Oι αεροπορικές επιδρομές δεν επαρκούν προκειμένου να ηττηθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αλλά η περαιτέρω ενίσχυση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από τις χώρες της Δύσης πιθανόν θα συνέβαλε σε αυτό, τόνισε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Οι ΗΠΑ ηγούνται των χωρών που μετέχουν στον διεθνή συνασπισμό και διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του Χαλιφάτου.
Το ΝΑΤΟ ως διεθνής οργανισμός δεν εμπλέκεται, ωστόσο κράτη-μέλη του συμμετέχουν στον συνασπισμό.
«Χαιρετίζω αυτήν τη (συμμετοχή) και νομίζω ότι είναι κάτι σημαντικό, παρότι δεν πιστεύω ότι οι αεροπορικές επιδρομές μπορούν από μόνες τους να επιλύσουν το πρόβλημα» τόνισε ο επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σε μία συνέντευξη Τύπου.
Σε μια άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι τους βομβαρδισμούς θα μπορούσε να συμπληρώσει η συνεργασία με την ιρακινή κυβέρνηση με στόχο να τη βοηθήσουν να αποκτήσει ισχυρότερες δυνάμεις ασφαλείας.
Ορισμένες χώρες της Δύσης έχουν στείλει στρατιώτες στο Ιράκ προκειμένου να εκπαιδεύσουν και να παράσχουν συμβουλές στον ιρακινό στρατό, όμως οι χώρες αυτές διστάζουν να αναπτύξουν μάχιμες δυνάμεις εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση της Βαγδάτης ζήτησε από το ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας, αφού ο ιρακινός στρατός κατέρρευσε ενώπιον της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές πέρυσι.
«Εξετάζουμε πώς μπορούμε να το κάνουμε με έναν τρόπο που θα τους βοηθήσει και βρισκόμαστε σε διάλογο αυτήν τη στιγμή με την κυβέρνηση του Ιράκ» επισήμανε.