Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) είχαν την πληροφορία πως ένα ενοικιασμένο αεροσκάφος από την Ελλάδα θα απογειωνόταν από την Ολλανδία για να μεταβεί στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, προκειμένου να παραλάβει τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν επακριβώς τον τύπο του αεροσκάφους που θα απογειωνόταν από την Ολλανδία καθώς και τον αριθμό του μητρώου τουΉταν μέσα Φεβρουαρίου του 1996. Στην Άγκυρα σήμανε συναγερμός και κατά τη διάρκεια ειδικής σύσκεψης πρoτάθηκε ένα σχέδιο εξαπάτησης των ελληνικών αλλά και των διεθνών Αρχών.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν επακριβώς τον τύπο του αεροσκάφους που θα απογειωνόταν από την Ολλανδία καθώς και τον αριθμό του μητρώου του. Έτσι στην ειδική σύσκεψη υπήρξε εισήγηση να «μακιγιαριστεί» ένα αεροσκάφος αντίστοιχου τύπου για να χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση.

Έπειτα από τον έλεγχο διαθεσίμων αεροσκαφών, ο γ.γ. του Υπ. Συγκοινωνιών Χασάν Ισγκουζάρ κατέληξε πως το ιδιωτικό αεροπλάνο του επιχειρηματία Τσαβίτ Τσαγλάρ ήταν το κατάλληλο. Η άτρακτος βάφτηκε στα χρώματα του αεροσκάφους από την Ολλανδία και βεβαίως άλλαξε και ο αριθμός νηολογίου του. Ήταν 15 Φεβρουαρίου, όταν το «μακιγιαρισμένο» αεροπλάνο με τους Τούρκους πράκτορες απογειώθηκε από την Τουρκία με σχέδιο πτήσης εμπορικού αεροσκάφους που θα ταξίδευε από το Τουρκμενιστάν προς την Αίγυπτο και εν συνεχεία προς την Ουγκάντα για να φορτώσει μπανάνες.

Το αεροπλάνο με τους Τούρκους πράκτορες πέταξε πάνω από την Κύπρο, διέσχισε τον εναέριο χώρο της Αιγύπτου και προσγειώθηκε στην Ουγκάντα αποφεύγοντας το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, που ήταν ο τελικός προορισμός του, για να μην προκαλέσει υποψίες.

Το σχέδιο ήταν κάποια στιγμή να απογειωθεί από την Ουγκάντα και να προσγειωθεί στο Ναϊρόμπι, δύο ώρες πριν από το αεροπλάνο που θα κατέφθανε από την Ολλανδία και το οποίο θα παραλάμβανε τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hürriyet», η οποία παραπέμπει στον γ.γ του Υπ. Συγκοινωνίας Χασάν Ισγκουζάρ το σχέδιο εξελίχθηκε κανονικά. Δεδομένου ότι Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Αίγυπτος, Κένυα βρίσκονται στον ίδιο μεσημβρινό, η ώρα ήταν η ίδια. Το τουρκικό αεροσκάφος με τους πράκτορες της ΜΙΤ απογειώθηκε από την Ουγκάντα και προσγειώθηκε στο Ναϊρόμπι δύο ώρες νωρίτερα όντως. Η ελληνική πρεσβεία ειδοποιήθηκε από τις Αρχές του αεροδρομίου, άνοιξε η πύλη της και εξήλθαν τρία αυτοκίνητα. Στο τρίτο όχημα επέβαινε ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Η Τροχαία του Ναϊρόμπι, η οποία είχε ειδοποιηθεί, άνοιξε τον δρόμο και στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα η αυτοκινητοπομπή από την ελληνική πρεσβεία έφθασε στο αεροδρόμιο. Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν επιβιβάστηκε και, όταν εισήλθε στον θάλαμο επιβατών, συνελήφθη από τους άνδρες της ΜΙΤ.

Το τουρκικό αεροσκάφος απογειώθηκε κανονικά και ακολούθησε την ίδια πορεία, αλλά αντίστροφα. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν τα 18 λεπτά που το αεροσκάφος θα διέσχιζε το FYR της Κύπρου. Όντως ο πύργος ελέγχου της Λάρνακας ζήτησε στοιχεία από το αεροσκάφος που εντοπίστηκε να υπερίπταται του FYR Λάρνακας, για να λάβει παρελκυστικές πληροφορίες από το πλήρωμα. Τη μια φορά ο πιλότος προφασίστηκε ότι δεν μιλά καλά αγγλικά και τη δεύτερη φορά επίτηδες έδωσε λανθασμένα στοιχεία για το αεροσκάφος που κυβερνούσε, έτσι ώστε να κερδίσει χρόνο.

Έπειτα από λίγο ο κυβερνήτης του τουρκικού αεροσκάφους επανήλθε με άλλα στοιχεία, εξακολουθώντας να διατηρεί την παρελκυστική τακτική. Τα 18 λεπτά πέρασαν και το αεροπλάνο με τον Οτζαλάν εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο κατευθυνόμενο προς το αεροδρόμιο Bandurma (Πάνορμος), νοτιοδυτικά της Κωνσταντινούπολης, επί της ασιατικής ακτής.

Το αεροδρόμιο αυτό βρίσκεται πολύ κοντά στις φυλακές του Ιμρανλί (η Νήσος των Σκύλων), όπου θα φυλακιζόταν ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Ωστόσο, λόγω της πυκνής ομίχλης το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης χωρίς άδεια και κατευθύνθηκε προς τη στρατιωτική περιοχή του εν λόγω αερολιμένα. Εκεί, αφού ανεφοδιάστηκε με καύσιμα, ανέμενε να διαλυθεί η ομίχλη. Απογειώθηκε εκ νέου για το «Πάνορμο», όπου ήταν και ο τελικός προορισμός.

Η εξέλιξη της ιστορίας ύστερα από αυτήν την αεροπορική πειρατική επιχείρηση – απαγωγή είναι γνωστή. Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν εξακολουθεί να βρίσκεται στις φυλακές του Ιμρανλί.

Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, την παραπάνω ιστορία δημοσίευσε η εφημερίδα «Hürriyet» στο φύλλο της 15ης Φεβρουαρίου, 24 ώρες πριν από τη θλιβερή επέτειο της σύλληψης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι.

Στις 10.30 το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Τουρκίας συντονίστηκαν με την κρατική τηλεόραση, έτσι ώστε ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ να προβεί στο διάγγελμά του, το οποίο δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η ανακοίνωση της σύλληψης και φυλάκισης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Κάποια στιγμή, όταν θα ανοίξουν τα ιστορικά αρχεία, οι ιστορικοί θα πληροφορηθούν τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες άρχισε, συνεχίστηκε και κατέληξε το κυνήγι του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, από τη στιγμή που έφυγε από τη Δαμασκό και μετά μέσω Μινσκ και Ρώμης έφθασε στην Ελλάδα για να μεταβεί στην Κένυα, όπου και συνελήφθη.