Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις που έγιναν την Πέμπτη για τα αποτελέσματα ερευνών της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις που έγιναν την Πέμπτη για τα αποτελέσματα ερευνών της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 στην ΑΟΖ της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΡεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου κ. Λακκοτρύπη ότι στο τεμάχιο 10 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως εδώ και δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι τα κοιτάσματα υπολογίζονται γύρω στα 140 με 220 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και ότι «αναστάτωση θα μπορούσε να προέλθει από έναν μεγάλο γείτονα της Κύπρου, ο οποίος αμφισβητεί την κυριότητα των φυσικών κοιτασμάτων. Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο όταν στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνονται έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η διένεξη για το φυσικό αέριο θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Κύπρου: «Ήδη πριν από έναν χρόνο η Τουρκία είχε μπλοκάρει με πολλά πολεμικά πλοία το ιταλικό πλοίο γεωτρήσεων “Saipem 12.000” το οποίο κατά παραγγελία της Eni αναζητούσε φυσικό αέριο στις νότιες ακτές της Κύπρου. Οι Ιταλοί υπαναχώρησαν και έπειτα από λίγες μέρες αποχώρησαν. Ο θαλάσσιος αποκλεισμός έδειξε πόσο επικίνδυνη είναι η διαμάχη για το φυσικό αέριο.

Η επανένωση της Κύπρου θα ήταν ένας τρόπος για να αποσοβηθούν οι εντάσεις για τους φυσικούς πόρους. Οι συνομιλίες για διευθέτηση της κρίσης διεκόπησαν όμως το καλοκαίρι του 2017, κυρίως εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής από τη βόρεια Κύπρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και το άρθρο καταλήγει: «Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε την Τρίτη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να διερευνήσει τις δυνατότητες για νέες συνομιλίες. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση ο Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των συνομιλιών».

Η Άγκυρα «παίζει με τις ημερομηνίες»

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» προειδοποιεί ότι η Άγκυρα «παίζει και πάλι με τις ημερομηνίες» στο ζήτημα του Κυπριακού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι περαιτέρω εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένονται από την Τζέιν Χολ Λουτ και τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο παρών κύκλος επαφών της Λουτ θα κλείσει με το ταξίδι στην Άγκυρα και απ’ εκεί και πέρα θα καθορίσει και η ίδια ποιες θα είναι οι επόμενες επαφές της και πότε. Η Λευκωσία θα αναμένει τη νέα κάθοδο της απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτιέρες για να διαπιστώσει την κατεύθυνση προς την οποία κινούνται οι προσπάθειες στο Κυπριακό»  σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα. 

Η Τουρκία φαίνεται να παίζει και πάλι με τις ημερομηνίες όσον αφορά στο ταξίδι της Τζέιν Χολ Λουτ στην Άγκυρα. Αρχικά είχε ειπωθεί ότι το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτή ήταν και η ενημέρωση που είχε η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις δηλώσεις που είχαν γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Αυτό που δεν γνώριζε η Λευκωσία ήταν η ακριβής ημερομηνία.

Χθες, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ανταπόκρισή του από την Άγκυρα ανέφερε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η ημερομηνία της επίσκεψης της ειδικής απεσταλμένης. Στην ίδια ανταπόκριση σημειωνόταν πως ενώ προ ημερών υπήρχαν πληροφορίες ότι γινόταν σχεδιασμός για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Λουτ την ερχόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα, τώρα φαίνεται ότι δεν αναμένεται να γίνει αυτό κατορθωτό την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», αυτές οι ενέργειες της Άγκυρας δεν ξενίζουν, αφού και στο παρελθόν είχε ακολουθήσει ανάλογη τακτική πριν από συναντήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την απεσταλμένη του γ.γ. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται και σ’ αυτήν την περίπτωση να ακολουθηθεί η ίδια τακτική. 

Όπως και να έχουν τα πράγματα και ανεξαρτήτως ημερομηνιών, το ταξίδι Λουτ στην Άγκυρα θεωρείται καθοριστικής σημασίας, αφού από τα αποτελέσματα των επαφών της με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα διαφανεί και η πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό. 

Η Λευκωσία θα αναμένει τα αποτελέσματα των επαφών αυτών για δύο κυρίως λόγους: 

Πρώτον, αν υπάρχει δυνατότητα επανέναρξης των συνομιλιών και πού βρίσκεται το θέμα της συνομολόγησης όρων αναφοράς. 

Δεύτερον, θα ξεκαθαρίσει περισσότερο το πώς η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα διαχειριστεί την τουρκική θέση για μη έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό πριν από τον Ιούνιο. 

Πάντως, η θέση της Λευκωσίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, δεν έχει αλλάξει και επιμένει σε επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε λογική στην απαίτηση της Τουρκίας για συνομιλίες τον Ιούνιο, αφού ούτε η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ούτε και οι εκλογές επηρεάζουν τον διάλογο για το Κυπριακό. 

Πηγή: DW, Φιλελεύθερος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης