Χιλιάδες Αρμένιοι προσήλθαν και φέτος στο μνημείο του Ερεβάν, για να δείξουν με το δικό τους τρόπο, ότι η σφαγή 1,5 εκατομμυρίου συμπατριωτών τους από την οθωμανική αυτοκρατορία το 1915 – 1917 δε θα ξεχαστεί ποτέ.

Όσοι επισκέφτηκαν το μνημείο άφησαν τουλίπες και λευκά γαρύφαλλα γύρω από τη φλόγα που καίει στη μνήμη των θυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκινημένος ο πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, δήλωσε: «Καθένα από τα αθώα θύματά μας έχει όνομα, οικογένεια, ιστορία» και τόνισε πως η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία δεν προϋποθέτει την αναγνώριση της γενοκτονίας.

Φέτος συμπληρώθηκαν 94 χρόνια από εκείνη την εποχή και μόλις πριν από μερικές ημέρες Άγκυρα και Ερεβάν ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν σε «οδικό χάρτη» προς ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτός ο «οδικός χάρτης» θέτει ουσιαστικά ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων, το άνοιγμα των συνόρων (που σφράγισε η Τουρκία το 1993 σε αλληλεγγύη προς το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ) και τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει την «ιστορική διάσταση» των γεγονότων του 1915.

Καθώς πλησιάζει η συμπλήρωση ενός αιώνα εχθρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες, φαίνεται ότι μια ιστορική συμφιλίωση είναι τώρα πιο κοντά από ποτέ άλλοτε.

Ερωτηματικά άφησε η στάση Ομπάμα στο θέμα της σφαγής των Αρμενίων

Απέφυγε το χαρακτηρισμό «γενοκτονία» ο Μπαράκ Ομπάμα  για τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην ετήσια προεδρική δήλωσή του για την 94η επέτειο από την έναρξη των διωγμών.

Εν τούτοις ο αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε το ιστορικό γεγονός «θηριωδία άνευ προηγουμένου στην ιστορία του 20 αιώνα» φράση που σαφώς θορύβησε την Τουρκία.

Η αποστροφή του Μπαράκ Ομπάμα σχολιάστηκε αμέσως από Τούρκους διπλωμάτες οι οποίοι ανέφεραν εμφανώς δυσαρεστημένοι ότι μπορεί να μην είπε τη λέξη γενοκτονία αλλά όλα όσα ανέφερε ουσιαστικά την εννόησαν.

Ο Ομπάμα στη δήλωσή του επισήμανε επίσης: «Έχω κατ’ επανάληψη αναφέρει την άποψή μου για το τι συνέβη το 1915 και η άποψή μου δεν έχει αλλάξει. Στόχος μου παραμένει η επίτευξη της πλήρους, ειλικρινούς και δίκαιης παραδοχής των γεγονότων».

Πάντως η ξεκάθαρη διπλωματική στάση του αμερικανού προέδρου, δεν άφησε ικανοποιημένους ούτε τους Αρμένιους. Κατά πολλούς η μη αναφορά στη λέξη γενοκτονία ουσιαστικά αθέτησε την προεκλογική του δέσμευση προς την αρμενική κοινότητα των ΗΠΑ για το χαρακτηρισμό των τραγικών γεγονότων του 1915 ως «γενοκτονία».

Ένταση στην πορεία των Αρμενίων στην Αθήνα

Πορεία προς την τουρκική πρεσβεία πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής Αρμένιοι που ζουν στην Ελλάδα, λόγω της 94ης επετείου της αρμενικής γενοκτονίας.

Κατά την πορεία που διοργάνωσε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, οι διαδηλωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία «όπως επιβάλλει η ηθική τάξη και το διεθνές δίκαιο».

Επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν οι Αρμένιοι προσπάθησαν να επιδώσουν ψήφισμα στην τουρκική πρεσβεία και εμποδίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις.

Το ίδιο συνέβη και λίγο αργότερα, σε νέα προσπάθεια αντιπροσωπείας των διαδηλωτών να πλησιάσουν στην πρεσβεία, παρά την υπόδειξη των αστυνομικών δυνάμεων ότι επιτρέπεται να επιδώσουν το ψήφισμα δυο άτομα.

Σε ψήφισμά τους οι Αρμένιοι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν την επιστροφή στον αρμενικό λαό των «παράνομα κατεχόμενων» ιστορικών εδαφών τους, την άρση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από την Τουρκία στα εδάφη της Αρμενίας, καθώς και την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

(Πρώτη καταχώρηση: 24 Απριλίου, 23:42)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης