Συντονιστείτε στο Web Zougla Radio

Με απόλυτη επιτυχία προσεδαφίστηκε το πρωί της Δευτέρας το ρομποτικό σκάφος της ΝASA, Curiosity, στην επιφάνεια του Άρη, σκορπίζοντας χαρά και ικανοποίηση στον επιστημονικό κόσμο.

Στο τελευταίο στάδιο της προσεδάφισης η κάψουλα που κουβαλούσε το ρομπότ το άφησε να πέσει όσο πιο μαλακά γίνεται στο έδαφος χρησιμοποιώντας ειδικά κατασκευασμένα σύρματα.

Οι επιστήμονες της NASA θα περιμένουν τώρα να δουν αν τα όργανα και τα συστήματα του Curiosity λειτουργούν ομαλά και δεν προέκυψε πρόβλημα σε κάποιο από αυτά κατά την διαδικασία εισόδου του ρομπότ στην ατμόσφαιρα του Άρη και της προσεδάφισης του στη συνέχεια.

Στις 8.32 ώρα Ελλάδας αρχίζει και επίσημα η εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη… Λίγα λεπτά μετά την προσεδάφιση του Curiosity μεταδόθηκαν και οι πρώτες ασπρόμαυρες εικόνες από τον «κόκκινο πλανήτη», με τους επιστήμονες και τους τεχνικούς της ΝΑSA να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς.


(Οι πρώτες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τον Άρη)

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο «στρατηγείο» της ΝΑSA και την πιο δαπανηρή αποστολή στην ιστορία της διαστημικής υπηρεσίας, που στέφθηκε με επιτυχία και θα αποτελέσει ένα σημαντικότατο επιστημονικό επίτευγμα, ανοίγοντας νέες οδούς εξερεύνησης του άγνωστου μέχρι σήμερα «κόκκινου» πλανήτη, Άρη.


(Οι πρώτες φωτογραφίες στη γιγαντοοθόνη της NASA)


(H σκιά του Curiosity στον Άρη)


(Πανηγύρια στη ΝΑSA)

Επτά λεπτά ακριβώς είχαν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες της NASA για να καταφέρουν να προσεδαφίσουν στην επιφάνεια του πλανήτη το διαστημικό όχημα «Curiosity». Το σκάφος ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί (λίγα δευτερόλεπτα μετά τις 08.30 ώρα Ελλάδας) τη διαδικασία προσεδάφισης και οι επικεφαλής της NASA έχουν ονομάσει αυτή τη διαδικασία «τα επτά λεπτά του τρόμου».

Χρειάστηκαν δηλαδή επτά λεπτά για τη Γη μέχρι να φτάσουν οι όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την έκβαση της προσγείωσης.

Οι επιστήμονες της NASA θα περιμένουν τώρα να δουν αν τα όργανα και τα συστήματα του Curiosity λειτουργούν ομαλά και δεν προέκυψε πρόβλημα σε κάποιο από αυτά κατά την διαδικασία εισόδου του ρομπότ στην ατμόσφαιρα του Άρη και της προσεδάφισης του στη συνέχεια.

Η ασφαλής προσεδάφιση του υπεσύγχρονου οχήματος της NASA αποτελεί το αποκορύφωμα της τελευταίας και πιο δύσκολης φάσης ενός ταξιδιού που άρχισε πριν από οκτώ μήνες και για την πραγματοποίηση του οποίου εργάστηκαν 5.000 άνθρωποι και δαπανήθηκαν περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάνει λόγο για «ένα άνευ προηγουμένου τεχνολογικό επίτευγμα». «Συγχαίρω και ευχαριστώ όλες τις γυναίκες και τους άνδρες της ΝΑSA που έκαναν πραγματικότητα το αξιοθαύμαστο αυτό επίτευγμα», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος στο μήνυμά του.


Το «Curiosity» στον Άρη

Η κρίσιμη αποστολή

Η αποστολή Mars Science Laboratory (MSL) ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011 και μετά από ένα ταξίδι 565 εκατομμυρίων χλμ., επιχείρησε την προσεδάφιση στην επιφάνεια του Άρη, του ρομποτικού ρόβερ.

Η προσεδάφιση πραγματοπιήθηκε στην περιοχή Aeolis Palus (Έλος της Αιολίδας) που βρίσκεται στο εσωτερικό του κρατήρα Gale, δίπλα στο ύψους 5,5 χλμ. όρος Aeolis Mons (Όρος της Αιολίδας, η NASA όμως το αποκαλεί όρος Sharp παρά την ονοματοδοσία της IAU).

Διαστημικά σκάφη σε τροχιά ανίχνευσαν ορυκτά και αργιλώδη ιζήματα στην περιοχή, τα οποία υποδηλώνουν ύπαρξη νερού σε παλαιότερες εποχές. Αυτός ήταν και ο στόχος του Curiosity: να ερευνήσει για την ύπαρξη των δομικών συστατικών της ζωής.

Η διάρκεια της αποστολής του πυρηνοκίνητου ρόβερ είναι τουλάχιστον ένα αρειανό έτος (687 ημέρες) και η περιοχή που θα καλυφθεί θα έχει ακτίνα 20 χιλιομέτρων. Το Curiosity είναι διπλάσιο σε μήκος και 5 φορές βαρύτερο από τα ρόβερ Spirit και Opportunity, και μεταφέρει δεκαπλάσιο όγκο επιστημονικών οργάνων.


