Μετά από μακρά και ταραγμένη πολιτική διαδικασία, η Τουρκία αλλάζει κεφάλαιο στην ηγεσία, με την ανάληψη των καθηκόντων από τον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας και το νέο πρωθυπουργό.

Ο 60χρονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε χτες για τελευταία φορά του απερχόμενου υπουργικού συμβουλίου, πριν αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα στα ανάκτορα Τσανκάγια στις 28 Αυγούστου. Σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τσεμίλ Τσιτζέκ έχει ήδη συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο της Βουλής, προκειμένου ενώπιόν της ο Ερντογάν να δώσει το νενομισμένο όρκο.

Ο Ερντογάν την ίδια ημέρα, αναμένεται να ορίσει επίσημα τον 55χρονο Νταβούτογλου ως πρωθυπουργό και να του δώσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Το κυβερνών κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP), σχεδιάζει να συγκαλέσει εκτάκτως την κοινοβουλευτική του Γενική συνέλευση στο «Ankara Arena Sports Hall» για τις 30 Αυγούστου, ενώ οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης θα δημοσιοποιηθούν στις 29 Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρώτη συνάντηση μετά την προεδρική εκλογή του «εσωτερικού κύκλου» των συνεργατών του Ερντογάν, ο Νταβούτογλου διαβεβαίωσε να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα καθώς και τη στενή συνεργασία με τον ως τώρα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλί Μπαμπακάν, ο οποίος προφανώς θα διατηρήσει τη θέση του.

Το πορτρέτο του απερχόμενου προέδρου σε αίθουσα των ανακτόρων Τσανκάγια

Αποχαιρετιστήριος λόγος του προέδρου Γκιουλ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, στον καθιερωμένο αποχαιρετιστήριο λόγο του στις 25 Αυγούστου, τόνισε πως «τόσο στα κρατικά ιδρύματα όσο και στη κοινωνία θα πρέπει να δίνουν όλοι περισσή προσοχή στις ανάγκες για την δημοκρατική ύπαρξη του καθενός να υπεραμύνονται του κοινωνικού ρόλου του δίκαιου κράτους». Και πρόσθεσε: «Η ελευθερία της σκέψης, η ελευθερία της συνείδησης, η θρησκευτική ελευθερία και η ελευθερία της πίστης ήταν και είναι αξίες που θα πρέπει να τηρούνται».

Όπως σχολιάζεται στον τουρκικό Τύπο , κάτι άλλαξε μέσα στο 2014 στις σχέσεις Γκιου-Ερντογάν. Επειδή ως τότε οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι όχι μόνον ο σκληρός πυρήνας του κόμματος αλλά και 80% των μελών του ΑΚΡ θεωρούσαν πως ο Γκιουλ θα ήταν ο επόμενος γραμματέας του κόμματος και θα αναλάμβανε την πρωθυπουργία με πρόεδρο τον Ερντογάν.

Πληροφορίες από: hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης