Έξοδο από την ενιαία αγορά, την «καλύτερη εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου» και «συμφωνία για τη διακίνηση προσώπων που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας» της θα επιδιώξει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στις συνομιλίες για την τελική συμφωνία του Brexit.

«Η κυβέρνηση θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου», δήλωσε η ΜέιΣτις σημερινές, πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις της από το Λονδίνο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, άνοιξε τα χαρτιά της εκτιμώντας πως «η επιτυχία της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου». Όπως είπε, η τελική συμφωνία με τις Βρυξέλλες θα υποβληθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κυβέρνηση θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέι.

«Δεν θέλουμε την αποσύνθεση της ΕΕ», πρόσθεσε. Η ψήφος των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ «δεν αποτελεί απόρριψη των αξιών τις οποίες μοιραζόμαστε (…) δεν ήταν μια απόπειρα να κάνουμε κακό στην ΕΕ», υπογράμμισε.  Παρουσιάζοντας τη στρατηγική της είπε ακόμη ότι θα επιδιώξει μια νέα και «ισότιμη συνεργασία ανάμεσα σε μια ανεξάρτητη, αυτοδιοικούμενη και παγκόσμια Βρετανία και τους φίλους και συμμάχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξη ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για την επίτευξη της συμφωνίας. «Θα επιδιώξουμε να αποφύγουμε το χείλος του γκρεμού» είπε, διευκρινίζοντας ότι η Βρετανία φεύγει από την Ε.Ε. αλλά όχι από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλω να είμαστε μια ασφαλής, ευημερούσα και ανεκτική χώρα, ένας μαγνήτης για τα ταλέντα διεθνώς», τόνισε στην ομιλία της η Τερέζα Μέι. «Αυτή η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την Βρετανία. Κι αυτό γιατί, όσο συνεχίζουμε να μειώνουμε το έλλειμμα, θα μπορούμε να επενδύσουμε στην οικονομική μας υποδομή, δημιουργώντας προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας μας και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα» πρόσθεσε

Σχετικά με την τελική συμφωνία είπε: «Eπιθυμώ συμφωνία εντός δύο ετών».

«Έξοδος από την ενιαία αγορά»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το ζήτημα της ενιαίας αγοράς η Μέι είπε πως «το Brexit θα σημάνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά».

«Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σημάνει συμμετοχή στην ενιαία αγορά», η οποία θα μας εμπόδιζε να διαπραγματευθούμε «τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες», πρόσθεσε.

«Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σημάνει συμμετοχή στην ενιαία αγορά η οποία θα μας εμπόδιζε να διαπραγματευθούμε τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες»Εξάλλου και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ είπε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα επιδιώξει να παραμείνει τμήμα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ μετά την αποχώρησή της από την ένωση, αλλά θα θέσει ως στόχο της την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Ο Χάμοντ μίλησε σε τακτική συνεδρίαση ερωτήσεων του κοινοβουλίου ενώ η Μέι εξέθετε τη στρατηγική της για την αποχώρηση από την ΕΕ σε μια διαφορετική εκδήλωση.

«Θα προωθήσουμε τη θέση ότι δεν μπορούμε να είμαστε μέλη της ενιαίας αγοράς, εξαιτίας των πολιτικών κόκκινων γραμμών γύρω από τις ‘τέσσερις ελευθερίες’ που έχουν θέσει άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά θα διατυπώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Χάμοντ στο κοινοβούλιο.

Ο Χάμοντ είπε ακόμη ότι η αστάθεια της στερλίνας δημιουργεί ένα ζήτημα για τους ξένους αγοραστές βρετανικών κυβερνητικών ομολόγων.

«Eμπορικές σχέσεις χωρίς δασμούς»

Η βρετανίδα πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ να γίνει «σταδιακά» ώστε να αποφευχθεί μια υπερβολικά βίαιη αλλαγή.

Παρουσιάζοντας το όραμά της για το Brexit, η Μέι τάχθηκε υπέρ της «σταδιακής εφαρμογής» μιας συμφωνίας με την ΕΕ που θα προκύψει έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια υπερβολικά βίαιη αποσταθεροποιητική αλλαγή», υπογράμμισε.

Η πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως η Βρετανία δεν μπορεί να παραμείνει πλήρες μέλος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, αλλά θα επιδιώξει να έχει μετά το Brexit εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δασμούς.

Είπε πως η πλήρης ένταξη εμπόδιζε τη Βρετανία να κλείνει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όμως πρόσθεσε πως θέλει μια τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Ευρώπη θα είναι «όσο το δυνατόν χωρίς τριβές».

Ευρωπαίοι πολίτες

Οι Ευρωπαίοι πολίτες «θα εξακολουθήσουν να είναι ευπρόσδεκτοι» δήλωσε η Τερέζα Μέι η οποία ωστόσο πρόσθεσε πως «θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος των ανθρώπων που έρχονται στη Βρετανία από την Ευρώπη».

Πρόθεση της κυβέρνησής της κατά την ίδια «να εγγυηθούμε τα δικαιώματα των πολιτών των χωρών της ΕΕ που ζουν ήδη στη Βρετανία, όπως και τα δικαιώματα των Βρετανών υπηκόων σε άλλα κράτη-μέλη».
Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit δεν οδηγεί στην εσωστρέφεια, «δεδομένου ότι τόσο η ιστορία όσο και ο πολιτισμός της Βρετανίας είναι βαθιά διεθνιστική».

«Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και είμαστε περήφανοι για την κοινή ευρωπαϊκή μας κληρονομιά. Όμως παραμένουμε μια χώρα που πάντα κοίταζε πέρα από την Ευρώπη, γι’ αυτό και είμαστε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στις τάξεις τους πολίτες από πολλές διαφορετικές φυλές» τόνισε.

Άλλα σημαντικά σημεία της ομιλία της:

-Η κυβέρνηση θα δουλέψει σκληρά για τη διατήρηση της «κοινής ζώνης ταξιδίου (CTA)» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας,
-Οι υπουργοί θα επιδιώξουν την «όσο τον δυνατόν πιο ελεύθερη» συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο,
-Επιθυμεί τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ ωστόσο δεν διακατέχεται από «προκαταλήψεις»,
-Δεσμεύεται ότι η Βρετανία θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος της Ε.Ε.
-H μη επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ θα ήταν καλύτερη από τη σύναψη μιας κακής συμφωνίας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης