Οι 370 και πλέον άνθρωποι που διασώθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή από το πλοίο Ocean Viking στα ανοιχτά της Λιβύης θα αποβιβαστούν σήμερα στη Σικελία, ανακοίνωσε την Κυριακή η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée.
«Μεγάλη ανακούφιση στο σκάφος απόψε: στο Ocean Viking προσφέρθηκε ασφαλές λιμάνι στην Αουγκούστα, στη Σικελία. Θα φτάσουμε αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) το πρωί» ανέφερε μέσω Twitter η ΜΚΟ, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Μασσαλία (νότια Γαλλία).
Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του λιμενικού σώματος της Ιταλίας χθες βράδυ για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία αυτή.
Η SOS Méditerranée είχε αναφέρει το Σάββατο ότι επικοινώνησε με τις αρχές της Μάλτας και της Ιταλίας, των δύο πλησιέστερων ευρωπαϊκών χωρών, ζητώντας τους να της προσφέρουν ασφαλές λιμάνι για να αποβιβαστούν οι διασωθέντες, καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονταν.
Κατά τη διάρκεια τριών χωριστών επιχειρήσεων διάσωσης, το Ocean Viking περισυνέλεξε 374 μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν με φουσκωτά στην Ευρώπη, ανάμεσά τους μια έγκυο οκτώ μηνών, την οποία παρέλαβε εσπευσμένα το ιταλικό λιμενικό σώμα το Σάββατο.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που διασώθηκαν, οι 168 είναι ανήλικοι, στη συντριπτική πλειονότητά τους (131) ασυνόδευτοι, διευκρίνισε η SOS Méditerranée. Έκανε λόγο για 35 παιδιά (5-15 ετών) και 21 νήπια (κάτω από 4 ετών).
Το Ocean Viking αναχώρησε από τη βάση του (τη Μασσαλία) για την κεντρική Μεσόγειο την 11η Ιανουαρίου, έπειτα από διακοπή των επιχειρήσεών του για έναν μήνα. Προηγουμένως, είχε ακινητοποιηθεί για πέντε μήνες από τις αρχές της Ιταλίας για «τεχνικούς» λόγους: απαιτούνταν, έριζαν οι ιταλικές αρχές, διάφορες επισκευές στο σκάφος.
Είναι επί του παρόντος το μοναδικό πλοίο μη κυβερνητικής οργάνωσης που εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια οδό της κεντρικής Μεσογείου, επισήμανε η διευθύντρια της SOS Méditerranée, η Σοφί Μπο, καθώς «τα άλλα είναι ακινητοποιημένα από τις ιταλικές αρχές, όπως ήταν και το Ocean Viking μέχρι πρότινος».
Χιλιάδες παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, μέσω Ιταλίας, αναχωρώντας -με συχνά κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη- κυρίως από τις ακτές της Τυνησίας και της εμπόλεμης Λιβύης. Πάνω από 1.200 εξ αυτών πνίγηκαν στη Μεσόγειο το 2020, στη μεγάλη πλειονότητά τους στην επιλεγόμενη κεντρική θαλάσσια οδό, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).