Η Ταϊβάν κατέκρινε την Κίνα για τη φυλάκιση 45 ακτιβιστών στο Χονγκ Κονγκ την Τρίτη, λέγοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι έγκλημα».

Η εκπρόσωπος του «προεδρικού γραφείου» Karen Kuo δήλωσε ότι «η δημοκρατία δεν είναι έγκλημα» και «καταδίκασε έντονα τη χρήση δικαστικών μέτρων και άδικων διαδικασιών από την κινεζική κυβέρνηση για την καταστολή της πολιτικής συμμετοχής και της ελευθερίας του λόγου των φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών του Χονγκ Κονγκ», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η διεθνής κατακραυγή για τις φυλακίσεις ήταν ταχεία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και ομάδες δικαιωμάτων να καταγγέλλουν την καταδίκη ως απόδειξη της διάβρωσης των πολιτικών ελευθεριών στην πόλη από τότε που το Πεκίνο επέβαλε νόμο ασφαλείας το 2020.

Το Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, παραδόθηκε στην Κίνα το 1997 στο πλαίσιο του μοντέλου διακυβέρνησης «μία χώρα, δύο συστήματα», το οποίο εγγυάται βασικές ελευθερίες στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και υψηλό βαθμό αυτονομίας.

Η καταδίκη της Τρίτης «όχι μόνο παραβιάζει τις υποσχέσεις των “50 ετών χωρίς αλλαγές” και του “υψηλού βαθμού αυτονομίας”, αλλά και αποδεικνύει περαιτέρω ότι το “μία χώρα, δύο συστήματα” είναι ανεφάρμοστο», ανέφερε η Kuo στη δήλωσή της – μια αναφορά στο 50ετές μεταβατικό μοντέλο διακυβέρνησης μετά την παράδοση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι λαοί της Ταϊβάν και του Χονγκ Κονγκ μοιράζονται μια κοινή επιδίωξη για ελευθερία και δημοκρατία», είπε.

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και έχει σταθερά δεσμευτεί να επιφέρει την «ενοποίηση».