Στη σύνοδο Κορυφής της Μεσογειακής Ένωσης, στις 7 Ιουνίου, στη Βαρκελώνη, θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, παρά την αντίθεση που έχουν εκφράσει χώρες όπως η Αίγυπτος και η Συρία.

«Προτίθεμαι να πάω εκεί και θα πάω. Δεν επιβάλλουμε την παρουσία μας, αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καθορίσει τη σύνθεση της ισραηλινής αντιπροσωπείας», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Λίμπερμαν από το Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε ερώτηση της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, σύμφωνα με την οποία αρκετές αραβικές χώρες, μεταξύ τους η Αίγυπτος και η Συρία, απείλησαν να μποϋκοτάρουν τη σύνοδο σε περίπτωση που παραστεί ο Λίμπερμαν.

«Με τους Ισπανούς υπήρξαμε πολύ δημιουργικοί, χαλαροί και καταλήξαμε σε συμφωνίες. Δεχθήκαμε όλα τα αιτήματά τους. Στο εξής το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ ημών και της Αιγύπτου ή της Συρίας, αλλά μεταξύ της Ισπανίας, της Συρίας και της Αιγύπτου. Είναι ένα χαστούκι στην Ισπανία», πρόσθεσε.

«Εμείς δεν μποϋκοτάρουμε κανέναν, και γι’ αυτούς που δεν θα έρθουν το πρόβλημα είναι δικό τους», υπογράμμισε.

Ο Λίμπερμαν κατακρίνεται έντονα από τον αραβικό κόσμο για τις σκληρές θέσεις του απέναντι στους Παλαιστίνιους, των οποίων αμφισβητεί το δικαίωμα να έχουν δικό τους κράτος.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η Ισπανία φοβάται πως η αραβο-ισραηλινή διένεξη και οι ασυμφωνίες μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ θα ανατρέψουν την σύνοδο αυτή της Μεσογειακής Ένωσης, όπως συνέβη στις αρχές Απριλίου με την ευρω-μεσογειακή διάσκεψη για το νερό, που διεξήχθη στην έδρα της την Βαρκελώνη.

Η Μεσογειακή Ένωση ιδρύθηκε το 2008 στο Παρίσι από τη Γαλλία και την Αίγυπτο, με στόχο να ξεπεραστούν τα πολιτικά προβλήματα στην περιοχή με την εφαρμογή συγκεκριμένων προγραμμάτων, όπως η πρόσβαση στο νερό.

Σε αυτήν μετέχουν 43 χώρες (τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Τουρκία, το Ισραήλ και οι αραβικές χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο).