Ένα εικοσιτετράωρο πριν από την απόφαση 17 ευρωπαϊκών χωρών να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες ως ένδειξη στήριξης της Μ. Βρετανίας στην υπόθεση Σκριπάλ, ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν.

Τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά, οι γερμανικές εφημερίδες ασχολούνται με την υπόθεση αυτή, αφού η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν προχώρησε σε απέλαση Ρώσου διπλωμάτηΕπίσημα το τηλεφώνημα έγινε για λόγους αβρότητας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον Ρώσο πρόεδρο για την εκλογική του επιτυχία. Επί της ουσίας το τηλεφώνημα έγινε για τα ελληνο-τουρκικά και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Στην πορεία του τηλεφωνήματος είναι προφανές ότι συζητήθηκε και η στάση της Δύσης έναντι της υπόθεσης Σκριπάλ και η διαφαινόμενη μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών από τις δυτικές πρωτεύουσες.

Τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά, οι γερμανικές εφημερίδες ασχολούνται με την υπόθεση αυτή, αφού η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν προχώρησε σε απέλαση Ρώσου διπλωμάτη.

Συνολικά 17 είναι τα μέλη της Ε.Ε. που αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους, σε σύνολο 24 δυτικών χωρών.

Η «Süddeutsche Zeitung» και η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» επιχειρούν να εξηγήσουν τη δαιδαλώδη σχέση της Αθήνας με τη Μόσχα:

Η «Süddeutsche Zeitung» επισημαίνει τη διάσταση απόψεων που παρατηρείται μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Ρωσίας ως αντίδραση στην υπόθεση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. Η εφημερίδα του Μονάχου χαρακτηρίζει «Ένωση ασυμφωνίας» την Ε.Ε., σχολιάζοντας την επιλογή ορισμένων κρατών-μελών να μη συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία ομάδας κρατών να προβούν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τη συγκεκριμένη επιλογή, η «SZ» γράφει ότι «ο λογαριασμός είναι σχετικά απλός. Όποιος απελάσει Ρώσους διπλωμάτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι θα απελαθούν τουλάχιστον ισάριθμοι δικοί του διπλωμάτες από τη Ρωσία». Η εφημερίδα αναφέρεται στο παράδειγμα του Λουξεμβούργου, που διατηρεί μόλις τρεις διπλωμάτες στη Ρωσία, και σημειώνει ότι «η Αυστρία και η Ελλάδα παρακολουθούν με δυσαρέσκεια την πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία».

Το δημοσίευμα παραπέμπει σε δηλώσεις του Αυστριακού καγκελαρίου Ζεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος επικαλέστηκε την «παραδοσιακά καλή επικοινωνία» της χώρας με τη Μόσχα, και υπενθυμίζει: «Κατά τις διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών (σ.σ.: της Ε.Ε.) στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας για την υπόθεση Σκριπάλ ήταν πέραν της Αυστρίας ιδιαίτερα η Ελλάδα αυτή που είχε προειδοποιήσει να μην υιοθετήσουν τη βρετανική απόδοση ευθυνών χωρίς αποδείξεις. Και τώρα η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, η Μάλτα, η Βουλγαρία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, δεν συμμετείχε στην πρωτοβουλία απελάσεων».

Το ίδιο θέμα αναλύει και η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σχολιάζοντας ότι «θα ήταν έκπληξη», εάν η Ελλάδα και η Κύπρος συμμετείχαν στην πρωτοβουλία για απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης κάνει λόγο για στενούς δεσμούς τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου με τη Ρωσία και σχολιάζει: «Οι Έλληνες δεν είναι μεν Σλάβοι, αλλά πάντως είναι ορθόδοξοι χριστιανοί κι ως εκ τούτου η θρησκευτική διδασκαλία μπορεί να γίνει αντικείμενο μεθοδεύσεων για τις σχέσεις ανάμεσα σε Μόσχα, Αθήνα και Λευκωσία. Ο κυβερνών από τις αρχές του 2015 συνασπισμός στην Ελλάδα (…) έχει ακολουθήσει στις σχέσεις του με τη Ρωσία διφορούμενη πολιτική».

Η «FAZ» σχολιάζει ότι πριν καν σχηματιστεί η τότε νέα κυβέρνηση είχε οριστεί επίσκεψη του Ρώσου πρέσβη «στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ – πριν από όλους τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε.. (…) Στους πρώτους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα συμπεριλαμβανόταν τότε η προειδοποίηση για ελληνικό βέτο στην παράταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σημειώνοντας ότι «υπήρξε κάποτε ακτιβιστής του όψιμα σταλινικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» και «γνωρίζει τη Ρωσία». «Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα έχουν εξελιχθεί καλά υπό τον Τσίπρα» σχολιάζει η «FAZ».