Ινδικό δικαστήριο καταδίκασε σε δύο χρόνια κάθειρξη οκτώ άτομα για την εμπλοκή τους στο χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην ιστορία, στην πόλη Μποπάλ, το 1984.

Ενδεικτικό το εξώφυλλο των Times του Δεκεμβρίου '84 Ένοχοι κρίθηκαν ο πρώην πρόεδρος του ινδικού τμήματος της εταιρείας και επτά πρώην στελέχη από την Ινδία. Εισαγγελέας δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε η ανώτατη προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή φυλάκισης, αλλά αμέσως αφέθηκαν ελεύθεροι με καταβολή χρηματικής εγγύησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ίδια απόφαση τους επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο αντίστοιχο με περίπου 2.000 δολάρια στον καθένα και 10.000 δολάρια πρόστιμο στην Union Carbide.

Στην ετυμηγορία δεν γίνεται λόγος για τον βασικό κατηγορούμενο, τον τότε διευθυντή της Union Carbide, τον Ουόρεν Άντερσον, όπως μετέδωσε το πρακτορείο PTI. Ο Αντερσον,τον οποίο τα ινδικά δικαστήριο έχουν χαρακτηρίσει φυγόδικο, διαμένει στις ΗΠΑ και οι ινδικές αρχές δεν κατόρθωσαν να πετύχουν την έκδοσή του.

Τα ξημερώματα της 3ης Δεκεμβρίου 1984, ένα νέφος δηλητηριώδους αερίου διέρρευσε από το αμερικανικό εργοστάσιο φυτοφαρμάκων, σκοτώνοντας σχεδόν ακαριαία χιλιάδες ανθρώπους και προκαλώντας τα επόμενα χρόνια τον θάνατο ή τη δηλητηρίαση ακόμη δεκάδων χιλιάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιζώντες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την οργή τους για την «ηπια τιμωρία» που επιβλήθηκε από το «αργό και αναποτελεσματικό δικαστικό σύστημα της Ινδίας» και επέκριναν την κυβέρνηση επειδή απέτυχε να φέρει στην Ινδία τον Αντερσον για να δικαστεί.

Δεκάδες διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν πανό που έγραφαν «Κρεμάστε τους ενόχους» και «Είναι προδότες του έθνους»,προσπάθησαν να εισέλθουν στο δικαστικό μέγαρο αλλά παρεμποδίστηκαν από την ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι καταδικασθέντες είναι πιθανόν να ασκήσουν έφεση και σε μία τέτοια περίπτωση η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης