Η 15η σύνοδος της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (COP15) αναμένεται να μετατεθεί για το 2021 εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων, ενώ αναστέλλονται άλλα σημαντικά συνέδρια για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.
Η απόφαση μένει να υιοθετηθεί επίσημα από τη Σύμβαση για τη βιοποικιλότητα (CBD) και να βρεθούν νέες ημερομηνίες.
Η COP15, που επρόκειτο να διεξαχθεί τον Οκτώβριο στο Κουνμίνγκ της Κίνας, θα διεξαχθεί σίγουρα «το 2021 στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο συμπρόεδρος των διαπραγματεύσεων Μπαζίλ βαν Χαβρ.
Το βράδυ της Δευτέρας (23/3), η γραμματεία της CBD ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένες για τον Μάιο συνεδριάσεις σε τεχνικό επίπεδο αναβάλλονται για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Συνεπώς, οι ημερομηνίες μιας ενδιάμεσης διαπραγματευτικής συνόδου που προβλέπονταν φέτος το καλοκαίρι στην Κολομβία και της COP15 «αναμένεται θα πρέπει να προσαρμοστούν», έκανε γνωστό χωρίς να διευκρινίσει.
Η διεξαγωγή τον Ιούνιο στη Μασσαλία του παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (UICN) επίσης εκκρεμεί. Η UICN πραγματοποιεί το συνέδριό της κάθε τέσσερα χρόνια, με χιλιάδες συμμετέχοντες, και θεωρείται το μεγαλύτερο γεγονός για την προστασία της φύσης σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, εξετάζεται η μεταφορά του για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, ίσως τον Ιανουάριο του 2021.
Το ίδιο ερώτημα τίθεται για την Διάσκεψη για το κλίμα COP26, που είχε προγραμματιστεί τον Νοέμβριο στη Γλασκόβη. «Επί του παρόντος συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για να φιλοξενήσουμε την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκόβη από τις 9 έως τις 20 Νοεμβρίου», δήλωσε η γραμματεία της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Κλίμα (CCNUCC) στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μια απόφαση μπορεί να ληφθεί την 1η Απριλίου όσον αφορά μια ενδιάμεση συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί στη Βόννη τον Ιούνιο.
Η Πορτογαλία που επρόκειτο να φιλοξενήσει στις αρχές Ιουνίου τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τον ωκεανό, ζήτησε τη μεταφορά της γι αργότερα. Η Κένυα είναι συνδιοργανώτρια χώρα. Και εδώ, η απόφαση θα πρέπει να υιοθετηθεί επίσημα από τον ΟΗΕ.