Αβέβαιο θεωρείται πλέον το αν θα πραγματοποιηθεί τελικά η μεγάλης κλίμακας εαρινή αντεπίθεση που έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό η Ουκρανία, κατά της Ρωσίας, αφού ορισμένα από τα δεκάδες απόρρητα ντοκουμέντα του αμερικανικού Πενταγώνου και της CIA που διέρρευσαν πρόσφατα στο Διαδίκτυο «προδίδουν» τις αμφιβολίες των αμερικανικών υπηρεσιών για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Επικαλούμενο έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP αναφέρει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν πως μόνο οριακά κέρδη μπορούν να προκύψουν από μια ουκρανική αντεπίθεση στο ορατό μέλλον. Aλλο απόρρητο έγγραφο, το οποίο επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, αναφέρει ότι «η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια (των Ουκρανών) στην εκπαίδευση (του στρατού) και τα εξαντλούμενα αποθέματα πυρομαχικών πιθανότατα θα δυσκολέψουν κάθε πρόοδο και θα επιδεινώσουν τις απώλειες κατά τη διάρκεια της επίθεσης».
Αρκετά ρεπορτάζ αμερικανικών Μέσων τονίζουν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τους πυραύλους της ουκρανικής αεράμυνας. Σημειώνουν ότι παρά τις πρόσφατες αποφάσεις για ενίσχυση της Ουκρανίας με άρματα μάχης τελευταίας γενιάς και άλλα εξελιγμένα οπλικά συστήματα, η παράδοσή τους στο Κίεβο καθυστερεί και υπενθυμίζουν ότι σε κάθε επιθετική ενέργεια πρέπει να αναμένονται μεγαλύτερες απώλειες από εκείνες στη φάση της άμυνας.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν το Κίεβο για τον επιχειρησιακό και ψυχολογικό αντίκτυπο των διαρροών, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τους Ουκρανούς ομολόγους τους. Μιλώντας με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε για «τη συνεχιζόμενη στήριξη» της Ουάσιγκτον, ενώ ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν επισήμανε στον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρά» τη διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών.
Η γνησιότητα των δεκάδων ντοκουμέντων που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο δεν έχει ακόμη πλήρως επιβεβαιωθεί. Σε μια σπάνια περίπτωση σύγκλισης, Κίεβο και Μόσχα εμφανίστηκαν να τείνουν προς την εκτίμηση ότι η διαρροή αποτελεί στρατήγημα ξένης δύναμης που έχει στόχο την παραπληροφόρηση του εχθρού, μόνο που οι μεν Ουκρανοί δείχνουν τη Ρωσία, οι δε Ρώσοι τις ΗΠΑ. «Πιστεύω ότι η διαρροή ντοκουμέντων ήταν επιχείρηση μυστικών υπηρεσιών, η οποία ωφελεί τη Ρωσία και τους συμμάχους της», εκτίμησε ο Ρέζνικοφ.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ πιθανολόγησε να πρόκειται για πλαστή και σκόπιμη επιχείρηση. «Σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε άποψη. Πιθανόν να είναι fake, μια σκόπιμη τοξική ενέργεια», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ διεξάγουν υβριδικό πόλεμο για να εξαπατήσουν τον εχθρό, δηλαδή τη Ρωσική Ομοσπονδία».