Τη διαβεβαίωση ότι η Βρετανία δεν θα στείλει χερσαίες δυνάμεις για να επέμβουν στην κρίση στο Ιράκ, έδωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει πραγματοποιήσει ρίψεις φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ έχει μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στις κουρδικές περιφερειακές δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος του βορείου Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάμερον, ωστόσο, είπε στο βρετανικό δίκτυο BBC: «Η Βρετανία δεν θα εμπλακεί σε άλλον έναν πόλεμο στο Ιράκ. Δεν θα στείλουμε χερσαίες δυνάμεις στο πεδίο. Δεν πρόκειται να στείλουμε εκεί το βρετανικό στρατό».

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μάικλ Φάλον επεσήμανε ότι ο ρόλος της Βρετανίας στο Ιράκ έχει ξεπεράσει το στάδιο της παροχής βοήθειας και οι επιχειρήσεις, που έχουν διευρυνθεί, μπορούν να διαρκέσουν πολλούς μήνες.

Ο Φάλον τόνισε στη βρετανική εφημερίδα «The Times» ότι καταδιωκτικά αεροσκάφη τύπου Τορνέιντο και ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος πραγματοποιούν πτήσεις βαθύτερα στο ιρακινό έδαφος, πέρα από την περιοχή όπου μαίνεται η ανθρωπιστική κρίση στο Κουρδιστάν, με στόχο να συλλέξουν πληροφορίες για τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν πρόκειται απλώς για μια ανθρωπιστική αποστολή» επεσήμανε.

Αν και ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Κυριακή ότι η Βρετανία θα χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προκειμένου να τους εμποδίσει να δημιουργήσουν «ένα τρομοκρατικό κράτος στις ακτές της Μεσογείου», σήμερα έσπευσε να διαβεβαιώσει τους Βρετανούς ότι η βοήθεια που θα παράσχει η χώρα δεν θα οδηγήσει σε έναν ακόμα πόλεμο.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε -τη διπλωματία μας, τις πολιτικές μας σχέσεις, τη βοήθειά μας, τις στρατιωτικές μας ικανότητες και την τεχνογνωσία που έχουμε για να βοηθήσουμε» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης