Το μεταναστευτικό δεν γνωρίζει θερινές διακοπές, το αντίθετο. Στη Λαμπεντούζα ξανάρχισαν με αδιάκοπο ρυθμό οι αποβιβάσεις μεταναστών και προσφύγων. Το κέντρο παραμονής του νησιού είναι και πάλι υπερπλήρες με 1.130 ανθρώπους.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, οι αφίξεις με μικρά αλιευτικά και φουσκωτές βάρκες έφτασαν τις έντεκα, οι τελευταίες έξι από την Τυνησία. Τα ταχύπλοα της ιταλικής ακτοφυλακής και του λιμενικού συνοδεύουν τους “απελπισμένους της θάλασσας” στο Μόλο Φαβαρόλο και ένας πολύ μικρός αριθμός μεταφέρεται στα τρία πλοία που χρησιμοποιούνται για την καραντίνα λόγω κορωνοϊού.
Ο δήμαρχος του νησιού Τοτό Μαρτέλο δηλώνει ότι ουσιαστικά η τουριστική περίοδος έχει ήδη χαθεί. Και μέχρι τώρα οι ασταμάτητες αφίξεις δείχνουν ότι οι επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε στην Τύνιδα με στόχο τη μείωση των ροών δεν έφεραν αποτέλεσμα.
Η Ιταλία υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια και στήριξη της τοπικής ακτοφυλακής, αλλά η ταραγμένη πολιτική κατάσταση στην Τυνησία δεν επιτρέπει στη φάση αυτή τον έλεγχο των ακτών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πολιτικές διχογνωμίες
Την ίδια στιγμή η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, παρόλο που μετέχει στην κυβέρνηση Ντράγκι, ανεβάζει τους τόνους και υπογραμμίζει ότι στο κέντρο προσωρινής παραμονής της Λαμπεντούζα οι συνθήκες είναι επικίνδυνες και απαράδεκτες, διότι υπάρχουν ακόμη καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία κρέμονται εκεί ακριβώς όπου κοιμούνται και τρώνε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.
Η γραμμή της κυβέρνησης της Ρώμης όμως βασίζεται στην αρχή ότι δεν μπορούν να χάνονται ανθρώπινες ζωές στην Μεσόγειο και ότι η Ιταλία δεν θέλει και δεν πρέπει να κρατά κλειστά τα λιμάνια της. Η αλλαγή πορείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο που ζήτησε ο Μάριο Ντράγκι με ουσιαστικότερη αλληλεγγύη για την ανακατανομή των μεταναστών προς το παρόν δεν έχει φανεί στον ορίζοντα. Θα ξανασυζητηθεί ίσως τον Σεπτέμβριο, γράφουν οι σχολιαστές.
Πηγή: DW