Οι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων από τον συριακό και τον ρωσικό στρατό στη διάρκεια της επιχείρησής τους εναντίον του τελευταίου προπυργίου των Σύρων ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, στην επαρχία Ιντλίμπ, ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατήγγειλε την Πέμπτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) με έδρα τις ΗΠΑ.

Σε έκθεσή του που εκτείνεται σε 167 σελίδες και έχει τίτλο: “ Στοχοθετώντας τη ζωή στην Ιντλίμπ”, το HRW εξετάζει μέσω εκατοντάδων φωτογραφιών και δορυφορικών εικόνων 46 αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών στην επαρχία αυτή, τον έλεγχο της οποίας δεν έχει ανακτήσει ακόμη η Δαμασκός, το διάστημα από τον Απρίλιο του 2019 ως τον Μάρτιο του 2020, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 224 άμαχοι.

Οι επιθέσεις αυτές “ είναι προφανώς εγκλήματα πολέμου και ενδέχεται να αποτελούν και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, καταγγέλλει το HRW.

“ Τα πλήγματα του ρωσοσυριακού συνασπισμού εναντίον νοσοκομείων, σχολείων και αγορών στην Ιντλίμπ μαρτυρούν μια κατάφωρη περιφρόνηση για τη ζωή των αμάχων”, επεσήμανε ο Κένεθ Ροθ διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

“ Οι επαναλαμβανόμενες παράνομες επιθέσεις φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας σκόπιμης, στρατιωτικής στρατηγικής με στόχο να καταστραφούν οι πολιτικές υποδομές και να εκδιωχθεί ο πληθυσμός, ώστε η συριακή κυβέρνηση να μπορέσει να ανακαταλάβει πιο εύκολα τον έλεγχο” της περιοχής, πρόσθεσε.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ιντλίμπ, του τελευταίου προπυργίου των Σύρων ανταρτών, όπου ζουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι, έχει αναγκάσει σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών να εγκαταλείψουν την περιοχή. Εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις αρχές Μαρτίου επέτρεψε την αναστολή των περισσότερων εχθροπραξιών.

Για την έκθεσή του το HRW βασίστηκε σε μαρτυρίες περισσότερων από 100 θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων, αλλά και στην ανάλυση δορυφορικών εικόνων καθώς και φωτογραφιών και βίντεο από τα σημεία των επιθέσεων.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε να ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις κατά των υπεύθυνων αυτών των φονικών επιθέσεων εναντίον αμάχων.

Το Παρατηρητήριο κατονόμασε δέκα στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, Ρώσους και Σύρους, στην κορυφή της διοίκησης οι οποίοι φέρεται να ευθύνονται για τις επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, σχολείων και άλλων πολιτικών υποδομών.

“ Χρειάζεται συντονισμένη, διεθνής δράση ώστε να καταδειχθεί ότι υπάρχουν επιπτώσεις στις παράνομες επιθέσεις προκειμένου να αποτραπούν και άλλες ωμότητες στο μέλλον και ώστε να φανεί ότι κανείς δεν μπορεί να γλιτώσει, ανεξαρτήτως βαθμού, από την υποχρέωση να λογοδοτεί για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων”, κατέληξε ο Ροθ.