Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Βαρσοβία, ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την Πολωνία, αλλά και «παράδειγμα για όλη την Ανατολική Ευρώπη».

Ο πρόεδρος Ομπάμα, που είχε σήμερα συνομιλίες με τον ομόλογό του Μπρόνισλαφ Κομορόφσκι, τόνισε ότι θα αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον «την εξαμηνιαία πολωνική προεδρία της Ε.Ε.», η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου.

«Η Πολωνία είναι ένα παράδειγμα μετάβασης προς τη Δημοκρατία καθώς και επιλογής δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, για περισσότερα από 20 έτη» υπογράμμισε, ενώ συνεχάρη την πολωνική ηγεσία για τη βοήθειά της προς την Τυνησία και τους αντικαθεστωτικούς εξεγερμένους στη Λιβύη.

Σημαντικός εταίρος

Διπλωματικές πηγές της Ε.Ε. σχολίασαν σήμερα ότι η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Πολωνία αποσκοπούσε στο να καταδείξει πως «η Βαρσοβία είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ουάσινγκτον στην Ανατολική Ευρώπη».

Πρόσθεσαν ότι η πολωνική επίσκεψη χρησίμευσε, ώστε να βεβαιωθεί η Ανατολική Ευρώπη πως «η Ουάσινγκτον, παρά τον αντι-τρομοκρατικό πόλεμο, παρά την ανησυχία της για την πολύπτυχη άνοδο της Κίνας, διατηρεί ένα στρατηγικό ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης».

«Αντι-πυραυλική ασπίδα»

Στο πολωνικό έδαφος είναι ήδη εγκατεστημένη μία συστοιχία πυραύλων «Πάτριοτ», γεγονός που προκαλεί τριβές με τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία εκτιμά πως «οι πύραυλοι αυτοί έχουν ρωσικούς κι όχι ιρανικούς, όπως διακηρύσσεται, στόχους».

Από το 2018, η Ουάσινγκτον θα ήθελε να λειτουργεί στο πολωνικό έδαφος μία «αντι-πυραυλική ασπίδα», χάρη στο στρατιωτικό σύστημα SM-3.

Η «Αλληλεγγύη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε «τον κρίσιμο ρόλο της Πολωνίας στην πτώση του κομμουνισμού, με όχημα το συνδικάτο ”Αλληλεγγύη”».

Πάντως, δεν έγινε συνάντηση του προέδρου των Η.Π.Α. με τον ιδρυτή της «Αλληλεγγύης», Λεχ Βαλέσα, που δήλωσε απασχολημένος.