Δυτικές κυβερνήσεις εκτίμησαν ότι η Συρία πιθανόν παραβιάζει τη διεθνή απαγόρευση των χημικών όπλων, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) χθες Τρίτη.

Η Σαμπίν Νέλκε, μόνιμη αντιπρόσωπος του Καναδά στον ΟΑΧΟ, έκανε λόγο για «αυξανόμενα τεκμήρια περί εσκεμμένα ψευδών δηλώσεων από τη Συρία, καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων», και για «την εξαιρετικά ανησυχητική πιθανότητα ότι η Συρία συνεχίζει να διατηρεί στην κατοχή της χημικές ουσίες του Πίνακα 1».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χημικές ουσίες αυτής της κατηγορίας συμπεριλαμβάνουν το αέριο μουστάρδας και το αέριο σαρίν.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΑΧΟ, ίχνη χημικών ουσιών του Πίνακα 1 εντοπίστηκαν σε κέντρο έρευνας στη Συρία.

Μια ομάδα επιθεωρητών εξάλλου «κατέγραψε την απουσία υπολειμμάτων κατεστραμμένου εξοπλισμού παραγωγής (…) χημικών όπλων», παρά τη δέσμευση της συριακής κυβέρνησης ότι θα διατηρούσε διαθέσιμα για μελλοντικούς ελέγχους αυτά τα τεκμήρια, προστίθεται στην έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ, ο Φερνάντο Αρίας, επισήμανε ακόμη στο εκτελεστικό συμβούλιο ότι η Συρία δεν επέτρεψε την είσοδο σε έναν επιθεωρητή του Οργανισμού.

Ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας στον ΟΑΧΟ, ο Πίτερ Ουίλσον, καταδίκασε τη συμπεριφορά της Δαμασκού, χαρακτηρίζοντας την «απολύτως απαράδεκτη». Έκρινε επίσης πως είναι «τραγικό» το γεγονός ότι «η απειλή της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία παραμένει» απτή ακόμη και σήμερα.

Η Συρία εντάχθηκε στη διεθνή Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων το 2013 και κατά συνέπεια, ήταν υποχρεωμένη βάσει των διατάξεών της να καταστρέψει ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο έκτοτε έχουν καταγγελθεί δεκάδες επιθέσεις με χημικά όπλα στην εμπόλεμη χώρα, για τις οποίες αλληλοκατηγορούνται το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι αντάρτες.

Η Συρία δεν είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του ΟΑΧΟ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης