Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε χθες Κυριακή ότι η κυβέρνησή του έκλεισε συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά 10 εκατομμυρίων δόσεων του Sputnik-V, του ρωσικού εμβολίου εναντίον του νέου κορωνοϊού.
«Εξασφαλίσαμε εγγυήσεις για πάνω από δέκα εκατομμύρια εμβόλια το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς (…) και επίσης η Βενεζουέλα θα κατασκευάσει το ρωσικό εμβόλιο σε δικά της εργαστήρια», διαβεβαίωσε ο Μαδούρο σε δημόσια εκδήλωση στο Καράκας που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μαδούρο, υπουργικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία υπό την αντιπρόεδρο Ντέλσι Ροδρίγκες είχε βασικό στόχο «να συνάψει συμφωνίες για το εμβόλιο».
«Θα εγγυηθούμε την παραγωγή του εμβολίου και θα εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό από τον Ιανουάριο», δήλωσε από την πλευρά της η Ροδρίγκες, παρούσα στην εκδήλωση.
Το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και το ινστιτούτο επιδημιολογικής και μικροβιολογικής έρευνας Γκαμαλέι διαβεβαιώνουν ότι το Sputnik-V είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Το εμβόλιο βρίσκεται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών του, με 40.000 εθελοντές.
Ανακοίνωσαν ότι η αποτελεσματικότητά του φθάνει το 92%, μερικές ημέρες μετά την αναγγελία της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου BioNTech ότι το δικό τους υποψήφιο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 90%.
Το Καράκας λέει πως έχει ελέγξει την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου επισήμως έχουν καταγραφεί 96.933 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 848 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 από τον Μάρτιο.
Όμως ο απολογισμός αυτός αμφισβητείται από την αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που χαρακτηρίζουν την κατάσταση πολύ πιο σοβαρή απ’ ό,τι παραδέχονται οι αρχές.
Στις αρχές Οκτωβρίου, η χώρα έλαβε στοκ του ρωσικού εμβολίου για να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές του Sputnik-V σε 2.000 εθελοντές, συμπεριλαμβανομένου του γιου του προέδρου, του Νικολάς Μαδούρο Γκέρα.
Τον ίδιο μήνα, ο πρόεδρος διαβεβαίωνε ότι ο εμβολιασμός θα άρχιζε μεταξύ του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, καθώς η χώρα ανέμενε την άφιξη εμβολίων από την Κίνα και τη Ρωσία, δύο από τους βασικούς συμμάχους της σε διεθνές επίπεδο.
Πηγή: ΑΠΕ