To περιφερειακό δικαστήριο της Κολούμπια (όπου ανήκει η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον) θα κληθεί σύντομα να αποφασίσει τι ακριβώς οφείλουν οι ΗΠΑ στον ανταποκριτή του CNN -μέχρι πρότινος διαπιστευμένο στον Λευκό Οίκο- Τζιμ Ακόστα.
Kαι αυτό επειδή ο τηλεοπτικός οργανισμός CNN υπέβαλε μήνυση απαιτώντας διαβεβαίωση πως ο Τζιμ Ακόστα έχει «συνταγματικό δικαίωμα» ως διαπιστευμένος ανταποκριτής να εισέρχεται στον Λευκό Οίκο.
Όλα άρχισαν στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του ανταποκριτή του καναλιού, από τον οποίο αφαιρέθηκε η διαπίστευση, «επειδή χαρακτήρισε με λανθασμένο τρόπο πρόσφατα περιστατικά με μετανάστες και έσπασε το πρωτόκολλο».
Η επίμαχη ερώτηση που έκανε ο Ακόστα και εκνεύρισε τον πρόεδρο ώστε να του αφαιρέσει τον λόγο αφορούσε σε προεδρική δήλωση που χαρακτήριζε «εισβολή» την προσπάθεια μεταναστών να εισέλθουν στις ΗΠΑ από το Μεξικό.
Για τον Λευκό Οίκο «ο κ. Ακόστα, αντί να συμπεριφερθεί ως ρεπόρτερ, επέλεξε να κάνει σχόλιο».
Η «Wall Street Journal» (www.wsj.com) σε σημερινό δημοσίευμά της υπενθυμίζει:
«Σύμφωνα με την πρώτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, ο πρόεδρος, ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, δεν μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα των πολιτών να αναφέρουν και να δημοσιεύουν. Απαιτεί επίσης από τον πρόεδρο να ακούει ακόμη και λανθασμένες πληροφορίες, εφ΄ όσον έχει δώσει άδεια στον ομιλούντα». Γράφει, όμως, ακόμη ότι «δεν απαιτεί από τον πρόεδρο να ακούει διαλέξεις από όποιον πήρε τον λόγο».
Παράλληλα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι αν οποιοσδήποτε αρνηθεί να παραδώσει το μικρόφωνο σε συνέντευξη Τύπου, τότε είναι προφανές πως λιγότεροι δημοσιογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλλουν ερωτήσεις.
Επίσης, ο δημοσιογράφος Jacob Gershman της wsj.com υπενθυμίζει πως παρόμοιο ζήτημα είχε προκύψει με μήνυση στο Ομοσπονδιακό Εφετείο πριν από 40 χρόνια από ανταποκρίτρια του περιοδικού «Nation», που του είχε αρνηθεί ο Λευκός Οίκος διαπίστευση «για λόγους ασφαλείας».
Το Εφετείο τότε (1977) είχε αποφανθεί σε προσφυγή της Sherrill v. Knight ότι «ο Λευκός Οίκος δεν είναι προσβάσιμος σε όλους και ότι ο πρόεδρος έχει δικαίωμα να δίνει προσωπική συνέντευξη σε όποιον επιλέξει».
Η δικαστική απόφαση τότε ανέφερε πως «η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος δίνει δικαίωμα στον Λευκό Οίκο να αρνηθεί διαπίστευση σε δημοσιογράφο ο οποίος πάλι μπορεί να ζητήσει γραπτώς την αιτιολόγηση της άρνησης».
Ακόστα: «Μήπως είναι ο πρόεδρος Τραμπ ”λευκός εθνικιστής”;»
Στην προσπάθεια να δικαιολογήσει τους λόγους της έντονης διαμάχης του με τον πρόεδρο Τραμπ που οδήγησε στην αφαίρεση της διαπίστευσής του από τον Λευκό Οίκο, ο δημοσιογράφος του CNN Τζιμ Ακόστα σε τηλεοπτική συνέντευξή του υποστήριξε: «Μόνο και μόνο επειδή κάποιοι (πρόσφυγες και μετανάστες) ταξιδεύουν καραβάνι προς τις ΗΠΑ, αυτό δεν σημαίνει ότι μεταξύ τους βρίσκονται και τρομοκράτες».
Υποστήριξε ακόμη πως τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος με τις δηλώσεις τους έχουν προσβάλει τους φιλήσυχους Μεσο-ανατολικούς Αμερικανούς παίζοντας την «πολιτική του τρόμου».
«Δαιμονοποιώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες από την Κεντρική Αμερική που προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ και να ζητήσουν άσυλο, τους κατονομάζουν “τρομοκράτες σε καραβάνι” χωρίς κάποια απόδειξη. Ύστερα αυτοαποκαλούνται εθνικιστές μπροστά σε ακροατήριο χιλιάδων, με κάνει να αναρωτιέμαι μήπως εννοούσαν ”λευκοί εθνικιστές”» πρόσθεσε.
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης