερβία» σημείωσε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ακόμη πως το Βελιγράδι επιδιώκει ειλικρινείς διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου, καθώς, αν και η ένταξη στην Ε.Ε. είναι ακόμη μακριά, θα πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας και την ευρωπαϊκή της προοπτική.