Πρόσφατα έγινε διάσκεψη στη Νότια Κορέα με πρωτοβουλία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) και την αιγίδα του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκε πως θα περιορισθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του παγκόσμιου περιβάλλοντος.

Τα κυριότερα Μέσα ταυτόχρονα σχεδόν, δημιουργούσαν με δημοσιεύματα σενάρια πανικού «προβλέποντας καταστροφικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, λόγω των ανθρωπίνων παρεμβάσεων που δημιουργούν ατμόσφαιρα θερμοκηπίου, ειδικότερα με την έκλυση CO2 –εκτός αν προκύψουν δραστικές αλλαγές στον τρόπο διαβίωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι όμως κάτι είναι λάθος σ΄όλα αυτά, επειδή βασίζονται σε λάθος επιστημονικά στοιχεία για το «διεφθαρμένο κλίμα», και τη σχέση του με την ανθρώπινη διαβίωση.

Στη συνάντηση εκείνη στη νότια Κορέα, της IPCC επισημάνθηκαν τα στοιχεία που απαιτούνται, με βάση τις γενόμενες μελέτες για να περιορισθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου της προβιομηχανικής εποχής.

Όπως επισήμανε ο Drew Shindell καθηγητής στο αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Duke για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 1,5 βαθμό Κελσίου των εκπομπών CO2, θα πρέπει να υπάρξει συνολική μείωση 40% στα επόμενα 12 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συμπέρασμα της διάσκεψης της IPCC, είναι πως τελικά θα πρέπει να υπάρξει «δρακόντεια μηδενική μείωση» CO2 ως το 2050.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωτική απαγόρευση στις μηχανές φυσικού αερίου και ντίζελ για τα αυτοκίνητα, τερματισμός της χρήσης άνθρακα στην εργοστασιακή παραγωγή και χρήση σε όλες τις αγροτικές εργασίες βιοκαύσιμα.

Σε αντίθετη περίπτωση, θέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου θα προκαλέσει εξαφάνιση ειδών, δυσμενείς καιρικές μεταβολές και κίνδυνο για εξάλειψη τροφών. Χώρια τις επιπτώσεις από την δημιουργία προβλημάτων στην υγεία και την οικονομική ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να αποφευχθούν όλα αυτά η IPCC υπολογίζει πως θα χρειασθεί να δαπανηθούν 2.4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το ενδιαφέρον των μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών – ιδιαίτερα εκείνων με έδρα το Σίτι στο Λονδίνο – οι οποίες έχουν προτείνει την προώθηση «παγκόσμιας κάρτας ελέγχου της αύξησης της θερμοκρασίας».

Παράξενο επίσης είναι και η δημιουργία κάποιων επιστημόνων που αποκαλούνται «αρνητές της κλιματολογικής αλλαγής» και προσπαθούν να υπερασπισθούν με πλαστά επιχειρήματα τους μεγάλους βιομηχανικούς κολοσσούς, που αρνούνται να υπακούσουν στον περιορισμό των εκπομπών CO2.
Αυτοί υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει άμεση σχέση ότι η έκλυση μεθανίου, διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών για το περιβάλλον ουσιών, είναι υπεύθυνες για την καταστροφική υπερθέρμανση της γήινης ατμόσφαιρας και της χειροτέρευσης του κλίματος.

Η ανθρωπότητα θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με 147 παγκόσμιες τράπεζες και – πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες de facto προσδιορίζονται ως υπεύθυνες για την χειροτέρευσε των σημερινών κλιματικών συνθηκών.

Πάντως, έχει ήδη αποσταλεί στον ΟΗΕ έκκληση της Παγκόσμιας Προειδοποίησης για το Κλίμα, που υπογράφουν 31.000 Αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως επισήμανε ο Βρετανός επιστήμονας Philip Stott, «στην ουσία, η Γη έχει προειδοποιηθεί εδώ και πενήντα χρόνια ότι απομένει χρονική περίοδος δέκα χρόνων επιβίωσης… Η μεταμοντέρνα περίοδος κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αναζητηθεί πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1960…».

Στα 1988 οι φόβοι για την επερχόμενη δυσμενή κλιματική αλλαγή προκάλεσε την ανάγκη να δημιουργηθεί η IPCC (the Intergovernmental Panel on Climate Change).

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης