Του Κώστα Μπετινάκη
Την «ξεχασμένη» υπόθεση των αποκαλύψεων της «WikiLeaks» ήρθε να θυμίσει δημοσίευμα της «Washington Post» για τη δίκη που διεξάγεται στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο στην Alexandria των ΗΠΑ.
Δύο επιφανείς δημοσιογράφοι ασχολούνται επίσης με άρθρα τους αυτήν την εβδομάδα με την «υπόθεση Assange»: η Αμερικανίδα Caitlin Johnstone και ο Αυστραλός John Pilger.
Το υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα περιελάμβανε στρατιωτικές εκθέσεις από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και τηλεπικοινωνιακό υλικό μεταξύ του State Department και πρεσβειών των ΗΠΑ καθώς και εκτιμήσεις κρατουμένων σε αμερικανικό στρατόπεδο στον Κόλπο του Γκουαντάναμο της Κούβας.
Έξω από το δικαστήριο έπειτα από κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση, η Manning είπε ότι η απόφασή της να ακυρώσει την κλήτευση απορρίφθηκε, αλλά η ομάδα της πιστεύει ότι «εξακολουθούν να έχουν λόγους να αμφισβητήσουν».
Δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, επειδή ο Αμερικανός περιφερειακός δικαστής Claude M. Hilton εμπόδισε επίσης την προσπάθειά της να σταματήσει τη διαδικασία. Αλλά είπε ότι «πιθανόν θα βρίσκεται στα δικαστήρια πολλές φορές τις επόμενες μέρες».
Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Γ. Zachary Terwilliger παρακολούθησε την κλειστή ακρόαση, όπως και η ομάδα δικηγόρων του Assange – Gordon Kromberg, Tracy McCormick, Thomas W. Traxler και Kellen Dwyer.
Κατά τη διάρκεια της δίκης της Manning στο στρατοδικείο το 2011, οι εισαγγελείς αποκάλυψαν αρχεία καταγραφής συνομιλιών που έδειχναν ότι όσο υπηρετούσε στον στρατό συνομιλούσε με τον Assange για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να σπάσει ο κωδικός πρόσβασης σε υπολογιστή. Αλλά κατά τη διάρκεια της δίκης η Manning κατέθεσε ότι ενήργησε μόνη της και είχε προσεγγίσει άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς πριν μιλήσει στο WikiLeaks. Ο ιστότοπος αυτός, που μάχεται το απόρρητο, δημοσίευσε το υλικό που του παραδόθηκε από τη Manning.
Στη δήλωσή της την Παρασκευή, η Manning υποστήριξε πως επιμένει στην προηγούμενη μαρτυρία της και δεν βλέπει κάποιο λόγο να την επαναλάβει.
Έξω από το δικαστήριο την Τρίτη, η Manning δεν ανέφερε το όνομα του Assange, ούτε τη WikiLeaks, λέγοντας ότι έχει ως αρχή να αντιτάσσεται σε καταθέσεις στις μεγάλες δικαστικές επιτροπές.
«Οι δικαστικές επιτροπές ενόρκων είναι φοβερά εργαλεία» είπε. «Η ιδέα ότι υπάρχει ανεξάρτητη κριτική επιτροπή έχει ξεπερασθεί από πολύ καιρό και προΐσταται εισαγγελέας. Ο μάρτυρας δεν έχει δικό του δικηγόρο στις μυστικές αυτές διαδικασίες» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει διαδικασία αντιπαράθεσης».
Οι εισαγγελείς άφησαν να διαρρεύσει ότι εναντίον του Assange έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά η φύση των κατηγοριών εναντίον του παραμένει άγνωστη.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας με την προϋπόθεση της ανωνυμίας λόγω του δικαστικού απορρήτου που έχει επιβληθεί, υποστήριζαν ότι η υπόθεση βασίζεται στη συμπεριφορά του πριν από το 2016 κι όχι σε όσα αποκάλυψε για τις προεδρικές εκλογές ο διατελέσας ειδικός σύμβουλος Robert S. Mueller ο Γ’ πριν παυθεί από τον πρόεδρο Τραμπ.
Ομάδα υποστηρικτών της την υποδέχθηκε καθώς η Manning έβγαινε από το δικαστήριο, φωνάζοντας: «Σ’ αγαπάμε Chelsea!» Παράλληλα, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Αλληλεγγύη με την Chelsea» και «Αντίσταση στις ειδικές δικαστικές επιτροπές» (Από aljazeera.com).
Ο Assange εδώ και επτά χρόνια ζει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει ζητήσει άσυλο, καθώς εις βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από τις σουηδικές Αρχές για σεξουαλική επίθεση. Αν και η κατηγορία αυτή δεν υφίσταται πλέον, σε βάρος του Assange εξακολουθεί να εκκρεμεί αίτημα έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάτι που ενδέχεται να συμβεί αν και εφόσον αποχωρήσει από την πρεσβεία του Ισημερινού.
Δύο σπουδαίοι δημοσιογράφοι γράφουν για την υπόθεση Assange
Η Αμερικανίδα Caitlin Johnstone στην ιστοσελίδα της γράφει: «Οι Δημοκρατικοί (όπως η πρόεδρος του Κέντρου Αμερικανικής Προόδου Νέρα Τάντεν), οι οποίοι παρακινούσαν για τη σύλληψη του Assange, ζητούσαν στην πραγματικότητα τη δίωξη του δημοσιογράφου από την κυβέρνηση Trump για δημοσίευση γεγονότων σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου της κυβέρνησης Μπους. Θεώρησαν ότι υποστήριζαν την ημερήσια διάταξη για να τιμωρήσουν τον Assange επειδή δημοσιοποίησε διαρροές που έβλαψαν την εκστρατεία της Χίλαρι, αλλά στην πραγματικότητα υπερασπίστηκαν δύο δημοκρατικές κυβερνήσεις βοηθώντας παράλληλα να παράσχουν υποστήριξη για δίωξη που θα έθετε ένα καταστροφικό προηγούμενο για τις ελευθερίες του Τύπου σε ολόκληρο τον κόσμο».
Και η Johnstone προσθέτει: «Με δεδομένο ότι ο πρώην βοηθός του Τραμπ, Μάνφορντ κατέθεσε ψέματα στο FBI, όλα αυτά συμβαίνουν καθώς αναμένεται να δικαστεί ο μακροχρόνιος σύμβουλος του προέδρου Roger Stone για ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο. Και καθώς δεκάδες άνθρωποι που σχετίζονται με τον πρόεδρο και την προεκλογική εκστρατεία του καλούνται να υποβάλουν λεπτομερείς ερωτήσεις από την Επιτροπή Δικαστικών για τις αλληλεπιδράσεις τους με το WikiLeaks (ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ενώ την περασμένη εβδομάδα ο επί πολύ καιρό (αλλά πλέον τέως) δικηγόρος του Trump, Michael Cohen, κατέθεσε στο Κογκρέσο πως ο ίδιος ο πρόεδρος είχε ενημερωθεί προσωπικά τηλεφωνικά εκ των προτέρων για τα σχέδια της WikiLeaks να αποκαλύψει το κλεμμένο υλικό που η Ρωσία είχε αποκτήσει με hacking από τους Δημοκρατικούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».
Ο Αυστραλός John Pilger σε ομιλία του σε συγκέντρωση στο Σίδνεϊ, οργανωμένη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισότητας, υποστήριξε πως αυτήν τη στιγμή ο Assange «είναι φυλακισμένος στο κελί 101» στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Γράφει ο John Pilger στην ιστοσελίδα «Information Clearing House»: «Φυσικά, το κελί 101 είναι το δωμάτιο στο προφητικό μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ, ”1984”, όπου η αστυνομία της σκέψης παρακολουθούσε και βασάνιζε τους φυλακισμένους και το χειρότερο, μέχρις ότου οι άνθρωποι παραδώσουν στην ανθρωπιά τους και τις αρχές τους και υπακούσουν στον Μεγάλο Αδελφό.
Γράφει ακόμη ο Pilger: «Ως ιδρυτής και συντάκτης του WikiLeaks, το έγκλημά του έχει να κάνει με το νόημα των σκοτεινών χρόνων. Το WikiLeaks έχει ένα άψογο ρεκόρ ακρίβειας και αυθεντικότητας όσο ουδεμία άλλη εφημερίδα, τηλεοπτικό κανάλι, ραδιοφωνικός σταθμός, BBC, New York Times, Washington Post, ή Guardian. Μάλιστα, τους ντροπιάζει».
«Η WikiLeaks έχει αποκαλύψει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκοπεύουν τους συμμάχους τους.
»Πως η CIA μπορεί να σας παρακολουθεί μέσω του I-phone σας.
»Πως η υποψήφια για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον πήρε τεράστια χρηματικά ποσά από τη Wall Street σε μυστικές συμφωνίες που διαβεβαίωναν τους τραπεζίτες ότι εάν εκλεγεί θα είναι φίλος τους».
Το 2016, η WikiLeaks αποκάλυψε την άμεση σχέση μεταξύ της Κλίντον και του οργανωμένου Τζιχάντ στη Μέση Ανατολή: τρομοκράτες, με άλλα λόγια.
Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκάλυψε ότι όταν η Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, γνώριζε ότι η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ χρηματοδοτούσαν το Ισλαμικό Χαλιφάτο, ωστόσο αποδέχτηκε τεράστιες δωρεές και από τις δύο κυβερνήσεις.
Στη συνέχεια ενέκρινε τη μεγαλύτερη πώληση όπλων παγκοσμίως στους Σαουδάραβες ευεργέτες της: Τα όπλα που χρησιμοποιούνται ενάντια στον λαό της Υεμένης. Αυτό εξηγεί γιατί τιμωρείται.