«Το να μιλά κανείς σήμερα για συνθήκες Βαϊμάρης στη Γερμανία είναι εντελώς παράλογο. Υπάρχει, βέβαια, σήμερα η πιο ισχυρή πόλωση που είχαμε στη μεταπολεμική Γερμανία, αλλά συγκρινόμενη με την τελευταία φάση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης είναι ελάχιστη. Επίσης, σήμερα δεν έχουμε μια παγκόσμια οικονομική κρίση εξ αιτίας της οποίας εκατομμύρια άνθρωποι να πεθαίνουν στους δρόμους, ούτε μαζική ανεργία. Πρόκειται για τελείως διαφορετικές καταστάσεις», τονίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μίχαελ Ντράιερ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ιένα.

«Το Σύνταγμα της Βαϊμάρης ήταν ένα εντελώς λειτουργικό και σε καμία περίπτωση η αιτία για τα κατοπινά προβλήματα. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης δεν απέτυχε, την κατέστρεψαν. Δεν ήταν ένα φυσικό φαινόμενο. Υπήρχαν δεδηλωμένοι εχθροί της δημοκρατίας, τμήματα της ελίτ, οι οποίοι συνειδητά επεδίωκαν την κατάλυσή της. Πίστευαν ότι επειδή ο Χίτλερ, το 1932, είχε χάσει 2 εκατομμύρια ψήφους, είναι η κατάλληλη στιγμή για να τον ελέγξουν και να καταργήσουν το Σύνταγμα της Βαϊμάρης. Αυτή ήταν φυσικά μια καταστροφική εκτίμηση», επισημαίνει ο Γερμανός καθηγητής, ο οποίος έλαβε μέρος στην πρόσφατη εκδήλωση του -προσκείμενου στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD)- Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Αθήνα με θέμα «100 Χρόνια από το Σύνταγμα της Βαϊμάρης. Ποιοι είναι οι εχθροί της Δημοκρατίας σήμερα;». Προσθέτει, δε, πως η τεράστια διαφορά με το σήμερα είναι ότι «δεν υπάρχουν ελίτ, οι οποίες να θέλουν να καταστραφεί η Δημοκρατία του Βερολίνου». Πιστεύει όμως πως «η Βαϊμάρη μας δείχνει ότι η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη και ότι κάθε δημοκρατία μπορεί να καταστραφεί ανά πάσα στιγμή, εάν οι ελίτ ή σημαντικά τμήματά της το θέλουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη σήμερα την εξηγεί ως εξής: «Mέχρι πρότινος κυβερνούσε η γενιά που είχε ζήσει τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και η γενιά η οποία μεγάλωσε στον απόηχό του. Επομένως, οι συνέπειες του πολέμου υπήρχαν στο συλλογικό υποσυνείδητό τους. Σήμερα κυβερνά μια άλλη γενιά η οποία τις ξεχνά, όπως ξεχνά και τις κατακτήσεις της Ε.Ε. Η ακροδεξιά προτείνει απλοϊκές λύσεις για σύνθετα προβλήματα, τα οποία μπορούν να απαντηθούν μόνο με σύνθετη ανάλυση σε μια εποχή μάλιστα που τα ΜΜΕ εστιάζουν επιφανειακά σε επί μέρους προβλήματα και τα μεγενθύνουν. Ετσι, η διάδοση των ιδεών τους διευκολύνεται. Επίσης διαδίδονται ψεύδη, καλλιεργούνται φόβοι και στο διαδίκτυο…». Πρέπει όμως «να επαγρυπνούμε συνεχώς, πρέπει υπενθυμίζουμε ότι η Ε.Ε. δεν είναι αυτονόητη», σημειώνει.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης