Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο λήψης στρατιωτικής δράσης απέναντι στη Βόρεια Κορέα οι ΗΠΑ, με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι να ξεκαθαρίζει κατά τη διάρκεια Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η χώρα εξετάζει τρόπους αντίδρασης στις προκλητικές ενέργειες του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η τοποθέτηση αυτή φέρει ιδιαίτερη βαρύτητα και δείχνει ότι οι ΗΠΑ κλιμακώνουν πλέον την επιθετική ρητορική απέναντι στη Βόρειο Κορέα. Η κ. Χέιλι τόνισε σήμερα ότι η εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ήταν «απερίσκεπτη και ανεύθυνη και έκανε τον κόσμο λίγο πιο επικίνδυνο». 

​Η κ. Χέιλι τόνισε σήμερα ότι η εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ήταν «απερίσκεπτη και ανεύθυνη και έκανε τον κόσμο λίγο πιο επικίνδυνο» Υπογράμμισε δε, ότι οι ΗΠΑ έχουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και ότι θα τις χρησιμοποιήσουν «εάν είναι απαραίτητο». Παρόλα αυτά, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να μην κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Μέσα στις επόμενες ημέρες, οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν και πιο αυστηρές κυρώσεις απέναντι στη Βόρειο Κορέα. Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι προετοιμασμένη ακόμη και να διακόψει εμπορικές σχέσεις με τις χώρες που συνεχίζουν να εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρειο Κορέα. 

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε αιχμές εναντίον της Κίνας. 

«Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Κίνας και της Βόρειας Κορέας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40% το πρώτο τρίμηνο» έγραψε ο κ. Τραμπ στο Twitter, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η Κίνα πιθανώς να μην συνεργάζεται με τους υπόλοιπους εταίρους. «Έπρεπε, όμως, να το προσπαθήσουμε» έγραψε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος. 

O Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μάθιου Ρίκροφτ δήλωσε ότι η Βρετανία στηρίζει την αύξηση δαπανών για πυραυλικές δοκιμές από την Νότιο Κορέα. Με τη σειρά του, ο Γάλλος Φρανσουά Ντελάτρε υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας «αποφασιστικής συλλογικής απάντησης» προς το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Οι δραματικές αυτές δηλώσεις από πλευράς των ΗΠΑ έρχονται μόλις μια ημέρα μετά τους ισχυρισμούς της Βορείου Κορέας ότι είναι πλέον σε θέση να πλήξει οποιοδήποτε στόχο στην καρδιά των ΗΠΑ. 

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ αμφισβητούσαν χτες τους ισχυρισμούς της Βορείου Κορέας αλλά την Πέμπτη αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωναν – όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Independent- ότι ο πύραυλος είναι πιθανώς ένας τροποποιημένος ΚΝ-17. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» έλεγαν χαρακτηριστικά. 

Κοινή στρατιωτική άσκηση από ΗΠΑ και Νότιο Κορέα 

Οι δηλώσεις της κ. Χέιλι έρχονται μερικές ώρες μετά από την κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ και Νοτίου Κορέας. Αυτή η επίδειξη ισχύος ήρθε ως αντίδραση στις «παράνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Βορείου Κορέας. 

 Οι δύο χώρες προχώρησαν και σε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τη χώρα, τονίζοντας ότι «η αυτοσυγκράτηση είναι το μοναδικό πράγμα στέκεται ανάμεσα στην ανακωχή και στον πόλεμο, κάτι που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή». 

«Θα ήταν σοβαρό λάθος για τη Βόρεια Κορέα να πιστέψει κάτι διαφορετικό» υπογράμμισαν χαρακτηριστικά. 

Διαφοροποιούνται Κίνα και Ρωσία 

Από την πρώτη στιγμή, Κίνα και Ρωσία διαφοροποίησαν τη στάση τους και προέτρεψαν τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να σταματήσουν την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Παράλληλα ζήτησαν από τον Κιμ Γιονγκ Ουν να «παγώσει» το πυρηνικό του πρόγραμμα. 

Δήλωσαν δε προκαταβολικά, την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα. 

​Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, που ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λήψης στρατιωτικής δράσης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, που ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λήψης στρατιωτικής δράσης. 

Την ίδια ώρα, κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν την ανάπτυξη του συστήματος πυραυλικής άμυνας στη Νότιο Κορέα. «Η πιθανότητα λήψης στρατιωτικών μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων στην κορεατική χερσόνησο θα πρέπει να αποκλειστεί», δήλωσε ο Σαφρόνκοφ.

«Στηρίζουμε την ιδέα η Βόρεια και η Νότια Κορέα να εμπλακούν σε ένα διάλογο και σε διαβουλεύσεις», συμπλήρωσε. Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες οικονομικού «στραγγαλισμού» της Βόρειας Κορέας είναι «απαράδεκτες» και πως η επιβολή κυρώσεων δεν θα λύσει το πρόβλημα. 

Για «κατάφορη παραβίαση» των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών μίλησε με τη σειρά του ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Λιου Τζιεγί, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την ενέργεια της Πιονγιάνγκ.

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες και την επιθετική ρητορική και να επιδείξουν την βούληση για έναν άνευ όρων διάλογο και μια ενεργητική συνεργασία για την αποκλιμάκωση της έντασης», τόνισε ο Λιου στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Και αυτός, όμως, ζήτησε να σταματήσει η ανάπτυξη ενός αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας στην Νότια Κορέα.