«Το Ισραήλ ζήτησε από την ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταστήσει 20.000 κομάντο για να προστατεύουν τον αγωγό πετρελαίου μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, τον τερματικό σταθμό του φυσικού αερίου που θα γίνει στην Κύπρο και την ΑΟΖ», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», επικαλούμενη το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το τουρκικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι έφτασαν στα χέρια του «κάποιες λεπτομέρειες από την αμυντική συμφωνία- που δεν ανακοινώθηκε- κατά τη συνάντηση Νετανιάχου- Χριστόφια στις 16 Φεβρουαρίου. Κατά τη συνάντηση, το πρακτορείο αναφέρει πως ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε ζητήσει από τον Ισραηλινό ομόλογό του, «οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από ψευδοκράτος». Σε απάντηση των κυπριακών απαιτήσεων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπέβαλε το αίτημα η Κυπριακή Δημοκρατία να παραχωρήσει στο Ισραήλ «ναυτική κυριαρχία κι αεροπορική βάση», και τότε «η ισραηλινή Βουλή θα αποφασίσει άμεσα την απαγόρευση των επενδύσεων στο ψευδοκράτος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η Hürriyet τονίζει ότι «στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται και το θέμα της κατασκευής τερματικού σταθμού στο Βασιλικό της Λεμεσού, μέσω του οποίου το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου- του Ισραήλ και της Κύρπου- θα κατευθύνεται προς τις αγορές της Ευρώπης». Το κόστος του σταθμού, αναφέρει η εφημερίδα, ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 10 δις δολαρίων. Εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, η Κυπριακή Δημοκρατία «δυσκολεύεται». Έτσι, το Ισραήλ προσφέρεται να αναλάβει τα έξοδα της κατασκευής του σταθμού με τον όρο ότι το προσωπικό που θα εργάζεται και θα ανέρχεται στους 10.000 εργάτες, θα είναι Ισραηλινοί. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις οικογένειές τους, ο αριθμός τους θα φτάνει τις 30.000, ενώ αν προσθέσει κανείς σε αυτό τον αριθμό και τους 20.000 κομάντο, τότε μιλάμε για 50.000 Ισραηλινούς εντός κυπριακού εδάφους. Η εφημερίδα, μάλιστα, κάνει λόγο για «μια μικρή πόλη στη Λεμεσό».

Σχολιάζοντας την είδηση, το Anadolu παραθέτει τα λόγια ανώνυμης πηγής του από την ελληνοκυπριακή πλευρά: «Αν δώσεις το δάχτυλό σου στους Ισραηλινούς, θα σου αρπάξουν το χέρι. Το Ισραήλ έρχεται για να εγκατασταθεί και να μην φύγει ποτέ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης