Στο πλευρό της Μαλάλα Γιουσαφζάι, της 15χρονης έφηβης από το Πακιστάν, που πυροβολήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, στο κεφάλι από Ταλιμπάν, επειδή διεκδικούσε το δικαίωμα μόρφωσης των κοριτσιών στη χώρα της βρέθηκε η Αντζελίνα Τζολί παρουσιάζοντας την μέσω βίντεο στην Διεθνή Σύνοδο για τις Γυναίκες, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ.

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή τη ζωής μου» λέει η Μαλάλα στο βίντεο για την ίδρυση νέου σχολείου στο Πακιστάν για 40 μαθήτριες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μακάρι να κάνουμε την εκπαίδευση των 40 κοριτσιών εκπαίδευση για 40 εκατομμύρια κορίτσια» τόνισε ενώ η Τζολί είχε ήδη καταθέσει 200.000 δολάρια το «Ίδρυμα Μαλάλα» για την εκπαίδευση των νεαρών κοριτσιών στο Πακιστάν.

Η Μαλάλα βρίσκεται στη Βρετανία, όπου και νοσηλεύτηκε μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε και από τον περασμένο μήνα άρχισε να φοιτά σε σχολείο του Μπέρμιγχαμ.

«Ορίστε τι κατάφεραν» είπε συγκινημένη η Τζολί για τους Ταλιμπάν που επιτέθηκαν στη νεαρή κοπέλα.
«Την πυροβόλησαν εξ επαφής στο κεφάλι και την έκαναν πιο δυνατή. Η βάρβαρη απόπειρα φίμωσής της έκανε τη φωνή της δυνατότερη» τόνισε η Αμερικανίδα σταρ η οποία είναι, παράλληλα, ειδική απεσταλμένη της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε πρόσφατα στη Βρετανία η Μαλάλα είναι έκτη ως προς τον αντίκτυπο της προσωπικής της επιρροής στον κόσμο, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να κατατάσσεται έβδομος.

Όταν ζητήθηκε από την έφηβη να σχολιάσει αυτό το αποτέλεσμα, η Μαλάλα είπε πως δεν νομίζει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ταξινομούνται κατά αυτόν τον τρόπο.

«Μπορούμε να μάθουμε πολλά, από αυτό το κορίτσι» είπε η Τζολί ενώ στη Σύνοδο που συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή πρόκειται να μιλήσει η Χίλαρι Κλίντον και θα εμφανιστούν η Οπρα Γουίνφρι, ο Τομ Χανκς και η Εύα Λονγκόρια.

Χθες εκτός της Τζολί μία ακόμη μεγάλη σταρ η Μέριλ Στριπ παρουσίασε άλλη μία γυναίκα-σύμβολο την Ινεζ ΜακΚόρμακ, η οποία πέθανε τον περασμένο Ιανουάριο από καρκίνο.

Η Σύνοδος άνοιξε με ένα χορευτικό σόλο της Μικαέλα Ντε Πρινς από τη Σιέρα Λεόνε, που έχασε τον πατέρα της στον εμφύλιο και τη μητέρα της από πείνα.

Η Μικαέλα υιοθετήθηκε από οικογένεια των ΗΠΑ και σήμερα χορεύει στο Θέατρο Χορού του Χάρλεμ.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης