Για συνεργασία – εκπληξη στο δούναι και λαβείν της διαδικασίας προσέγγισης την οποία διανύουν Ελλάδα και Τουρκία, κάνει λόγο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

Το δημοσίευμα σημειώνει  επίσης πως κατά τη συνάντηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους στις 12 Ιουλίου πέρυσι, αποφασίστηκε να ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, «η Ελλάδα με επιστολή της στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), γνωστοποίησε ότι στηρίζει τις τουρκικές υποψηφιότητες για δύο καίριες θέσεις του οργανισμού. Με επιστολές τους προς τον ΟΑΣΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο ομόλογός του της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δηλώνουν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει για την θέση του γ.γ. του ΟΑΣΕ τον Τούρκο πρέσβη και πρώην υφυπουργό εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου και την υποψηφιότητα της Μάνιας Τελαλιάν για την θέση της Διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODHIR)».

«Η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας συνεχίζεται. Αυτή τη φορά, οι δύο χώρες πρότειναν τον πρώην Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Σινιρλίογλου ως Γενικό Γραμματέα του ΟΑΣΕ και την Ελληνίδα διπλωμάτη Τελαλιάν, ως διευθυντή του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ», αναφέρει η εφημερίδα σε άλλο σημείο.

«Κατά τη συνάντηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους στις 12 Ιουλίου πέρυσι, αποφασίστηκε να ανοίξει μια νέα σελίδα στις τουρκοελληνικές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα και ο Μητσοτάκης την Άγκυρα. Μεταξύ των δύο χωρών υπεγράφη σειρά συμφωνιών. Επιτεύχθηκε συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης. Παρά τα σκαμπανεβάσματα, το Αιγαίο εδώ και καιρό βιώνει μια ήρεμη περίοδο, απαλλαγμένη από εντάσεις. Ένας από τους καρπούς της νέας σελίδας στις σχέσεις ήταν η υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ελλάδα τον Μάιο για την επιστροφή αυτών των έργων, με την ανακοίνωση ότι δεν υπήρχε σουλτανικό διάταγμα που να δίνει άδεια στον λόρδο Έλγιν να πάρει τα γλυπτά του Παρθενώνα σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίστηκε η Αγγλία στην UNESCO», προστίθεται στο κείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης