Η ανεργία των νέων στην Ιταλία αυξάνεται παρά τα τελευταία θετικότερα οικονομικά στοιχεία. Όλο και περισσότεροι φεύγουν για το εξωτερικό. Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα δεξιά κόμματα προηγούνται. Από τη μια το ‘Forza Italia’ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και από την άλλη η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά.

«Είναι αδιανόητο ότι κάθε χρόνο 170.000 νέοι εγκαταλείπουν την Ιταλία για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό» λέει ο Τζανλούκα Κανταλαμέσα, υποψήφιος με τη Λέγκα του Βορρά στο Ερκολάνο και συμπληρώνει: «Η χώρα μας έχει επενδύσει πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των νέων. Η Ιταλία χάνει μαζί με τους νέους και πόρους που θα είχε άμεση ανάγκη» συμπληρώνει. Για την ακροδεξιά, εκτός από την κεντροαριστερή κυβέρνηση υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι και οι μετανάστες.

Όπως λένε, στην Ιταλία δουλειά βρίσκουν όχι αυτοί που έχουν τα περισσότερα προσόντα αλλά τις καλύτερες διασυνδέσεις.

Την ίδια άποψη έχει και ο οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Μικέλε Μόσκα. Ο νεποτισμός και οι λιτότητα είναι οι δυο κύριοι λόγοι για τους οποίους οι νέοι εγκαταλείπουν την Ιταλία. «Χρειαζόμαστε πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις κυρίως στη δημόσια διοίκηση» λέει ο Ιταλός οικονομολόγος. Ως παράδειγμα φέρνει τις θέσεις διδακτικού προσωπικού στα πανεπιστήμια που εδώ και χρόνια έχουν παγώσει.

Μαφία, νεποτισμός και αδιαφορία οι αιτίες της μετανάστευσης των νέων

Σύμφωνα με τον Ιταλό καθηγητή, ο ιδιωτικός τομέας έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο σε σχέση με τον δημόσιο, ωστόσο αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα όπως είναι το οργανωμένο έγκλημα, η μαφία -η Καμόρα στην περίπτωση της Νάπολης. Οι θέσεις των κομμάτων δεν πείθουν τον Μικέλε Μόσκα ότι αυτά επιδιώκουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα της ανεργίας. «Θέλουν απλά να μειώσουν τη φορολογία και τις εισφορές ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας» συμπληρώνει.
Υποσχέσεις του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι


(Νεαρή Ιταλίδα αναζητά εργασία σε μικρές αγγελίες)

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι μπορεί να έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Η νεανική ανεργία παίρνει τέτοιες διαστάσεις στην Ιταλία που ακόμα και ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στο θέμα σε πρόσφατη ομιλία του στην Μπολόνια: «Η ανεργία των νέων και όσων δεν μπορούν να βρουν δουλειά είναι προβλήματα τα οποία δεν μπορούμε να συνηθίσουμε. Δεν μπορούμε να επαφιόμαστε μόνο στις στατιστικές και αυτός είναι ο πειρασμός. Η καταπολέμηση της φτώχειας περνάει σε μεγάλο βαθμό μέσα από την εργασία. Θα πρέπει να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη να βρουν δουλειά και αξιοπρέπεια. Η οικονομική κρίση έχει μια διάσταση ευρωπαϊκή και παγκόσμια. Και όπως ξέρουμε είναι μια κρίση ηθικής και ανθρωπισμού».

Μελέτες δείχνουν ότι ως το 2004 οι γονείς στην Ιταλία στήριζαν τα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των 20. Μέχρι το 2020 η ηλικία αυξάνεται στα 38 ενώ μέχρι το 2030 οι γονείς θα συντηρούν τα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των 48.

Πολλοί από αυτούς καταφέρνουν να επιβιώσουν μόνο και μόνο γιατί κερδίζουν «μαύρα» ένα επιπλέον εισόδημα και διότι είναι κοινωνικά αποδεκτό ακόμα και στην ηλικία των 30 να ζουν μαζί με τους γονείς.

DPA / DW / Deutsche Welle
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης