Η Αυστρία, ουδέτερη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της αντιπυραυλικής ασπίδας (European Sky Shield), η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 με πρόταση του Γερμανού καγκελάριου ‘Ολαφ Σολτς εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

“Πρέπει και θα λάβουμε προφυλάξεις για να προστατέψουμε την χώρα μας από τον κίνδυνο επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή με πυραύλους”, δήλωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης Καρλ Νεχάμερ σε ανακοίνωση, επικαλούμενος “μια απειλή που έχει επιδεινωθεί σημαντικά”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε, η απόφαση αυτή δεν αμφισβητεί την ουδετερότητα της Αυστρίας, που είναι επίσης μέλος της ΕΕ από το 1995.

“Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να εγγυάται μόνο του μια αποτελεσματική άμυνα του εναερίου χώρου του απέναντι στους νέους κινδύνους”, τόνισε ο καγκελάριος, ενώ η υπουργός Άμυνας Κλαούντια Τάνερ εξέφρασε ικανοποίηση για “ένα σημαντικό στάδιο στην ιστορία” της χώρας.

Αυτή η μελλοντική “αντιπυραυλική ευρωπαϊκή ασπίδα” προσήλκυσε έως σήμερα 17 χώρες: 16 μέλη του ΝΑΤΟ, εκ των οποίων η Βρετανία, οι χώρες της Βαλτικής, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία καθώς και η Σουηδία, υποψήφια προς ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπυραυλική ευρωπαϊκή ασπίδα προβλέπει κοινές αγορές ώστε να διαθέτει το πλήρες φάσμα αντιαεροπορικών συστημάτων, με βάση το μικρού βεληνεκούς γερμανικό Iris-T, το μεσαίου βεληνεκούς αμερικανικό Patriot και το μεγάλου βεληνεκούς αμερικανοϊσραηλινό Arrow-3.

Αντίθετα η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία δεν μετέχουν σε αυτή. Το Παρίσι έχει ταχθεί υπέρ μιας κυρίαρχης αντιαεροπορικής άμυνας, με ευρωπαϊκούς εξοπλισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης