Του Κώστα Μπετινάκη
Η διάσκεψη κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας, κάθε άλλο πραγματοποιείται για την «επίλυση» του ελληνικού προβλήματος.
Το ζήτημα αυτό θεωρήθηκε δευτερεύον και απασχόλησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κυρίως, στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις του με την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ.
Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προειδοποιήσει «να μην υπάρχουν ελπίδες ότι θα υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα αυτό σύντομα»…
Η ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν είναι το πρωταρχικό ζήτημα που εξετάζεται στην διάσκεψη αυτή, και με ενδιαφέρον αναμένεται τι συμπεράσματα θα περιλαμβάνονται στο τελικό ανακοινωθέν.
Άλλωστε και ο τίτλος της διάσκεψης μιλά από μόνος του: «Πρόγραμμα Ανατολικής Συνεργασίας». Πραγματοποιείται18 μήνες από την τελευταία συνάντηση με αυτό τον σκοπό, που είχε προκληθεί μετά το ξέσπασμα της αναταραχής στην Ουκρανία.
Για το πρόγραμμα ενίσχυσης των δεσμών με την ΕΕ συμμετέχουν στη διάσκεψη η Αρμενία, η Λευκορωσία, η Γεωργία, η Μολδαβία, και η Ουκρανία.
Ήδη η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι η συνάντηση αυτή «δεν θα πρέπει να πλήττει τα συμφέροντά της».
Όπως όμως, τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ (στην φωτό με τον πρόεδρο της Λετονίας Andris Berzins),λίγο πριν την έναρξη της διάσκεψης, οι συνομιλίες αυτές «δεν αποτελούν εργαλείο για την αύξηση των μελών της ΕΕ». Και πρόσθεσε: «Γι΄αυτό δεν θα πρέπει να δημιουργούνται λανθασμένες προσδοκίες που δεν θα ικανοποιηθούν αργότερα».
Οι σχέσεις ΕΕ με την Ρωσία, αποτελούν το κύριο θέμα της διάσκεψης καθώς κατά την προηγούμενη ανάλογη σύσκεψη, το Νοέμβριο του 2013, είχε γίνει η απόσυρση του αιτήματος από τον προηγούμενο πρόεδρο της Ουκρανίας Βικτόρ Γιανούκοβιτς για συμφωνία κατάταξης της χώρας του ως «συνδεδεμένου μέλους με την ΕΕ» προτιμώντας στενότερες σχέσεις με την Ρωσία.
Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν βίαιες διαδηλώσεις στο Κίεβο, το πραξικόπημα ανατροπής του Γιανούκοβιτς, την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και το ξέσπασμα του εμφυλίου στην νοτιοανατολική Ουκρανία με αποτέλεσμα ως τώρα να έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 6.000 άνθρωποι.
Ο τωρινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τούσκ, απέρριψε τις «ενοχλητικές τακτικές της Ρωσίας» λέγοντας: «Η «Ανατολική Συνεργασία δεν αποτελεί διαγωνισμό καλλονής, ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.». Και κατηγόρησε τη Ρωσία για «επιθετικότητα» απέναντι στις γειτονικές της χώρες.