Δεδικασμένο δημιουργεί η απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία η Google καλείται να «ξεσκεπάσει» την ταυτότητα ενός blogger, ο οποίος χρησιμοποιούσε το site του για να δυσφημίσει ένα πρώην μοντέλο της Vogue. Τι άραγε σημαίνει αυτή η πρωτοφανής εξέλιξη για το μέλλον των blogs;

Όλα ξεκίνησαν όταν ο ανώνυμος blogger, από τη σελίδα του, άρχισε να «στολίζει» με βαρείς χαρακτηρισμούς την 37χρονη Liskula Cohen. Συγκεκριμένα την αποκαλούσε «ψυχωτική, ψεύτικη… 40χρονη τσούλα». Έξαλλη η ξανθιά καλλονή, το έβαλε σκοπό να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τον ηλεκτρονικό εξευτελισμό της και να τον μηνύσει για δυσφήμιση.

Και τελικά δικαιώθηκε. Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου δίχασε το κοινό, με κάποιους να την επικροτούν και άλλους να εκφράζουν φόβους ότι πλησιάζει το τέλος του blogging, όπως τουλάχιστον το γνωρίζουμε σήμερα, αφού έτσι θα μπορεί όποιος θέλει να απαιτεί δικαστικά το «ξεσκέπασμα» οποιουδήποτε «ιντερνετικού» σχολιαστή θεωρεί ότι τον θίγει.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλά blogs χρησιμοποίησαν τον μανδύα της ανωνυμίας που τους παρείχε αφειδώς το διαδίκτυο για να καλλιεργήσουν το μίσος, την εχθρότητα και μερικές φορές ακόμα και τον φόβο, δημοσιεύοντας εξαιρετικά προσωπικά δεδομένα ή εξαπολύοντας άμεσες ή έμμεσες απειλές. «Οι κανόνες για τη δυσφήμηση στο internet –στην πραγματική ζωή όσο και στην εικονική πραγματικότητα- είναι ίδιοι. Το internet δεν είναι ελεύθερο για τα πάντα», είπε  δικηγόρος της Cohen στο δικαστήριο.

Ωστόσο, η δυσκολία έγκειται στα blogs που είναι ελαφρώς αμφιλεγόμενα, παρά σε αυτά που είναι καθαρά υβριστικά. Πάντως, συνεχίζει να εκπλήσσει το γεγονός ότι «τους ασκούς του Αιόλου» για το μέλλον των blogs άνοιξε μία απλή μήνυση για δυσφήμιση ενός προσώπου, που δεν έχει διάγει και τον πιο ήσυχο βίο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το περιστατικό ότι κάποτε ένας μπράβος σημάδεψε ανεπανόρθωτα το πρόσωπο της Liskula Cohen με ένα σπασμένο μπουκάλι, ύστερα από μια νύχτα με πολύ ποτό σε κάποιο bar του Μεγάλου Μήλου.