Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, υπήρχαν ακόμη ελάχιστες αντιδράσεις για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ επί της Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ελπίδα για κάποιους, φόβος για άλλους, η επιστροφή του «Ρεπουμπλικανού» στον Λευκό Οίκο είναι πιθανό να έχει καθοριστικό αντίκτυπο στις δύο συγκρούσεις που διχάζουν τη διεθνή κοινότητα: τον πόλεμο της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και τον κίνδυνο σαρωτικής πυρκαγιάς στη Μέση Ανατολή μετά από περισσότερο από ένα χρόνο συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ με την Χαμάς στη Γάζα και την Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Παράλληλα η η Κίνα και η Ρωσία αναρωτιούνται ποια θα είναι η πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου, ενώ οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των ηγετών της Ουγγαρίας και του Ισραήλ.
Στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου χειροκροτεί
Αν υπάρχει ένας ηγέτης που ανυπομονούσε να συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ για την επανεκλογή του, αυτός είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ομολογουμένως, οι σχέσεις τους κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του πρώην προέδρου είχαν επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Στον Ντόναλντ Τραμπ δεν άρεσε το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έσπευσε τόσο γρήγορα να συγχαρεί τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, για την ήττα του το 2020. Αυτή τη φορά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έσπευσε να συγχαρεί τον εαυτό του για τη «μεγαλύτερη επιστροφή στην ιστορία», πριν ακόμη γίνουν γνωστά τα πλήρη αποτελέσματα των εκλογών, ενώ ο ολοκαίνουργιος υπουργός Άμυνας του, ο Ισραέλ Κατζ, ο οποίος διορίστηκε το προηγούμενο βράδυ, ενθουσιάστηκε με την προοπτική ότι η «ιστορική νίκη» του θα του δώσει την ευκαιρία να «νικήσει τον άξονα του κακού με επικεφαλής το Ιράν».
Ακόμη και πριν από το ζήτημα του Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως το επίσης κεντρικό ζήτημα της Γάζας. Όταν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να του ζήτησε να υιοθετήσει μια φαινομενικά απλή θέση για το θέμα αυτό. Ο Ντόναλντ Τράμπ επιθυμεί να τερματιστεί ο πόλεμος στον θύλακα «πριν επιστρέψει στην εξουσία τον Ιανουάριο» , σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Η διατύπωση δεν αποτελεί πρόγραμμα, αλλά μάλλον ένα είδος λευκής επιταγής προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Έστω περιορισμένης χρονικής διάρκειας δύο μηνών.
Επιμένοντας σε αμφίσημες τοποθετήσεις ο Τραμπ κάλεσε επίσης το Ισραήλ να «βάλει τέλος στο πρόβλημα» στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά ταυτόχρονα κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνηση των Δημοκρατικών ότι προσπαθούν να «συγκρατήσουν» τον κ. Νετανιάχου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία να συνεχίσει τον πόλεμό του κατά της Χαμάς αν επιστρέψει στην εξουσία. Κάλεσε πάντως το Ισραήλ να «σταματήσει να σκοτώνει ανθρώπους» στη Γάζα, λόγω του μεγάλου αντίκτυπου σε επικοινωνιακό επίπεδο που προκαλεί η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα. Όταν ρωτήθηκε στο πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο αν θα υποστήριζε τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, απάντησε: «Θα πρέπει να το δω».
Παρά τους άγνωστους παράγοντες που συνδέονται με τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τράμπ και το πλαίσιο που πολλά έχουν αλλάξει στην περιοχή από τότε που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο το 2020, οι ειδικοί αναμένουν ότι η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα ακολουθήσει τα βήματα της πρώτης του στη Μέση Ανατολή. “Ο Τραμπ είναι πιθανό να επαναφέρει την πολιτική του “ρεαλιστικού απομονωτισμού”, δηλαδή την εξασφάλιση της Μέσης Ανατολής με στόχο την αμερικανική αποχώρηση από την περιοχή. Αυτό σημαίνει τη διασφάλιση της περιφερειακής συνεργασίας με το Ισραήλ, την υποστήριξη της στρατιωτικής αυτονομίας του, την εναντίωση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον επαναπροσανατολισμό της αμερικανικής προσοχής προς την οικονομική συνεργασία με την περιοχή”, αναλύει ο Ζέιντ Μπελμπάγκι, ειδικός σε θέματα του Κόλπου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση των συμμαχιών ασφαλείας με στόχο τον περιορισμό του Ιράν. Ήταν ο αρχιτέκτονας των συμφωνιών του «Αβραάμ», βάσει των οποίων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ από το 2020. Θα πρέπει να επιδιώξει την επέκτασή αυτών των συμφωνιών , ιδίως όσον αφορά την Σαουδική Αραβία, κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν απέτυχε να διασφαλίσει λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου και του πολέμου στη Γάζα που ακολούθησε όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο. Η τρομοκρατική επίθεση είχε προφανώς σαν κύριο στόχο να τορπιλίσει τις συμφωνές του «Αβραάμ».
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, έχουν «κτίσει» μία πολύ στενή σχέση με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν. Η ενίσχυση αυτής της σχέσης θα αποτελέσει προτεραιότητα για τη νέα ρεπουμπλικανική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη Μέση Ανατολή και να επηρεάσει την ενεργειακή πολιτική του βασιλείου, του κορυφαίου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Ποια επιρροή θα έχει ο Ντόναλντ Τραμπ στους πολέμους στους οποίους εμπλέκεται τώρα το Ισραήλ; Το πιο σημαντικό ζήτημα από αυτή την άποψη είναι το Ιράν, το οποίο έχει εισέλθει σε ένα καθεστώς υψηλού κινδύνου πυραυλικών χτυπημάτων και αντιποίνων. Τα τελευταία χτυπήματα του Ισραήλ στις 26 Οκτωβρίου κατά της αεράμυνας του Ιράν άνοιξαν το δρόμο για μια νέα σειρά βομβαρδισμών, οι οποίοι αυτή τη φορά θα μπορούσαν να είναι πιο καταστροφικοί και να στοχεύουν ακόμη και το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Στην ισραηλινή κυβέρνηση συνυπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις. Τα πιο σκληρά «γεράκια» πιστεύουν ότι ανοίγεται μια ευνοϊκή περίοδος -αυτή του μεσοδιαστήματος μεταξύ των δύο προέδρων- ιδανική για να δοθεί ένα αποφασιστικό χτύπημα κατά του ιρανικού καθεστώτος, με την ελπίδα να προκληθεί η κατάρρευσή του. Ο μηχανισμός της «αλλαγής καθεστώτος» έχει αποδειχθεί στο παρελθόν εξαιρετικά αβέβαιος και καταστροφικός, κάτι που μάλλον δεν θα αρέσει στον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι, ωστόσο, πιθανό να εντείνει τη διπλωματική πίεση στο Ιράν τουλάχιστον μέσω κυρώσεων. Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ξύπνησε εκ νέου τον φόβο της Τεχεράνης ότι θα υποστεί και πάλι την «πολιτική της μέγιστης πίεσης», η οποία είχε οδηγήσει σε σχεδόν ανοιχτή αντιπαράθεση, ιδίως όταν ο Ιρανός στρατηγός Γκασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του καθεστώτος, δολοφονήθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στη Βαγδάτη τον Ιανουάριο του 2020 με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ. .
Τον Μάιο του 2018, ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), το οποίο χαρακτήρισε ως «τη χειρότερη συμφωνία στην ιστορία». Επέβαλε μια σειρά οικονομικών κυρώσεων που οδήγησαν σε στέγνωμα των ξένων επενδύσεων στο Ιράν και σε πτώση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου. Όμως αυτή η πολιτική είχε ελάχιστα αποτελέσματα στο καθεστώς όσον αφορά το πυρηνικό ζήτημα και δεν έκανε τίποτα για να περιορίσει την περιφερειακή του επέκταση. Τώρα ο επανεκλεγείς πρόεδρος θα πρέπει να λειτουργήσει σε μια περιοχή στα πρόθυρα του πολέμου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Πρέπει να συνάψουμε μια συμφωνία» με το Ιράν, χωρίς να διευκρινίσει πώς αυτή η συμφωνία θα διέφερε από εκείνη που εγκατέλειψε. Λίγες ημέρες μετά την τελευταία ιρανική πυραυλική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος (που αφορούσε 181 βαλλιστικούς πυραύλους), ο Τραμπ συμβούλεψε το Ισραήλ να «χτυπήσει πρώτα τα πυρηνικά και να ανησυχεί για τα υπόλοιπα αργότερα». Η πρόσφατη μεταφορά από την Τεχεράνη βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας ωθεί το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση έναντι του Ιράν.
Ένα άλμα στο άγνωστο για την Ουκρανία
Με την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι επέλεξαν τον πιο απρόβλεπτο υποψήφιο για να ηγηθεί του κύριου συμμάχου της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Ενώ η νίκη της υποψήφιας των Δημοκρατικών Kamala Harris θα εξασφάλιζε μια μορφή συνέχειας της βοήθειας που παρείχε στο Κίεβο η κυβέρνηση Biden, η νίκη του Donald Trump προαναγγέλλει μια ρήξη με το παρελθόν. «Ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να ενισχύσει ή να αποδυναμώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Εάν η υποστήριξη αυτή αποδυναμωθεί, η Ρωσία θα καταλάβει περισσότερα εδάφη, γεγονός που θα μας εμποδίσει να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 31 Οκτωβρίου σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Νότιας Κορέας KBS. Το πρωί της Τετάρτης, στον λογαριασμό του στο X, ο επικεφαλής του κράτους συνεχάρη τον μελλοντικό Αμερικανό πρόεδρο «για την εντυπωσιακή εκλογική του νίκη». «Εκτιμώ τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ στην προσέγγιση «ειρήνη μέσω της δύναμης» στις παγκόσμιες υποθέσεις», έγραψε ο κ. Ζελένσκι. «Αυτή είναι ακριβώς η αρχή που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά σε μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία. Ελπίζω ότι θα την εφαρμόσουμε μαζί».
Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τραμπ προβάλλει συνεχώς τις καλές σχέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, επέμεινε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο και θα τερματίσει τον πόλεμο «σε λιγότερο από 24 ώρες», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο κ. Τραμπ επέκρινε διαρκώς την πολιτική υποστήριξης του Τζο Μπάιντεν προς την Ουκρανία. Δεν χαρίστηκε επίσης στον κ. Ζελένσκι, κατηγορώντας τον ότι δεν έχει τη βούληση να βρει διέξοδο στη σύγκρουση, ενώ τον χαρακτήρισε «τον καλύτερο πωλητή στον πλανήτη» στις 25 Σεπτεμβρίου, όταν ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους επισκεπτόταν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Τραμπ και η ομάδα του «παρέμειναν υπεκφεύγοντες» σχετικά με το σχέδιό τους να τερματίσουν τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Αλλά το νέο «αφεντικό» του Λευκού Οίκου έχει επανειλημμένα εξηγήσει ότι θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Ουκρανό ομόλογό του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εγείροντας την απειλή αναστολής της αμερικανικής βοήθειας. Ο φόβος για τους συμμάχους του Κιέβου είναι ότι μια ταχεία επίλυση του πολέμου θα σημαίνει αναπόφευκτα εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία και εγκατάλειψη των φιλοδοξιών της Ουκρανίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Προσοχή στη Μόσχα
Στο περιβάλλον του επικεφαλής του Κρεμλίνου, η νίκη Τραμπ δεν προκαλεί τον ίδιο ενθουσιασμό όπως το 2016, όταν ο δισεκατομμυριούχος εξελέγη για πρώτη φορά. «Δεν έχει σημασία ποιος θα εκλεγεί. Στο τέλος, η Ουάσινγκτον είναι εναντίον μας. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τίποτα δεν θα αλλάξει», εκμυστηρεύτηκε ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης την παραμονή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.
Οι πολιτικοί ηγέτες και οι επιχειρηματίες της Ρωσίας επισημαίνουν ομόφωνα ότι οι ελπίδες που είχαν εναποθέσει στην άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2017 διαψεύστηκαν γρήγορα και ότι οι υποτιθέμενοι προνομιακοί δεσμοί του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μεταφράστηκαν σε βελτίωση των διμερών σχέσεων. Οι πρώτες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, δεν έχουν αρθεί. Αντιθέτως, αυξήθηκαν ακόμη και υπό την πρώτη προεδρία Τραμπ.
Το Κρεμλίνο, δια στόματος του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι θα κρίνει τη νέα προεδρία Τραμπ από «τις πράξεις της». Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας που έχει γίνει μια από τις πιο εθνικιστικές φωνές στη Μόσχα, δεν περίμενε το αποτέλεσμα των εκλογών για να δημοσιεύσει τα σχόλιά του στα κοινωνικά δίκτυα: «Δεν έχουμε λόγο να έχουμε υψηλές προσδοκίες. Για τη Ρωσία, οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τίποτα, καθώς οι θέσεις των υποψηφίων αντικατοπτρίζουν πλήρως τη διακομματική συναίνεση για την ανάγκη να νικήσουμε τη χώρα μας», προειδοποίησε.
Πέρα από την προσωπικότητα του Αμερικανού προέδρου, είναι το κατεστημένο που βρίσκεται στην εξουσία στην Ουάσινγκτον που ανησυχεί τη Μόσχα. «Όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές, δεν βλέπουμε πώς η Αμερική μπορεί να αλλάξει τον ρωσοφοβικό της προσανατολισμό», δήλωδε την 1η Νοεμβρίου ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας από το 2004.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παραδόξως, ένα τμήμα της ρωσικής ελίτ κατέληξε να ελπίζει σε μια νίκη της Κάμαλα Χάρις. Για δύο λόγους. Με την υποψήφια των Δημοκρατικών, η Μόσχα ήξερε τι να περιμένει από την Ουάσινγκτον. Με την υποστήριξή της στην Ουκρανία, η Κάμαλα Χάρις προσέφερε επίσης στον Βλαντιμίρ Πούτιν ένα τέλειο αντίπαλο δέος για να συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του και, πέραν αυτού, τον διακηρυγμένο αγώνα του κατά της «αμερικανικής ηγεμονίας».
«Η νίκη του Τραμπ είναι σίγουρα η προτιμώμενη λύση της Μόσχας. Αλλά ούτε ο Πούτιν ούτε ο Τραμπ γνωρίζουν προς το παρόν πώς να την εκμεταλλευτούν», προειδοποιεί ο Αντρέι Κολέσνικοφ, ειδικός στο Ίδρυμα Κάρνεγκι και ένας από τους λίγους πολιτικούς επιστήμονες που ασκούν κριτική στο Κρεμλίνο και βρίσκονται ακόμη στη Μόσχα. «Κάθε πιθανή νίκη των συντηρητικών και υπερσυντηρητικών δυνάμεων στη Δύση είναι καλή είδηση για το Κρεμλίνο. Αλλά στην πραγματικότητα, ακόμη και στους υπερσυντηρητικούς δεν αρέσει αυτό που κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία. Στη Μόσχα, λοιπόν, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα».
Σοκ για μια Ευρώπη που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες
Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ηλεκτρίσει τις επερχόμενες συναντήσεις της Ευρώπης. Ενώ μια χούφτα ηγέτες είναι ενθουσιασμένοι, συμπεριλαμβανομένου του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, οι περισσότεροι φοβούνται την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Πάνω απ’ όλα, φοβούνται ότι θα μειώσει τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία, τη στιγμή που ο Τραμπ έχει καυχηθεί ότι θέλει να διαπραγματευτεί μια λύση στη σύγκρουση σε «24 ώρες». Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και η Γαλλία, δηλώνουν ότι θέλουν να επεκτείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την υποστήριξή τους προς το Κίεβο, την ώρα που η Ρωσία σημειώνει πρόοδο στα ανατολικά της χώρας. Αυτός είναι ένας τρόπος να ενισχυθεί η θέση της Ουκρανίας πριν από τις όποιες διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Αλλά τίποτα δεν λέει ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να πάρουν τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών αν ο Τραμπ αποφασίσει να μειώσει τη στρατιωτική του υποστήριξη. Πόσο μάλλον που αρκετές χώρες της ηπείρου, αρχής γενομένης από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, επικρίνουν την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, σκοπεύουν να τη μειώσουν.
Οι Ευρωπαίοι θα θυμούνται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έκανε μια σειρά από επιθέσεις στο ΝΑΤΟ και προέτρεψε τη Γηραιά Ήπειρο, ιδίως τη Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ, να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 2%. Ανατριχιάζουν βλέποντας τα θεμελιώδη στοιχεία της Ατλαντικής Συμμαχίας, ιδίως το άρθρο 5 περί αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ξένης επίθεσης, να τίθενται υπό αμφισβήτηση από τον νέο πρόεδρο και τους απομονωτιστές υποστηρικτές του.
Βραχυπρόθεσμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 εξακολουθεί να παραλύει από την προοπτική ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου με την κυβέρνηση Τραμπ, με τον ίδιο να απειλεί να αυξήσει τους δασμούς όχι μόνο στα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα αλλά και, σε μικρότερο βαθμό, σε εκείνα των διατλαντικών εταίρων του. Ωστόσο, οι πρωτεύουσες διαφωνούν ως προς τον καλύτερο τρόπο αντίδρασης στον προστατευτισμό που διεκδικούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ορισμένες πρωτεύουσες, όπως το Βερολίνο, θέλουν να συμβιβαστούν, ενώ άλλες, όπως το Παρίσι, προτείνουν να υπερασπιστούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, να κινηθούν προς μια μεγαλύτερη «κυριαρχία» επί της ηπείρου απέναντι στον αμερικανό σύμμαχό της.
Ο κ. Όρμπαν χαιρετίζει μια «μεγάλη νίκη»
«Στο δρόμο για μια μεγάλη νίκη. Είναι ήδη στο τσεπάκι». Ο μοναδικός ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστήριξε ανοιχτά την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, άρχισε να πανηγυρίζει την ανακοινωθείσα νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στο Facebook ,τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, πριν ακόμη γίνουν γνωστά όλα τα αποτελέσματα. Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο αποτελεί ευλογία για αυτόν τον αυταρχικό ηγέτη που είναι γνωστός για την εγγύτητά του με το Κρεμλίνο και αναφέρεται τακτικά ως πρότυπο από τους Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και μια άτυπη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη Βουδαπέστη την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, θα μπορέσει να παρελάσει ανάμεσα σε Ευρωπαίους ηγέτες που είναι ως επί το πλείστον σοκαρισμένοι, με πιθανή εξαίρεση τον Σλοβάκο σύμμαχό του, πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο. Όπως κάνει εδώ και μήνες, ο κ. Όρμπαν θα επιχειρηματολογήσει για άλλη μια φορά υπέρ της επανεξέτασης της ευρωπαϊκής στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, αλλά γνωρίζοντας ότι σύντομα θα μπορεί να υπολογίζει σε έναν σύμμαχο στην Ουάσινγκτον.
«Αν η Αμερική στραφεί υπέρ της ειρήνης, η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει υπέρ του πολέμου», προειδοποίησε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.
Η Κίνα αναρωτιέται με ποιον Τραμπ θα έχει να κάνει
Στο μέτωπο του εμπορίου, η τετραετής θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, από το 2016 έως το 2020, ήταν μια αβυσσαλέα περίοδος για την Κίνα, την κορυφαία εξαγωγική δύναμη στον κόσμο. Αλλά η προσωπική σχέση μεταξύ του Σι Τζινπίνγκ και αυτού του ανθρώπου που αντιμετωπίζει έναν δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τον επικεφαλής ενός αυταρχικού κράτους που θεωρητικοποίησε την ανάγκη να μπει ένα τέλος στην αμερικανική κυριαρχία ,δεν ήταν κακή. «Είχα μια πολύ δυνατή σχέση μαζί του», δήλωσε ο κ. Τραμπ τον Οκτώβριο, αναφερόμενος στον Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει “λαμπρό τύπο”.
Η Κίνα μελέτησε προσεκτικά τον Ντόναλντ Τραμπ τότε και συνέχισε να το κάνει έκτοτε, αλλά με ποιον Τραμπ θα έχει να κάνει τώρα που κέρδισε άλλη μια θητεία ; Περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, η Κίνα ξέρει πώς να σαγηνεύει τους υπερδιογκωμένους εγωισμούς των συνομιλητών της, αλλά, περισσότερο από κάθε άλλη, είναι επίσης εκτεθειμένη στους κινδύνους των εμπορικών συγκρούσεων. Οι παραδόσεις στο εξωτερικό αποτελούν βασική κινητήρια δύναμη για τα εργοστάσια και τις θέσεις εργασίας της, με τις εξαγωγές να καλύπτουν το 19% του ΑΕΠ της το 2023.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ υποσχέθηκε να επιβάλει φόρο 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα μέτρο που θα αποδεικνυόταν κρίσιμο σε μια εποχή που η κινεζική ανάπτυξη επιβραδύνεται και η εγχώρια αγορά υπολειτουργεί. Είναι τυχαίο ότι οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος συνεδριάζουν από τις 4 έως τις 8 Νοεμβρίου για να ανακοινώσουν το εύρος ενός σχεδίου ανάκαμψης που δεν πρόκειται να παρουσιαστεί πριν από την Παρασκευή, μόλις γίνουν γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών;
Στο επίκεντρο όλων των ερωτημάτων βρίσκεται η Ταϊβάν, την οποία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει υποσχεθεί να «επανενώσει» πολιτικά αν είναι δυνατόν και στρατιωτικά αν χρειαστεί. Ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές πολλές φορές κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επέμβουν στρατιωτικά για να υπερασπιστούν το νησί εάν η Κίνα επιχειρήσει να εισβάλει, και η Κάμαλα Χάρις θα συνέχιζε σίγουρα αυτή την πολιτική διεκδικητικής υποστήριξης.
Αντιθέτως, στο αποκορύφωμα της προεκλογικής εκστρατείας, στις 26 Ιουλίου, το Bloomberg Businessweek δημοσίευσε μια συνέντευξη του κ. Τραμπ που εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στην Ταϊπέι.
Σε αυτό, συνέκρινε την αμερικανική στρατιωτική ισχύ με μια ασφαλιστική εταιρεία και προέτρεψε την Ταϊβάν να «μας πληρώσει για την άμυνά της». Τον Ιανουάριο, η Ταϊβάν εξέλεξε έναν πρόεδρο, τον Lai Ching-te, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να σταθεί απέναντι στην Κίνα χωρίς να έχει τα μέσα να αμυνθεί απέναντι στο Πεκίνο, και κάθε λέξη που λέγεται στην Ουάσινγκτον για το θέμα αυτό σταθμίζεται.
Αν ο Τραμπ συμφωνούσε να υποχωρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα της Ταϊβάν, το Πεκίνο θα ήξερε πώς να ευχαριστήσει αυτόν τον επιχειρηματία που βλέπει τα πάντα ως μια κατάσταση win-win, χωρίς ιδεολογικό φίλτρο εναντίον του ενός ή του άλλου καθεστώτος. Ακόμη και αν η Βόρεια Κορέα κάνει ό,τι θέλει και έχει έρθει πιο κοντά στη Ρωσία, η Κίνα εξακολουθεί να έχει τουλάχιστον έναν οικονομικό μοχλό πίεσης στην Πιονγκγιάνγκ και θα μπορούσε να πιέσει τη χώρα να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος έχει ήδη δει τον Κιμ Γιονγκ Ουν δύο φορές, στη Σιγκαπούρη το 2018 και στη συνέχεια στο Ανόι το 2019. Πάνω απ’ όλα, ο Σι Τζινπίνγκ έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει καταστήσει τη χώρα του εξαιρετικά εξαρτημένη από την Κίνα. Η Κίνα θα ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα, εάν οι απόψεις ευθυγραμμιστούν για μια γρήγορη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, σε βάρος του Κιέβου.
Σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει ο Τραμπισμός την αμερικανική εξωτερική πολιτική; Αυτό είναι το ερώτημα για την Κίνα. Σε στρογγυλό τραπέζι που διοργάνωσε την Τρίτη ο ιστότοπος Guancha, ο Jin Canrong, καθηγητής διεθνών σχέσεων και πολύ δημοφιλής προσωπικότητα , σημείωσε ότι αν εκλεγεί, ο Τραμπ θα ασκήσει πίεση στο Κίεβο για να επιτευχθεί συμφωνία, χωρίς να γνωρίζει μέχρι πού θα φτάσει. «Μπορούμε μόνο να πούμε ότι ο Τραμπ θέλει να επιστρέψει στον απομονωτισμό και να μειώσει τις διεθνείς ευθύνες της Αμερικής».