Αμερικανικά και γαλλικά βομβαρδιστικά πλήττουν θέσεις των τζιχαντιστών στα ανατολικά της ΜοσούληςΟι αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στα ανατολικά της Μοσούλης, έχουν αρχίσει από το πρωί να βομβαρδίζουν τις δυνάμεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ΙSIS, ή ISIL, ή Daesh) που έχουν καταλάβει την ιρακινή αυτή πόλη από τον Ιούνιο του 2014. Πρόκειται για την τελευταία σημαντική πόλη του Ιράκ που βρίσκεται υπό την κατοχή τους.
«Ο βομβαρδισμός εντάσσεται στην προσπάθεια ανακατάληψης της πόλης» σχολίασε ο διοικητής των Κούρδων Πεσμεργκά Omer Huseyin στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu Agency».
O Huseyin, είπε ακόμη πως το αμερικανικό πυροβολικό πλήττει τη Μοσούλη από απόσταση 20 χιλιομέτρων, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούν επιδρομές και αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη.
Οι τζιχαντιστές στην πόλη έχουν αρχίσει να καίνε λάστιχα αυτοκινήτων για να δημιουργήσουν προπέτασμα καπνού ώστε να εμποδίζεται η ορατότητα των αεροσκαφών. Επίσης οι τζιχαντιστές έχουν βάλει φωτιά σε τάνκερς με πετρέλαιο περιμετρικά της πόλης σε ειδικά αμυντικά αναχώματα για να αποκρούσουν την ενδεχόμενη επίθεση.
Αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες ότι έχει αρχίσει η από καιρό προετοιμαζόμενη μεγάλη επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης, από αργά χτες το βράδυ.
Πάντως, τόσο το αμερικανικό Πεντάγωνο, όσο και η Ανώτατη αμερικανική Διοίκηση δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του Anadolu Agency.
Επίσης, πληροφορίες του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν κινήσεις τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, όπως μετέδωσε ο τουρκικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός CNN Türk.
Οι δυνάμεις του ιρακινού τακτικού στρατού και οι σύμμαχοί τους έχουν αρχίσει να προωθούνται προς τη Μοσούλη, που αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών καθώς και εκτεταμένες περιοχές γύρω από την πόλη, από τον Ιούνιο του 2014. Ιρακινοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την άποψη ότι η περιοχή «θα απελευθερωθεί ως το τέλος του χρόνου».
Εν τω μεταξύ, ο στρατός του Ιράκ προχώρησε σε από αέρος διανομή δεκάδων χιλιάδων φυλλαδίων στη Μοσούλη, πριν την αυγή σήμερα, προειδοποιώντας τους κατοίκους ότι ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης ανακατάληψης της πόλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση στη Βαγδάτη.
Τα μηνύματα στα φυλλάδια διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι οι μονάδες του στρατού που θα προωθούνται προς αυτήν, αλλά και οι αεροπορικές επιδρομές δε θα έχουν ως στόχο τους “αμάχους,” ενώ τα φυλλάδια συνιστούσαν στον πληθυσμό να αποφύγει περιοχές στις οποίες συγκεντρώνονται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Οι φιλοδοξίες Ερντογάν
Η παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο ιρακινό έδαφος, ιδιαίτερα στην στρατιωτική βάση Bashiqa που έχουν δημιουργήσει οι Τούρκοι, είναι το μεγάλο αγκάθι στις ιρακινο-τουρκικές σχέσεις.
Ερντογάν: Δεν θα αφήσουμε τη Μοσούλη να μείνει στα χέρια του “Daesh” ή οποιασδήποτε άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης. Και καλά θα κάνει η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα δικά της προβλήματαΜε δηλώσεις του το Σάββατο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, με στόμφο επανέλαβε πως «ουδείς θα πρέπει να λέει κουβέντες για την βάση μας. Οι τουρκικές δυνάμεις θα παραμείνουν εκεί επειδή η βάση Bashiqa αποτελεί το ανάχωμα εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της Τουρκίας».
Αναφερόμενος στην διπλωματική διαμάχη που έχει ξεσπάσει, με την ιρακινή κυβέρνηση που επίσημα ζήτησε την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το ιρακινό έδαφος, ο Ερντογάν είπε: «Δεν θα αφήσουμε τη Μοσούλη να μείνει στα χέρια του “Daesh’’ ή οποιασδήποτε άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης. Και καλά θα κάνει η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα δικά της προβλήματα».
Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Haider al-Abadi, λέγοντας: «Πού βρισκόταν η ιρακινή κυβέρνηση όταν έπεφτε η Μοσούλη στους τζιχαντιστές;».
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός έχει καλέσει επίσημα με διάβημα την Τουρκία να απομακρύνει τις δυνάμεις της από την περιοχή κοντά στη Μοσούλη, και να μην παίξουν κάποιο ρόλο στην επιχείρηση της ανακατάληψή της από τον έλεγχο των τζιχαντιστών.
Το ζήτημα πιστεύεται πως εξετάζεται στην επίσκεψη που πραγματοποιεί από τις 14 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, από τον αρχηγό του τουρκικού επιτελείου στρατηγού Hulusi Akar στην Ουάσινγκτον, για να πάρει μέρος στη σύσκεψη της «συμμαχίας εναντίον του ISIS», σύμφωνα με τουρκικές στρατιωτικές πηγές.
Οι ΗΠΑ «είναι αντίθετες στη συμμετοχή του κουρδικού ΡΚΚ στην εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μοσούλης», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Mark Toner στις 13 Οκτωβρίου «επειδή η άποψή μας είναι πως το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν την υποστηρίζουμε».
Υπενθυμίζουμε πως όπως είχε γράψει και η τουρκική εφημερίδα «Zaman», πίσω στο 2003, ο Graham Fuller, πρώην αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αντικατασκοπίας της CIA και συγγραφέας του βιβλίου «Το Μέλλον του Πολιτικού Ισλάμ» («Future of Political Islam»), «ήταν πολύ άσχημη ιδέα να στείλουμε τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί».
Σε δηλώσεις του τότε ο Φούλερ, είχε επικρίνει την «κοντόφθαλμη» απόφαση της διακυβέρνησης του τότε προέδρου Μπους να σταλούν τουρκικές δυνάμεις για να αναπληρώσουν το κενό από την αποχώρηση των αμερικανικών από το Ιράκ, επειδή αυτό θα προκαλούσε μελλοντικές συγκρούσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας ενώ θα αποτελούσε πρόκληση:
- στους ριζοσπάστες Άραβες Σουνίτες
- στις κουρδικές ομάδες
- στο Ιράν και
- το Σιιτικό Ιράκ.
Για τον Φούλερ, οι ΗΠΑ έχουν σπρώξει (σ.σ. όσο κι αν τώρα δείχνουν δισταγμούς) την Τουρκία να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ -χωρίς να υπολογίσουν τα επακόλουθα, προκειμένου να διατηρήσουν την Άγκυρα στην τροχιά της Ουάσινγκτον αντί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.