Η προσεδάφιση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Aeolis Palus

Οι επιστημονικοί στόχοι της αποστολής:

• Να προσδιορίσει εάν υπήρχαν κάποτε συνθήκες κατάλληλες για ζωή στον Άρη
• Μελέτη του κλίματος του πλανήτη
• Μελέτη της γεωλογίας του πλανήτη
• Σχεδιασμός επανδρωμένης αποστολής στον Άρη

Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της αποστολής ήταν τα λεπτά που μεσολαβούν από την είσοδο στην ατμόσφαιρα μέχρι την προσεδάφιση. Λόγω του μεγάλου όγκου του ρόβερ δεν χρησιμοποιήθηκαν  αερόσακοι όπως έγινε με τα ρόβερ Spirit και Opportunity.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την είσοδο στην ατμόσφαιρα όπου με την βοήθεια της θερμικής ασπίδας και της πυκνότητας του αέρα, η ταχύτητα της κάψουλας μειώθηκε  από τα 6 χλμ ανά δευτερόλεπτο στα 470 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Έπειτα άνοιξε το μεγάλο υπερηχητικό αλεξίπτωτο και μειώθηκε η ταχύτητα στα 100 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Στη συνέχεια αποκόπηκε το αλεξίπτωτο και η ταχύτητα μειώθηκε σχεδόν τελείως με την βοήθεια κινητήρων. Αναπτύχθηκε το σύστημα τροχών και με τη βοήθεια γερανού με σχοινιά το ρόβερ ακούμπησε μαλακά στην επιφάνεια.

Παλαιότερες αποστολές της ΝASA στον Άρη

Οι αποστολές που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν με προορισμό τον κόκκινο πλανήτη ανέρχονται σε 40, εκ των οποίων οι 14 ήταν επιτυχείς.

1960: Το ρωσικό διαστημόπλοιο «Marsnik» δεν κατάφερε να μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη.

1971: Το πρώτο ρωσικό διαστημόπλοιο που κατάφερε να προσεδαφιστεί στον Αρη σταμάτησε να λειτουργεί 20 δευτερόλεπτα μετά.

2003: Εκτοξεύτηκαν δύο ρομπότ της NASA, το «Rover» και το «Opportunity», πέντε φορές μικρότερα από το «Curiosity».

Απετράπη η πρόσκρουση…

Ο Νταγκ Μακ Κουίστιον, υπεύθυνος για τη διεξαγωγή της μελέτης, πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι «δε θα υπάρξει πρόσκρουση. Όπως φάνηκε επιβεβαιώθηκε.

Κατόπιν αιτήματος της ΝΑSΑ, η αποστολή με την επωνυμία Άρης Εξπρές (Mars Express) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) ήταν σε θέση να παρακολουθήσει την προσγείωση του Curiosity. Η αποστολή μελετά τον πλανήτη από το Δεκέμβριο του 2003, όταν πραγματοποίησε και την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα προσέγγισής του με το διαστημόπλοιο Beagle 2.

Ο Μάικλ Ντένις, διευθυντής των διαστημικών αποστολών Άρης Εξπρές, αισιόδοξος για την πορεία της αποστολής του, δήλωσε ότι ο ΕΟΔ θα εφοδιάσει με σημαντικά αντίγραφα πληροφοριών τη ΝΑSΑ σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

«Θα είναι μία εξαιρετική στιγμή για την επιστήμη του διαστήματος» υπογράμμισε τέλος, αν και όπως παραδέχτηκε, δεν υπάρχουν εγγυήσεις στο διάστημα. Ο Μάικλ Ντένις θεωρεί πως από τη στιγμή που το ρομπότ πραγματοποίησε μία πετυχημένη προσγείωση, είναι έτοιμο να κυλήσει και στην επιφάνειά του. Μάλιστα παρομοίαζε τη διαδικασία αυτή «σα να αγοράζει κανείς καινούριο αυτοκίνητο κατευθείαν από την αντιπροσωπεία».


Χαμόγελα για το σημαντικότατο επιστημονικό επίτευγμα

 
Το «στρατηγείο» της ΝΑSA

Τελευταία απόπειρα για  το «Curiosity»

Επτά λεπτά τρόμου έζησαν οι ερευνητές του διαστήματος.

Το κόστος των 2,5 δισεκατ. δολαρίων που επένδυσε η ΝΑSΑ στην αποστολή τοποθετεί τη διαστημική μηχανή πρώτη στη λίστα με τις πιο ακριβοπληρωμένες αποστολές της στον Άρη. Ο στόχος της επόμενης διετίας ούτως ή άλλως είναι μία αποστολή στον Γκέιλ, τον κρατήρα του Άρη, όπου και θα ερευνήσει το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής.

Να σημειωθεί ότι περίπου οι μισές αποστολές στον Άρη απέτυχαν, είτε στην εκτόξευση, είτε στην προσεδάφιση, είτε επειδή χάθηκαν στο Διάστημα.


Όλη η ομάδα ποζάρει στο φωτογραφικό φακό


Η αναπληρώτρια διευθύντρια της NASA, Lori Garver

Λίγα λόγια για τον άγνωστο πλανήτη Άρη


(Εικόνα από το Viking 2 που «πάτησε» στον Άρη το 1976)

– Η βαρύτητα στον Αρη ισούται με το 38% της βαρύτητας στη Γη.
– Μια ημέρα διαρκεί 24 ώρες και 40 λεπτά.
– Ένα έτος διαρκεί 687 ημέρες.
– Η ατμόσφαιρά του εμπεριέχει 95% διοξείδιο του άνθρακα και 0,1% οξυγόνο.
– Η ελάχιστη απόσταση από τη Γη είναι 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ η μέγιστη αγγίζει τα 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
– Η διάμετρός του είναι 6.780 χιλιόμετρα, μισή από τη διάμετρο της Γης και διπλάσια από εκείνη της Σελήνης.
– Η θερμοκρασία κυμαίνεται από -128 βαθμούς Κελσίου στους πόλους του έως 27 βαθμούς Κελσίου στον ισημερινό.