Στα… βήματα του Τζορτζ Μπους του νεότερου φαίνεται να βαδίζει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τουλάχιστον όσον αφορά στην επιλογή των στελεχών της κυβέρνησής του με βάση το… εισόδημά τους.
Τα ονόματα που ακούγονται για τις αναθέσεις σε άλλες θέσεις της νέας κυβέρνησης είναι ενδεικτικά των κινήσεων του Τραμπ για τη συμμετοχή στελεχών με μεγάλη περιουσίαΤα στελέχη του επιτελείου του Μπους είχαν περιουσίες που ανέρχονταν -με σημερινές τιμές- στα 250 εκατ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/10 του πλούτου του ανθρώπου που ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να διορίσει στο Υπουργείο Εμπορίου, αναφέρει η «Washington Post».
Στα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί συμπεριλαμβάνονται αρκετοί πολυεκατομμυριούχοι, ένας κληρονόμος πάμπλουτης οικογένειας, αλλά και δύο δισεκατομμυριούχοι, με συμμετοχή στη λίστα του περιοδικού «Forbes», ενώ ο πλούτος της οικογένειας του ενός έχει αξία ίση με αυτή της περιουσίας του Άντριου Μέλον, ο οποίος ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πριν από έναν αιώνα.
Τα ονόματα που ακούγονται για τις αναθέσεις σε άλλες θέσεις της νέας κυβέρνησης είναι ενδεικτικά των κινήσεων του Τραμπ για τη συμμετοχή στελεχών με μεγάλη περιουσία.
Αρκετοί από τους ανθρώπους που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης στη νέα κυβέρνηση γεννήθηκαν πλούσιοι, σπούδασαν σε πανεπιστήμια που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας ακαδημαϊκής αξιολόγησης των ΗΠΑ, ενώ συνέχισαν να συγκεντρώνουν περισσότερο πλούτο.
Συνολικά οι ίδιοι διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία στη χρηματοδότηση πολιτικών υποψηφίων παρά στην άσκηση κυβερνητικών καθηκόντων. Ο πλούτος των νέων στελεχών, υποψηφίων για την ανάληψη κυβερνητικών θέσεων, έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Τραμπ, ενώ οι επιχειρηματικοί δεσμοί τους, ειδικότερα με τη Wall Street, έχουν προκαλέσει την άσκηση δριμείας κριτικής από τους Δημοκρατικούς.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα ονόματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για την ανάληψη καθηκόντων ισχυροποιούν τον κεντρικό τόνο της προεκλογικής εκστρατείας που Τραμπ: οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στο «διεφθαρμένο» σύστημα της Ουάσινγκτον, αλλά ξέρουν πώς να το χειριστούν και να το εκμεταλλευτούν, είναι οι καλύτεροι για να το διορθώσουν προς το συμφέρον της εργατικής τάξης. Κύκλοι προσκείμενοι στον Τραμπ υποστηρίζουν πως, εφόσον οι υποψήφιοι υπουργοί-κροίσοι δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, είναι σχεδόν απίθανο να εμπλακούν σε οικονομικά σκάνδαλα.
«Οι επιλογές προσώπων ταιριάζουν επίσης με το μήνυμα του Τραμπ ότι κάνει δουλειές με ασυνήθιστο τρόπο» εξηγεί η Νικόλ Χέμερ, βοηθός καθηγήτρια Προεδρικών Σπουδών στο Miller Center του University of Virginia.
Ωστόσο, η ίδια υποστηρίζει ότι ο Τραμπ και η ομάδα του δεν έχουν αποτελέσματα στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών για τη μεσαία τάξη, αλλά και τους φτωχούς Αμερικανούς. «Δεν γνωρίζουν τις εμπειρίες ζωής των ανθρώπων αυτών. Θα είναι ένα πραγματικό τεστ για το αν η συμπάθεια είναι αρκετή. Είναι αρκετό να μεταφέρεις και να λες αυτά που σου λένε;» διερωτάται η Χέμερ.
Στο τιμόνι του υπουργείου… επενδυτής ταινιών του Χόλιγουντ;
Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να αναθέσει το Υπουργείο Οικονομικών στον Στίβεν Μνουσίν, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, αλλά και επενδυτή στο Χόλιγουντ, τοποθετώντας τον βετεράνο της Wall Street στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο Μνουσίν είχε την προεδρία της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ενώ η επίσημη ανακοίνωση του ορισμού του μπορεί να γίνει σήμερα, σύμφωνα με τη δήλωση πηγής των Ρεπουμπλικάνων που παρακολουθεί την υπόθεση αυτή. Ο Μνουσίν φαίνεται να έχει επιλεγεί μεταξύ άλλων υποψηφίων, όπως ο πρόεδρος της JPMorgan Chase Τζέιμς Ντάιμον, αλλά και ο Τζεμπ Χένσαρλινγκ, Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που προεδρεύει στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών, του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.
Ο Μνουσίν είναι ο πρώτος αξιωματούχος με μεγάλη εμπειρία στη Wall Street που οδεύει προς το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, μετά τον πρώην προϊστάμενό του Χένρι Πόλσον (πρώην ηγετικό στέλεχος της Goldman Sachs) που υπηρέτησε στο αμερικανικό Υπ. Οικονομικών υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο, στη διάρκεια των πρώτων χαοτικών σταδίων της οικονομικής κρίσης του 2008-2009.
Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου εργάστηκε για δύο χρόνια στον όμιλο της Citigroup, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του είχε κυβερνητική ή ακαδημαϊκή πορεία.
Η επιλογή του Μνουσίν δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα «New York Times», ενώ ο ίδιος έχει εργαστεί για 17 χρόνια στην Goldman Sachs, πριν την εγκαταλείψει το 2002, όταν ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία (Dune Capital Management). Μέσω της επενδυτικής αυτής εταιρείας, ο Μνουσίν επένδυσε σε ταινίες παραγωγής των κινηματογραφικών εταιρειών 20th Century Fox και Time Warner Inc. «Avatar», «Mad Max», «Fury Road» και «Suicide Squad».
Διαβάστε επίσης: