Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου- ενός ρύπου που εκπέμπεται κυρίως από τις οδικές μεταφορές- έχουν μειωθεί περίπου στο ήμισυ ιδίως στις μεγάλες πόλεις που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού.
Επί παραδείγματι:
Στο Μπέργκαμο, η μέση συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου κατά την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου ήταν 47% χαμηλότερη από την αντίστοιχη εβδομάδα το 2019.
Στη Ρώμη, οι μέσες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου για τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν έως 35% χαμηλότερες από ό, τι για τις ίδιες εβδομάδες το 2019.
Στη Βαρκελώνη, τα επίπεδα τoδιοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν κατά 40% από μία εβδομάδα στην άλλη. Σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα το 2019, η μείωση ήταν 55%.
Στη Μαδρίτη, τα μέση επίπεδα διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν κατά 56% από μία εβδομάδα στην επόμενη. Σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα το 2019, η μείωση ήταν 41%.
Στη Λισαβόνα, τα επίπεδα τουδιοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν κατά 40% από μία εβδομάδα στην επόμενη. Σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα το 2019, η μείωση ήταν 51%.
Στη Νέα Υόρκη σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Columbia οι εκπομπές του μονοξειδίου του άνθρακα, κυρίως λόγω των αυτοκινήτων και των φορτηγών, μειώθηκαν κατά περίπου 50% για μερικές ημέρες την εβδομάδα.
Στην Κίνα, που είναι η μεγαλύτερη πηγή των αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν τα μέσα Φεβρουαρίου τουλάχιστον κατά 25%.
Σημαντική επίδραση στη συγκέντρωση των ατμοσφαιρικών ρύπων έχουν τα περιοριστικά μέτρα και στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου και των σωματιδίων μειώθηκαν κατά 50% περίπου.
Είναι σημαντικό όμως να τονισθεί ότι τα Επίγεια Δίκτυα παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν παρουσιάζουν την πλήρη εικόνα, αφού είναι τοποθετημένα σε επιλεκτικές γεωγραφικές θέσεις, οι οποίες είναι ένα πολύ μικρό κλάσμα ολόκληρης της πραγματικής γεωγραφικής έκτασης. Προς τούτο τα δορυφορικά δεδομένα ενδείκνυνται για την περίπτωση αυτή, αφού οι δορυφόροι έχουν πολύ μεγάλη γεωγραφική κάλυψη από τα Επίγεια Δίκτυα. Κλασσικό παράδειγμα με αυτή την αποστολή είναι ο νέος δορυφόρος Sentinel-5P της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος στην οποία συμμετέχει και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Για παράδειγμα, στην πόλη Γιουχάν (Wuhan) όπου πρωτο-εκδηλώθηκε ο κορωνοϊός- μια πόλη με υψηλό βαθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης- η τηλεανίχνευση (πχ ανίχνευση με δορυφόρο) των ατμοσφαιρικών ρύπων από το Sentinel-5P έδειξε ότι το διοξείδιο του αζώτου έχει πολύ χαμηλή συγκέντρωση, δηλαδή βρίσκεται στα επίπεδα της προ-βιομηχανικής περιόδου με χωρίς καν σαφή μετρήσιμη ανάγνωση του ατμοσφαιρικής ρύπανσης για περισσότερο από δύο μήνες τώρα.
Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι οι βασικές πηγές ρύπανσης αυτή τη στιγμή είναι τα αυτοκίνητα που κινούνται, οι βιομηχανίες που λειτουργούν και οι επίσης μειωμένες αεροπορικές πτήσεις.