Οι δίσκοι βινυλίου μαζί με τα πικάπ επιστρέφουν δυναμικά -σε όλη την Ευρώπη-, έχοντας επιβιώσει από τον εξοντωτικό πόλεμο με τα CDs.

Πολλές εταιρείες παραγωγής, θέλοντας να ενισχύσουν τις πωλήσεις δίσκων, παρέχουν στους αγοραστές το βινύλιο και μαζί έναν κωδικό που τους επιτρέπει να κατεβάσουν σε ψηφιακό αρχείο το περιεχόμενό του.

Ο Μπομπ Μπέιλι, σύμβουλος σε μια από τις τελευταίες επιχειρήσεις που παράγουν βινύλια στη Μεγάλη Βρετανία, τη Βίνιλ Φάκτορι, αναφέρει: «Πριν από είκοσι χρόνια μού είπαν να πάω να βρω άλλη δουλειά, γιατί το βινύλιο θα πέθαινε και θα κυριαρχούσαν τα CDs. Ακόμη εργάζομαι, παράγοντας βινύλια. Έχουμε ένα δοκιμαστικό πλάνο που αφορά παραγωγή βινυλίου για τουλάχιστον 15 χρόνια. Κατά τη γνώμη μου, είναι πιθανό να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη».

Χάρη σε ένα διογκούμενο κύμα ίντι ροκ συγκροτημάτων, όπως οι Βρετανοί Arctic Monkeys και οι Killers από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που επενδύουν στη συγκεκριμένη μορφή, οι φαν του βινυλίου ολοένα και αυξάνονται. «Έχουν καταφέρει να λατρέψει ξανά ο κόσμος τους δίσκους βινυλίου. Οι δισκογραφικές εταιρείες αισθάνθηκαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να κυκλοφορήσουν μερικά από τα σινγκλ τους σε βινύλιο και να τα κάνουν συλλεκτικά. Οι φαν τσίμπησαν και τα συγκροτήματα το λάτρεψαν, επειδή ήταν ένα είδος τιμής να κυκλοφορούν τη δουλειά τους σε βινύλιο, που αποτελεί μέρος της μυθολογίας του ροκ εν ρολ» εξήγησε ο Τζενάρο Καστάλντο, διευθυντής επικοινωνίας της βρετανικής μουσικής βιομηχανίας BPI.

Το ποσοστό πωλήσεων δίσκων ανέβηκε τα τελευταία έξι χρόνια από το 0,1% στο 0,8% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Έλτον Τζον και ο Ντέιβιντ Μπάουι, συνεχίζουν να προσφέρουν τη δουλειά τους και σε βινύλιο. Ως εραστές του βινυλίου φέρονται, σύμφωνα με τις έρευνες, οι ηλικίες άνω των 30 ετών.