Οι δημοσιογράφοι στη Μιανμάρ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν προστατεύει την ελευθερία του Τύπου παρά τη μετάβαση από τη στρατιωτική δικτατορία σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση υπό την Αούνγκ Σαν Σου Κι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου.

Η οργάνωση Free Expression Myanmar και οι οργανισμοί με τους οποίους συνεργάζεται πήραν συνεντεύξεις από 200 δημοσιογράφους από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, οι μισοί εκ των οποίων πιστεύουν ότι έχουν λιγότερη ελευθερία στην άσκηση του επαγγέλματός τους σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

«Οι δημοσιογράφοι έχουν αγανακτήσει από την αποτυχία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις να ενισχύσει την ελευθερία του Τύπου» ανέφερε η οργάνωση στην έκθεσή της.

Όταν τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την επιτυχία της κυβέρνησης στην υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου, το 79% των ερωτηθέντων απάντησε «χαμηλά» ή «πολύ χαμηλά».

Ο στρατός κυβερνούσε τη Μιανμάρ επί σχεδόν 50 χρόνια, όμως παρέδωσε τα ηνία της κυβέρνησης στη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι στις αρχές του 2016. Ωστόσο, ο στρατός διατηρεί τον έλεγχο των υπουργείων που είναι αρμόδια για την ασφάλεια, περιλαμβανομένων των Εσωτερικών και Άμυνας.

Στις 12 Δεκεμβρίου η αστυνομία της Μιανμάρ συνέλαβε δύο δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters, οι οποίοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν έως και σε 14 χρόνια κάθειρξη με την κατηγορία ότι παραβίασαν τη νομοθεσία περί κρατικών μυστικών.

Η έρευνα του Free Expression Myanmar διεξήχθη αφού οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) ανακοίνωσαν ότι υποβιβάζουν κατά έξι θέσεις -στην 137η- τη Μιανμάρ σε σύνολο 180 κρατών, επικαλούμενοι τον περιορισμό της πρόσβασης σε κάποιες περιοχές και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν κάποιοι δημοσιογράφοι.

«Οι δημοσιογράφοι πιστεύουν ολοένα και περισσότερο ότι η κυβέρνηση, περιλαμβανομένου του στρατού, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ελευθερία του Τύπου στη Μιανμάρ, τόσο εξαιτίας της συνεχούς εφαρμογής καταπιεστικών νόμων, τους οποίους δεν προτίθεται να τροποποιήσει, όσο και μέσω της υιοθέτησης νέων» τονίζει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες εξαιτίας της δουλειάς τους τον τελευταίο χρόνο, όμως σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης του Τύπου «Athan» (φωνή) οι δύο δημοσιογράφοι του Reuters, o 32χρονος Ουά Λόνε και ο 28χρονος Κιάου Σόε Οο, είναι οι μοναδικοί που βρίσκονται υπό κράτηση.