Σύνταξη – Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για περισσότερους θαλάσσιους καύσωνες, οι οποίοι οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών – από τότε που ξεκίνησαν τα δορυφορικά αρχεία – οδηγώντας σε κύματα θαλάσσιου καύσωνα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες του κλίματος δήλωσαν ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (Noaa) έδειξαν ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του ωκεανού ήταν στους 21,1 C από τις αρχές Απριλίου – ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό των 21C, που είχε καταγραφεί το 2016.

«Η τρέχουσα τροχιά μοιάζει σαν να έχει ξεφύγει από τα σχεδιαγράμματα, σπάζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ», δήλωσε ο καθηγητής Matthew England, επιστήμονας κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. Τρία χρόνια καιρικών συνθηκών La Niña στον αχανή τροπικό Ειρηνικό βοήθησαν στην καταστολή των θερμοκρασιών και μείωσαν την επίδραση των αυξανόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η θερμοκρασια στην επιφάνεια του ωκεανού ανεβαίνει, υποδεικνύοντας ένα πιθανό μοτίβο El Niño στον τροπικό Ειρηνικό αργότερα φέτος, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων και να αμφισβητήσει περαιτέρω τα παγκόσμια ρεκόρ ανόδου θερμοκρασιας.

Ο Δρ Mike McPhaden, ανώτερος ερευνητής στο Noaa, δήλωσε: «Η πρόσφατη “τριπλή βουτιά” La Niña έφτασε στο τέλος της. Αυτή η παρατεταμένη περίοδος ψύχους μείωνε τις παγκόσμιες μέσες επιφανειακές θερμοκρασίες, παρά την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Τώρα που τελείωσε, πιθανότατα βλέπουμε το σήμα της κλιματικής αλλαγής να έρχεται ξεκάθαρα».

Οι περίοδοι La Niña – που χαρακτηρίζονται από ψύξη στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό και ισχυρότερους ανέμους – έχουν μια κατασταλτική επίδραση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες. Κατά τη διάρκεια των περιόδων El Niño, οι θερμοκρασίες των ωκεανών σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλότερες από το συνηθισμένο και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Noaa, η δεύτερη πιο υψηλη παγκοσμίως μέση θερμοκρασία των ωκεανών συνέπεσε με το El Niño που διήρκεσε από το 2014 έως το 2016. Τα δεδομένα οδηγούνται κυρίως από δορυφορικές παρατηρήσεις αλλά και επαληθεύονται με μετρήσεις από πλοία και σημαδούρες και δεν περιλαμβάνουν τις πολικές περιοχές.

Περισσότερο από το 90% της επιπλέον θερμότητας που προκαλείται από την προσθήκη αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, από την καύση ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση των δασών, έχει απορροφηθεί από τον ωκεανό. Μια μελέτη πέρυσι έδειξε ότι η ποσότητα της θερμότητας που συσσωρεύεται στον ωκεανό επιταχύνεται και διεισδύει βαθύτερα, παρέχοντας καύσιμο για ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο England, συν-συγγραφέας της μελέτης, είπε: «Αυτό που βλέπουμε τώρα (με τις θερμοκρασίες ρεκόρ στην επιφάνεια της θάλασσας) είναι η εμφάνιση ενός σήματος αύξησης της θερμότητας που αποκαλύπτει πιο ξεκάθαρα το αποτύπωμα της αυξημένης παρέμβασής μας στο κλιματικό σύστημα». Οι μετρήσεις βάθους 2 χιλιομέτρων του ωκεανού δείχνουν την ταχεία συσσώρευση θερμότητας στα ανώτερα στρώματα του, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1980 και μετά.

Ο Δρ Kevin Trenberth, επιστήμονας κλίματος και διακεκριμένος μελετητής στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ, είπε ότι οι παρατηρήσεις έδειξαν πως η θερμότητα στον τροπικό Ειρηνικό εκτεινόταν σε πάνω από 100 μέτρα βάθος. Προσθέτοντας είπε ότι αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα πάνω από τον ωκεανο, δημιουργώντας περισσότερη θερμότητα και προσθέτοντας ενέργεια στα καιρικά συστήματα – με αποτέλεσμα κύματα θαλάσσιου καύσωνα.

Ο Δρ Alex Sen Gupta, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή του UNSW, είπε ότι οι δορυφόροι έδειξαν πως στην επιφάνεια του ωκεανού, οι αυξήσεις της θερμοκρασίας ήταν «σχεδόν γραμμικές» από τη δεκαετία του 1980 και μετά.

«Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια ήταν επίσης πολύ ζεστά, παρά το γεγονός ότι είχαμε συνθήκες La Niña», είπε. «Όμως τώρα είναι ακόμα πιο ζεστά και έχουμε αυτό που μοιάζει με θερμοκρασίες ρεκόρ».

Ο Sen Gupta είναι μέλος μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων που μελετά τους θαλάσσιους καύσωνες – οι οποίοι ορίζονται από την ομάδα του ως μια περιοχή του ωκεανού όπου οι θερμοκρασίες είναι στο κορυφαίο 10% που έχει καταγραφεί ποτέ για εκείνη την εποχή του χρόνου για τουλάχιστον πέντε συνεχόμενες ημέρες. Οι τρέχουσες παρατηρήσεις δείχνουν μέτριους έως ισχυρούς θαλάσσιους καύσωνες σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του νότιου Ινδικού Ωκεανού, του νότιου Ατλαντικού, ανοικτά της βορειοδυτικής Αφρικής, γύρω από τη Νέα Ζηλανδία, στα βορειοανατολικά της Αυστραλίας και στα δυτικά της Κεντρικής Αμερικής. «Είναι ασυνήθιστο να βλέπεις τόσο πολλούς ακραίους θαλάσσιους καύσωνες ταυτόχρονα», είπε ο Sen Gupta.

Ενώ οι θαλάσσιοι καύσωνες μπορούν να προκληθούν από τοπικές καιρικές συνθήκες, μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και ένταση καθώς οι ωκεανοί έχουν θερμανθεί – μια τάση που προβλέπεται να επιδεινωθεί με την παγκόσμια υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Οι θερμότεροι ωκεανοί παρέχουν περισσότερη ενέργεια για καταιγίδες, θέτουν σε κίνδυνο τα στρώματα πάγου και ανεβάζουν τα παγκόσμια επίπεδα της θάλασσας – κάτι που προκαλείται από την διαστολή του αλμυρού νερού καθώς θερμαίνεται. Οι θαλάσσιοι καύσωνες μπορούν επίσης να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη θαλάσσια άγρια ​​ζωή και να προκαλέσουν λεύκανση των κοραλλιών στους τροπικούς υφάλους. Τα πειράματα έχουν δείξει ότι η θέρμανση των ωκεανών θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τροφικό ιστό, προωθώντας την ανάπτυξη των φυκιών και μειώνοντας τους αριθμους των ειδών που τρώνε οι άνθρωποι.

Ο καθηγητής Dietmar Dommenget, επιστήμονας κλίματος και μοντελιστής στο Πανεπιστήμιο Monash, είπε ότι το σήμα της παγκόσμιας θέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο είναι πολύ πιο ξεκάθαρο στους ωκεανούς. «Προφανώς ζουμε σε ένα κλίμα που θερμαίνεται γρήγορα και θα βλέπουμε συνεχώς νέα ρεκόρ. Πολλές από τις προβλέψεις μας υποδεικνύουν ένα El Niño. «Αν συμβεί αυτό, θα δούμε νέα ρεκόρ όχι μόνο στον ωκεανό αλλά και στη στεριά. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ήδη έχουμε ήδη ένα ρεκόρ και θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα αργότερα φέτος», καταλήγει ο ίδιος.

Πηγη: The Guardian 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης